Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Pellegrini oznámil nové meno na nominanta ministra vnútra
Zdielať na

Pellegrini oznámil nové meno na nominanta ministra vnútra

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Ešte ráno to vyzeralo tak, že Slovensko môže mať už v utorok novú vládu. Na obed zase, že ju mať tak skoro nebude. A v tejto chvíli je zrejme isté, že ju Peter Pellegrini, ako nový premiér, predsa len sfinalizoval. Zmena nastane zrejme nielen na poste ministra vnútra a ministra kultúry, ale výmenu zažije aj rezort zdravotníctva

Prezident Kiska odmietol vymenovať novú vládu, ktorú mu navrhol Peter Pellegrini. Ten dostal čas do piatku, aby mu priniesol nový návrh na vládu: "Chcem vyjadriť z tohto miesta presvedčenie a dúfať, že z takéhoto konania sa nezakladá na Slovensku nebezpečný precedens, ktorý by akákoľvek hlava štátu mohla v budúcnosti využiť," povedal na rozhodnutie prezidenta Pellegrini. 

Nový návrh doručí Peter Pellegrini prezidentovi už v stredu: „Koaliční partneri i Smer i ja sme sa rozhodli, že urobíme všetko pre upokojenie situácie. Slovensko si nemôže dovoliť niekoľko týždňov byť bez legitímnej vlády, ktorá má parlamentnú väčšinu. Štát nemôže stáť štvrtý týždeň,“ vysvetlil svoje rýchle konanie Pellegrini. Tento návrh vzišiel po konzultácii s prezidentom, s ktorým si viackrát telefonovali: "Preto vnímajte aj ten návrh, ako návrh, ktorý pre neho nebude prekvapením, ktorý som s ním osobne rokoval a návrh, ktorý má jednoznačné predpoklady."

Po rokovaní koaličnej rady rozhodlo aj predsedníctvo Smer-SD, že na post ministra vnútra nenavrhne doterajšieho nominanta, aj keď si Pellegriny myslí, že je to človek, ktorý má schopnosti. Novým nominantom je súčasný šéf rezortu zdravotníctva Tomáš Drucker. Na ministerku zdravotníctva Smer navrhuje štátnu tajomníčku rezortu Andreu Kalavskú. Tých si prezident pozve k sebe a preberú spolu otázky, ktoré ho zaujímajú. Potom oznámi termín, kedy vládu vymenuje. Pellegrini dúfa, že sa tak stane do piatku: "Bol by som veľmi rád, keby sme už v piatok novú vládu mali," povedal. 

Pellegrini odovzdal prezidentovi svoj prvý zoznam novej vlády v pondelok. 

Súvisiace články