Polojasno
16°
Bratislava
Pankrác, Pankrác
12.5.2024
Tieto kroky vás môžu zachrániť pred útokom medveďa
Zdielať na

Tieto kroky vás môžu zachrániť pred útokom medveďa

Zdroj: SITA

BRATISLAVA / Čoraz častejšie sa objavujú správy o útokoch medveďa na človeka. Pri pobyte v prírode by sme preto mali byť veľmi opatrní. Zásahový tím pre medveďa hnedého informuje o možnostiach, čo robiť pri strete s medveďom. Jednou z možností je práve sprej na medvede.

Na to, aby bol sprej na medvede efektívny a odvrátil bezprostredne hroziaci útok medveďa, je podľa Zásahového tímu medveďa hnedého dôležité dodržať niekoľko zásad. V prípade, že si tento sprej zaobstaráte, je veľmi dôležité, aby ste sa s ním najprv oboznámili. Môže sa totiž jednoducho stať, že pri strete s medveďom nebudete vedieť odistiť poistku alebo ho vystriekate skôr, než bude medveď v dostatočnej blízkosti. Sprej vám vtedy nemusí pomôcť.

Princíp fungovania

Obsah spreja s účinnou látkou je natlakovaný v uzavretej kovovej nádobe s tryskou. Po odistení poistky a stlačení spúšte začne rýchlo striekať do vzdialenosti 7 – 10 metrov, pričom vytvorí hustý oblak aerosólu, v ktorom je kapsaicín – látka spôsobujúca pálenie.

Kroky pre správne použitie spreja na medvede

  1. Sprej noste vždy na dosah ruky – v puzdre na opasku alebo na hrudi. Pri stretnutí s medveďom ho vytiahnite z puzdra.
  2. Palcom vytiahnite plastovú poistku, ktorá sa nachádza pod spúšťou, potiahnutím dozadu (smerom k sebe), čím sprej odistíte.
  3. Sprej držte pevne oboma rukami – jednou rukou držte hornú časť spreja so spúšťou, druhou nádobu spreja.
  4. Namierte sprej pred seba, mierne nadol voči medveďovi (vystreknutý oblak aerosólu má tendenciu mierne samovoľne stúpať).
  5. Sprej použite až vtedy, keď bude medveď tesne v dosahu spreja, cca 12 metrov od vás. Vtedy krátko stlačte spúšť až na doraz, čím sa vytvorí ochranný oblak, do ktorého medveď vbehne.
  6. V prípade, že sa medveď nezastaví ani po kontakte s oblakom vystreknutým zo spreja, držte spúšť stlačenú naplno a mierte medveďovi do tváre.
  7. Po odvrátení útoku ihneď opustite miesto.

Chcete sa dozvedieť viac?

Praktické skúsenosti z praxe a všetko, čo by ste mali vedieť o spreji na medvede predtým, ako ho použijete, si môžete prečítať TU. No a aby ste sa vyhli použitiu spreja na medvede či samotnému stretu s medveďom, Zásahový tím pre medveďa hnedého ponúka niekoľko tipov, čo robiť pri strete s medveďom.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy