Oblačno
22°
Bratislava
Blažena
11.5.2024
475. na Ukrajine: Pri masívnom raketovom útoku na Kryvyj Rih zomrelo najmenej 10 ľudí
Zdielať na

475. na Ukrajine: Pri masívnom raketovom útoku na Kryvyj Rih zomrelo najmenej 10 ľudí

KYJEV / ​Rusko podniklo "masívny raketový útok" na Kryvyj Rih, hlásia najmenej 10 obetí. Pri ukrajinskom útoku zahynul ruský generál, tvrdia vojenskí blogeri. Zničenie priehrady spôsobí podľa OSN veľké problémy pre potravinovú bezpečnosť. Koalícia chce začať výcvik ukrajinských pilotov na stíhačkách F-16 už toto leto.

​Rusko podniklo "masívny raketový útok" na Kryvyj Rih, hlásia najmenej 10 obetí

Na desať sa zvýšil počet obetí ruského raketového útoku na mesto Kryvyj Rih v strednej časti Ukrajiny. V utorok to uviedol šéf miestnej vojenskej správy Olexandr Vilkul. TASR správu prevzala z agentúry AFP. "Desať ľudí prišlo o život, jedna osoba uviazla pod troskami, ďalších 28 ľudí je zranených," uviedol Vilkul v príspevku na sociálnej sieti. Predtým informoval, že zahynulo šesť osôb.

Ruský útok zasiahol v noci na utorok päťposchodovú budovu v meste Kryvyj Rih, rodisku ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Miestne úrady pôvodne informovali o troch obetiach a 25 zranených. Zelenskyj v príspevku na sociálnej sieti ostro odsúdil raketový útok na Kryvyj Rih a vyjadril úprimnú sústrasť rodinám obetí.

Pri ukrajinskom útoku zahynul ruský generál, tvrdia vojenskí blogeri

Skúsený ruský generál Sergej Goriačev zomrel v pondelok pri raketovom útoku Ukrajiny v Záporožskej oblasti. TASR informuje podľa utorkovej správy denníka The Guardian, ktorý sa odvoláva na správy ruských médií. "V dôsledku raketového útoku nepriateľa zomrel... generálmajor Sergej Goriačev," uviedol populárny vojenský bloger Vojenkor na sociálnej sieti Telegram. Goriačev v minulosti velil aj ruským jednotkám v moldavskom odštiepenekom regióne Podnestersko.

Vojenkor uviedol, že podľa "predstaviteľov veliteľstva spojených síl stratila armáda jedného z najbystrejších a najefektívnejších vojenských lídrov". Viacero ruských vojenských blogerov uviedlo, že Goriačeva zrejme zabila strela Storm Shadow, ktorú Ukrajine dodala Británia. Ruské ministerstvo obrany správy o Goriačevovej smrti ešte nekomentovalo.

Predpokladá sa, že od začiatku invázie Ruska na Ukrajiny zomrelo vyše desať ruských generálov, píše Guardian. Asi 80 percent územia Záporožskej oblasti ležiacej na juhu Ukrajiny ovládajú ruské sily a predpokladá sa, že táto oblasť je jedným z cieľov ukrajinského protiútoku.

Zničenie priehrady spôsobí podľa OSN veľké problémy pre potravinovú bezpečnosť

Zničenie Kachovskej priehrady na rieke Dneper v juhoukrajinskej Chersonskej oblasti bude mať veľký dosah na globálnu potravinovú bezpečnosť. Povedie k rastu cien potravín a môže spôsobiť problémy s dodávkami pitnej vody pre státisíce ľudí, upozornil v utorok námestník generálneho tajomníka OSN pre humanitárne záležitosti Martin Griffiths. TASR o tom, informuje na základe správy agentúry Reuters.

"Toto je obilnica - celá oblasť smerom k Čiernemu moru a Krymu je obilnicou nielen pre Ukrajinu, ale aj pre svet," uviedol Griffiths pre BBC. "Už teraz máme problémy s potravinovou bezpečnosťou a som si istý, že ceny potravín ďalej porastú," dodal. Griffiths pripomenul, že od vody v nádrži bolo závislých okolo 700 tisíc ľudí. Bez čistej vody budú ľudia vystavení rôznym chorobám a najzraniteľnejšie sú v takýchto situáciách deti. Griffiths tiež povedal, že škody takéhoto rozsahu na civilnej infraštruktúre sú v úplnom rozpore s medzinárodným humanitárnym právom vrátane ženevských konvencií.

Kachovská priehrada bola zničená v skorých ranných hodinách 6. júna, v dôsledku čoho zhruba 18 kubických kilometrov vody uniklo po prúde Dnepra a zaplavilo pobrežné oblasti. Z odpálenia priehrady sa navzájom obviňujú Rusko a Ukrajina. Reuters konštatuje, že nie je jasné, čo jej zničenie spôsobilo; nórski seizmológovia a americké družice však zaznamenali jav podobný explózii.

Koalícia chce začať výcvik ukrajinských pilotov na stíhačkách F-16 už toto leto

Ukrajinskí piloti by mohli začať výcvik na stíhačkách F-16 americkej výroby už toto leto, povedala v pondelok, 12. júna, exkluzívne pre tlačovú agentúru Reuters holandská ministerka obrany Kajsa Ollongrenová. Je to prvý krok smerujúci k dodávkam výkonných vojenských lietadiel Kyjevu, ktoré mu budú dlhodobo pomáhať proti Rusku.

Spojenci zo Severoatlantickej aliancie (NATO) Holandsko a Dánsko sú v čele medzinárodnej koalície, ktorá bude cvičiť pilotov a podporný personál, robiť údržbu stíhačiek F-16 a nakoniec ich aj Ukrajine dodá. Predtým Holandsko oznámilo, že chce začať výcvik ukrajinských pilotov na týchto lietadlách "čo najskôr", ale neuviedlo konkrétne, kedy by sa výcvik mohol začať.

"Našou ambíciou je toto leto. Uvidíme, či je to realistický termín pre začatie výcvikového programu," povedala v interview pre Reuters ministerka Ollongrenová. Podľa nej by mal byť výcvikový program naplno rozbehnutý do šiestich mesiacov. Do úvahy pripadá Dánsko, ktoré má letecké trenažéry. "Ešte nepadlo rozhodnutie o dodávke desiatok stíhačiek F-16, ktoré žiada Kyjev," povedala Ollongrenová. Výcvikový program budú podporovať USA a zapoja sa doň aj Belgicko a Luxembursko, pričom Francúzsko a Británia ponúkli asistenciu, dodala.

Aj keď prevzatie strojov F-16 nebude mať na vojnu vplyv už v krátkom čase, Ukrajina sa vďaka nim priblíži k vojenským spôsobilostiam NATO, čo "je veľmi dôležité v budúcnosti", vysvetlila Ollongrenová. "Keď bude po vojne, Ukrajina sa musí dokázať chrániť a odstrašovať Rusko od toho, aby sa o vpád pokúsilo znova. A podľa mňa... to takto vnímajú aj Ukrajinci," dodala ministerka.

"Je to veľmi silný zbraňový systém. Ale nebude dostupný tak skoro a prezident Volodymyr Zelenskyj to, samozrejme, vie," vyhlásila. Dva zdroje pod podmienkou zachovania anonymity pre Reuters povedali, že výcvik sa začne s dvoma skupinami po 12 ukrajinských pilotov, ktorí už vedia lietať na stíhačkách MiG-29 zo sovietskej éry.

Ukrajinský prezident Zelenskyj minulý týždeň uviedol, že dostal "serióznu, silnú" ponuku od lídrov krajín, ktorí sú ochotní poskytnúť Kyjevu stíhačky F-16, a čaká na konečné dohody s kľúčovými spojencami. Holandsko, ako aj iné štáty NATO, prechádzajú na novšie stíhačky F-35. Holandsko má stále v prevádzke 24 strojov F-16 a ďalšie mimo služby, preto by mohli byť presunuté na Ukrajinu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy