Jasno
16°
Bratislava
Lea
29.4.2024
780. deň na Ukrajine: Ukrajina varuje nad možnou operáciou v Záporožskej jadrovej elektrárni
Zdielať na

780. deň na Ukrajine: Ukrajina varuje nad možnou operáciou v Záporožskej jadrovej elektrárni

KYJEV / Ukrajinské úrady upozorňujú na možnú ruskú operáciu v Záporožskej jadrovej elektrárni. Môže k nej dôjsť už v nasledujúcich dňoch. Kyjev varuje aj pred možnosťou operácie pod falošnou vlajkou. Obe krajiny sa dlhodobo navzájom obviňujú z pokusov vyprovokovať incident v najväčšej jadrovej elektrárni svojho druhu v Európe. Tá je pod ruskou okupáciou od začiatku vojny na Ukrajine.

Tajná ruská operácia v Záporožskej jadrovej elektrárni

Ukrajinské vojenské velenie varovalo pred možnou operáciou pod falošnou vlajkou, ku ktorej by mohlo dôjsť v nasledujúcich dňoch v Záporožskej jadrovej elektrárni (ZAES) na Ukrajine, informuje agentúra DPA. Najväčšia jadrová elektráreň svojho druhu v Európe a tretia najväčšia na svete, nachádzajúca sa v juhoukrajinskej Záporožskej oblasti, je pod ruskou okupáciou od začiatku vojenskej invázie Ruska na Ukrajinu vo februári 2022.

"Rusko je jediným teroristom na svete, ktorý drží ako rukojemníka jadrovú elektráreň a využíva ju na vydieranie Ukrajiny i celého sveta," uviedlo ukrajinské vojenské velenie. "Nik iný okrem Ruska nepriviedol svet tak blízko k úmyselnej jadrovej katastrofe," uvádza sa ďalej v príspevku. 

Rusko a Ukrajina sa dlhodobo navzájom obviňujú z pokusov vyprovokovať incident v Záporožskej jadrovej elektrárni. Boje už niekoľkokrát vyústili do katastrofy, keďže ruskí vojaci okolie elektrárne krátko po začatí invázie na Ukrajinu zamínovali.

Ukrajina hlásia ďalšie civilné obete ruského ostreľovania

V pondelok 15. apríla o druhej hodine popoludní ruské vojská zasiahli riadenou leteckou bombou obec Lukjanci v Charkovskej oblasti, dvaja ľudia zahynuli, počet zranených sa zisťuje, uviedol na Telegrame šéf správy Charkovskej oblasti Oleh Synehubov. V nedeľu 14. apríla večer zaútočilo ruské raketové delostrelectvo na mesto Siversk v Doneckej oblasti, čo neprežili štyria muži vo veku od 36 do 86 rokov, uviedol dnes tamojší oblastný šéf Vadym Filaškin. V Záporožskej oblasti zahynula kvôli ruským úderom žena, oznámil šéf tejto oblasti Ivan Fedorov.

"Okupanti počas dňa 400-krát pálili na Záporožskú oblasť. Pod nepriateľskou paľbou sa ocitlo sedem osád, "uviedol Fedorov, ktorý informoval tiež o mužovi zranenom kvôli ruským útokom. "Rusi chcú zabiť čo najviac našich ľudí a jediný spôsob, ako sa chrániť, je evakuácia do bezpečnejších oblastí Ukrajiny," napísal v tejto súvislosti Filaškin.

Marcový nárast civilných obetí podľa nej spôsobili predovšetkým vzdušné útoky ruskej armády a intenzívnejšie bombardovanie blízko frontovej línie. Agentúra OSN vo svojej správe tiež potvrdila minimálne 10 810 zabitých a 20 556 zranených civilistov od začiatku ruskej invázie na Ukrajine vo februári 2022.

Zelenskyj vyzval Západ na dôslednejšie dodržiavanie sankcií voči Rusku

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu vyzval západné krajiny, aby urobili viac pre dodržiavanie sankcií v záujme zabrániť ruskému "terorizmu" na Ukrajine. Každá raketa, ktorá dopadne na Ukrajinu, obsahuje komponenty pochádzajúce od spoločností v ďalších krajinách a dovezené cez územie krajín susediacich s Ruskom, podotkol Zelenskyj v pravidelnom večernom videoposolstve.

"Všetko toto sa musí a dá zastaviť: súhlas s terorom, schopnosť teroristov hľadať komplicov po celom svete a všetky formy samotného ruského teroru," dodal. Ukrajinský prezident zároveň vyzval na väčšiu podporu Západu v oblasti obrany voči ruským vzdušným a raketovým útokom Ruska.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy