Oblačno
15°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
ZOZNAM: Peter Pellegrini odovzdal prezidentovi mená nových ministrov
Zdielať na

ZOZNAM: Peter Pellegrini odovzdal prezidentovi mená nových ministrov

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Peter Pellegrini, poverený zostavením novej vlády, odovzdal prezidentovi Andrejovi Kiskovi mená nových ministrov, na ktorých sa dohodol s koaličnými partnermi.

Minister financií - Peter Kažimír

Ministerka pôdohospodárstva - Gabriela Matečná

Minister životného prostredia - László Solymos

Minister vnútra - Jozef Ráž

Minister zahraničných vecí - Miroslav Lajčák

Minister obrany - Peter Gajdoš

Minister hospodárstva - Peter Žiga

Minister dopravy - Árpád Érsek

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny - Ján Richter

Ministerka školstva - Martina Lubyová

Ministerka kultúry - Ľubica Lašáková

Minister spravodlivosti - Gábor Gál

Minister zdravotníctva -Tomáš Drucker

Podpredseda vlády pre eurofondy a investície - Richard Raši

"Prezident tento návrh odo mňa prijal, informoval sa na jednotlivé nominácie. Pri menách, ktoré boli nové, sa prezident pýtal na tieto osoby," uviedol na brífingu Peter Pellegrini. Teraz je podľa jeho slov na prezidentovi, aby postupoval ďalej podľa ústavy a zákonov.

"Prijal, prevzal, spýtal sa na nového ministra vnútra, ale ďalej nebude tlmočiť rozhovory s pánom prezidentom. Bol to veľmi konštruktívny rozhovor. Nevyjadril sa konkrétne ku kandidátom, pretože si chce nechať čas. O prezidentovi policajného zboru sme sa nerozprávali," uviedol Pellegrini.,

Pellegrini považuje za úspech, že v novej vláde budú mená, ktorú môžu upokojiť situáciu. "Som rád, že ministerkou kultúry bude Ľubica Lašáková," uviedol. Ide o krajskú predsedkyňu strany Smer- SD v Banskej Bystrici.

"Rovnako som si dal podmienku, že by na ministerstve vnútra nebol žiadny vysokopostavený člen Smeru a najlepšie by bolo, aby to nebol vôbec člen strany. Dúfam, že som v tom bol úspešný. Človek, ktorý pochádza z krízového tímu ministra zdravotníctva Tomáša Druckera by takým ministrom mohol byť," dodal Pellegrini.

Pellegrini ďalej uviedol, že schôdza na vyslovenie dôvery vláde by mala byť deň po tom, ako ju prezident vymenuje.

Opozícia: Zmeny sú len kozmetické

Opozičná strana Sloboda a solidarita (SaS) a hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) sa domnievajú, že zverejnené nominácie na voľné pozície ministrov sú iba výmenami za priateľov a nič zásadné sa nezmení. Podľa poslanca Národnej rady SR Igora Matoviča (OĽaNO) sa vládna strana Smer-SD správa podobne ako totalitný režim z minulého storočia. "Správajú sa ako komunisti v novembri 89. Aj tí chceli ľuďom zalepiť oči výmenou figúrok a nechceli pochopiť, že ľudia túžili, aby skončili všetci. Vymeniť pár ministrov za pár iných kamarátov nie je rekonštrukciou vlády, len jej paródiou. Veríme, že pán prezident Andrej Kiska využije na maximum všetky ústavné kompetencie, a tým obnoví dôveru ľudí v štát," uviedol v tlačovom stanovisku hnutia OĽaNO Matovič.

Podľa strany SaS sú výmeny zbytočné a koalícia by mala umožniť predčasné parlamentné voľby. "Tak, ako má Robert Fico svojho Pellegriniho, má Robert Kaliňák svojho Ráža. Jozef Ráž je jeho osobným priateľom a predĺženou rukou. Strana Sloboda a Solidarita neverí, že by dokázal zabezpečiť vyšetrenie dvojnásobnej vraždy, ktorá otriasla Slovenskom. Nominácia dlhoročnej straníčky Ľubice Laššákovej do kresla ministerky kultúry po tom, ako umelecká obec odmietla Erika Tomáša, len podčiarkuje personálnu vyprázdnenosť strany Smer-SD. Koalícia by už mala prestať trápiť občanov Slovenska a čím skôr umožniť predčasné parlamentné voľby," konštatujú liberáli v stanovisku, ktoré agentúre SITA poskytla hovorkyňa SaS Katarína Svrčeková.​

Súvisiace články

Najčítanejšie správy