Jasno
17°
Bratislava
Lea
29.4.2024
779. deň na Ukrajine: Ukrajinci zneškodnili drony iránskej výroby mieriacie na Charkov
Zdielať na

779. deň na Ukrajine: Ukrajinci zneškodnili drony iránskej výroby mieriacie na Charkov

Zdroj: TASR

KYJEV / Ukrajinská protivzdušná obrana zlikvidovala v noci všetkých desať ruských dronov iránskej výroby mieriacich na Charkov. Rusi vyslali na Ukrajinu najmenej štyri rakety. Ukrajinské sily však o nich bližšie neinformovali. Ruská armáda zase hlási zostrelenie desiatich ukrajinských dronov nad Krasnodarským krajom. Ďalších päť vraj zlikvidovala nad Čiernym morom a dva v Kurskej oblasti pri hraniciach s Ukrajinou.

Rusi chcú ovládnuť Časiv Jar do osláv 9. mája, tvrdí ukrajinský veliteľ

Ruská armáda má v pláne ovládnuť mesto Časiv Jar v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny do 9. mája, uviedol na sociálnych sieťach vrchný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Oleksandr Syrskyj. Uvedený deň sa v Rusku zvyčajne organizujú pompézne oslavy pripomínajúce víťazstvo nad nacistickým Nemeckom v roku 1945. Časiv Jar, ktorý leží neďaleko od už ovládnutej Avdijivky, je pod neustálou paľbou, upozornil na začiatku mesiaca starosta mesta Serhij Čaus.

Časiv Jar je dôležitý oporný bod ukrajinskej armády v Doneckej oblasti, poznamenal dnes server BBC News. Jeho prípadné obsadenie by ruským jednotkám umožnilo vystupňovať útoky na asi 25 kilometrov vzdialený Kramatorsk, poznamenala predtým agentúra AFP. Kramatorsk a neďaleký Slovjansk sú jedny z posledných veľkých miest na Donbase kontrolovaných Kyjevom.

​Ukrajinská armáda uviedla, že zničila všetkých 10 ruských dronov, útočili na Charkov

Ukrajinská protivzdušná obrana v noci na nedeľu 14. apríla zneškodnila všetkých desať dronov typu Šáhed, ktorými proti Ukrajine zaútočilo Rusko. Informovalo o tom letectvo napadnutej krajiny. Ruská armáda tiež k úderom proti cieľom na Ukrajine použila štyri rakety. Čo sa s nimi stalo, však ukrajinské letectvo neuviedlo.

Protivzdušná obrana všetkých šáhedov zostrelila nad Charkovskou oblasťou. Šéf vojenskej správy tohto regiónu Oleh Syněhubov podľa RBK Ukrajina povedal, že drony útočili na energetickú infraštruktúru v Charkove, druhom najväčšom ukrajinskom meste.

Ruská armáda tvrdí, že nad Krasnodarským krajom zničila desať ukrajinských dronov

Ruská armáda v nedeľu ráno zostrelila v Krasnodarskom kraji desať bezpilotných lietadiel ukrajinských ozbrojených síl. Podľa agentúry RIA Novosti o tom informovalo ruské ministerstvo obrany bez toho, aby uviedlo, či útok spôsobil škody. Rusko tiež krátko predtým, okolo 06: 30 moskovského času (5: 30 nášho času), zlikvidovalo päť ukrajinských dronov nad Čiernym morom. V noci boli zničené aj dva drony nad Kurzkou oblastí pri hraniciach s Ukrajinou, píše agentúra Interfax.

Alla Pugačovová je hviezdou sovietskej aj ruskej popmusic, odsudzuje vojnu na Ukrajine

Za "bohyňu ruského popu a moskovskú Tinu Turnerovú s príchuťou Edith Piaf" označil po jej koncerte v Atlantic City v roku 2000 denník The New York Times ruskú speváčku Allu Pugačovovú, ktorá 15. apríla oslávi päťdesiatku. Na výslnení popularity sa táto niekdajšia hviezda socialistickej populárnej hudby udržala aj po rozpade Sovietskeho zväzu.

V poslednom čase má ale v Rusku problémy, pretože sa kriticky vyjadrila k ruskej invázii na Ukrajine. Po jej začiatku odcestovala do Izraela. Už v septembri 2022 povedala, že vojna zabíja vojakov pre iluzórne ciele, zaťažuje obyčajných ľudí a mení Rusko v globálneho vyvrheľa. V tom čase ruské úrady zaradili jej manžela, televízneho komika Maxima Galkina a kritika ruskej agresie, na zoznam zahraničných agentov.

Tento rok v marci uviedla agentúra RIA Novosti, že generálna prokuratúra požiadala ministerstvo spravodlivosti, aby na zoznam zaradilo aj Pugačovovú. Už skôr údajne o túto "poctu" sama požiadala na sociálnych sieťach. Toto označenie má od čias Sovietskeho zväzu hanlivý podtext a je považované za jeden z prostriedkov na potláčanie kritikov ruského režimu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy