Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Kiska nevymenuje vládu, ktorú mu navrhol Peter Pellegrini
Zdielať na

Kiska nevymenuje vládu, ktorú mu navrhol Peter Pellegrini

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Prezident Andrej Kiska nevymenuje vládu, ktorú mu navrhol poverený premiér Peter Pellegrini. Dal mu čas do piatka, aby mu doniesol nové mená.

Prezident Andrej Kiska sa v utorok stretol s Petrom Pellegrinim, ktorý je povereným zostavením novej vlády, aby diskutovali o menách nových ministrov. "Oznámil som pánovi Pellegrinimu, že v zložení, ktoré mi včera navrhol vládu nevymenujem. Povedal som mu aj moje konkrétne výhrady k jeho návrhu," povedal prezident. ,

Pellegrinimu dal čas do piatku tohto týždňa, aby navrhol novú zostavu nominantov na členov a členky vlády. "Má veľmi náročnú úlohu. Musí presvedčiť, že nová vláda prinesie zmeny, ktoré očakávame. Musí vytvoriť stabilnú vládu, ktorej obsadenie dokáže upokojiť upokojiť napätú atmosféru spoločnosti," vyjadril sa vo svojom prejave prezident.

"Vláda, ktorá zabezpečí nezávislé a nestranné vyšetrovanie vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, ale ako aj podozrení spôsobenia organizovaného zločinu, o ktorých písal zavraždený investigatívny novinár." Ľudia v uliciach sa podľa neho stretávajú práve preto, že stratili dôveru v úprimný záujem o spravodlivosť zo strany tých, čo stoja na čele najdôležitejších úradov a ministerstiev. "Roky obsadzovania príbuznými, známymi, či bývalými obchodnými partnermi, vytvorilo v očiach verejnosti nelichotivý obraz o stave inštitúcii. Neveria, že vrcholové pozície sú obsadzované ľuďmi, ktorí úprimne chránia verejný záujem," uviedol Andrej Kiska.

"Posledné, čo teraz potrebujeme, sú nekonečné diskusie a podozrenia, kto bol s kým na motorkách či oslavách narodenín. Ako hlava štátu to nepripustím. Toto nie je cesta k obnoveniu dôvery," pokračoval prezident. Celý prejav uzavrel silnými slovami: "Ak má nová vláda záujem obnoviť dôveru ľudí v štát, musíme mať na jej obsadenie prísne nároky."

K nemenovaniu na post ministra vnútra sa pre televíziu JOJ vyjadril aj kandidát Jozef Ráž. "Plne rešpektuje názor a rozhodnutie pána prezidenta," uviedol Ráž v stanovisku, ktoré poslala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová.

Béla Bugár uviedol, že takúto reakciu prezidenta Andreja Kisku nečakal. Pozrite si video.

Andrej Danko berie Kiskovo rozhodnutie na vedomie

Predseda Národnej rady SR a Slovenskej národnej strany Andrej Danko berie na vedomie a rešpektuje rozhodnutie prezidenta SR Andreja Kisku nevymenovať novú vládu Petra Pellegriniho. Ako povedal Danko pre agentúru SITA, chce sa stretnúť s Pellegrinim a následne sa vyjadrí detailnejšie.

Poslanec Ľuboš Blaha hovorí, že ide o vlastizradu.

fcb Ľuboš Blaha

Peter Pellegrini priniesol návrh novej vlády prezidentovi Andrejovi Kiskovi v pondelok popoludní.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy