Jasno
18°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Turisti na Poľane narazili na medveďa. Zasahoval aj vrtuľník
Zdielať na

Turisti na Poľane narazili na medveďa. Zasahoval aj vrtuľník

POĽANA / Dvoch zranených turistov priviezli leteckí záchranári do nemocnice v Banskej Bystrici. Na Poľane ich napadol medveď. Vraj sa objavil až tesne pred nimi. Muži dokázali aj napriek zraneniam vyliezť na posed a privolať si pomoc. Jeden má vážne poranenú hlavu, druhý horné končatiny.

Róbert (49) a environmentalista Tomáš (39) z Banskej Bystrice sa vybrali na Poľanu na výlet. Obaja sú skúsení turisti, cieľom mala byť vyhliadka na Želobudskej Skale. Mužov ale v lese prekvapil medveď. Po útoku sa obom, aj napriek zraneniam, podarilo vyliezť na posed a volať pomoc. "Hneď som tam išiel, zároveň aj vrtuľník. Boli sme pri zranených ako prví," uviedol poľovný špecialista Martin Kalamár. Letel tam záchranársky vrtuľník, oboch previezol do Roosveltovej nemocnice

​Mladší z mužov nám povedal, že sa to odohralo rýchlo a nečakane, nevie či to bola medvedica alebo medveď, no nikde v okolí si mláďatá nevšimli. Staršieho z mužov v nemocnici operovali, mladší je hospitalizovaný na oddelení úrazovej chirurgie. "49-ročný muž utrpel vážne poranenie hlavy a krku. 39-ročný muž mal poranené obe ruky a ľavú nohu," upresnila Zuzana Hopjaková, hovorkyňa ATE Poprad.

Medveď sa nenašiel

Miesto na Poľane, kam sa vybrali, je často vyhľadávané turistami. "Bežne tadiaľ chodia turisti, aj na bicykloch," tvrdí poľovný hospodár Chránenej krajinnej oblasti Poľana Ján Nôžka. Hoci lokalitu prehľadali, nateraz sa medveď neobjavil. "Zásahový tím bude lokalitu monitorovať," doplnila hovorkyňa Štátnej ochrany prírody Kristína Bocková.

Správu budeme aktualizovať.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy