Jasno
16°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Slovenka Diana v Izraeli: Zo spálne sa stal kryt, spalo sa nám ťažko
Zdielať na

Slovenka Diana v Izraeli: Zo spálne sa stal kryt, spalo sa nám ťažko

BRATISLAVA/TEL AVIV / Akú noc mali bežní občania žijúci v Izraeli? Naživo sme sa spojili so Slovenkou Dianou Atzmon Weinberg, ktorá dlhodobo žije v Tel Avive.

​Ako ste vy prežívali tie hrozivé chvíle v noci? Útok trval až päť hodín.

Taká väčšia panika začala okolo pol deviatej miestneho času, keď hovorca IDF povedal, že sú najbližších 48 hodín zrušené vyučovacie aktivity a takisto, že je obmedzené zhromažďovanie osôb do 1000 osôb. Vtedy začala taká mierna panika. Priznám sa, že nebola taká mierna a ja som trošku začala viac stresovať. Začala som chystať náš bunker, lebo náš bunker je vlastne spálňa, takže som tam začala dávať vodu.

​Ten útok začal krátko pred druhou hodinou. Našťastie, u nás v Tel Avive neboli žiadne sirény, ale čakali sme. Spalo sa nám veľmi ťažko. Ja som zaspala okolo nejakej tretej a našťastie sme to nejako ustáli, lebo ten útok naozaj naozaj bol masívny.

Ako funguje v Izraeli civilná ochrana? Dostávajú ľudia varovania včas? Ak áno, tak akou formou?

Áno, samozrejme, máme tri aplikácie, ktoré nám presne hovoria, kde momentálne prebieha útok. Pri týchto bezpilotných lietadlách je to trošku komplikovanejšie. To znamená, že to lietadlo môže hocikedy odbočiť doprava, doľava a nikto nevie, kedy sa presne spustí. Niektorí ľudia museli byť aj hodiny v krytoch. A samozrejme, dostávali sme inštrukcie už behom dňa. Naozaj, tá civilná obrana je na vysokej úrovni, a tak isto aj tie kryty. Naozaj sú všade. Takže sme boli dobre pripravení.

Koľko je v Izraeli takýchto krytov? Kam sa môžu ľudia uchýliť v čase nebezpečenstva?

Izrael má od roku 1992, od kedy bola vojna v Perzskom zálive, povinnosť do každej stavby zakomponovať nejakým spôsobom kryt, či už priamo v byte, alebo na poschodí, alebo vedľa budovy. Je to vlastne povinnosť. Tých krytov je to naozaj strašne veľa a každá nová stavba ich má. Izrael dbá na to, aby aby ochránil svojich občanov.

Viac sa dozviete vo videu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy