Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
ONLINE: Obetí záplav po zničení priehrady na Ukrajine pribúda
Zdielať na

ONLINE: Obetí záplav po zničení priehrady na Ukrajine pribúda

KYJEV / Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok 6. júna urgentne zvolal zasadanie svojej Národnej bezpečnostnej rady v súvislosti s explóziou na priehrade Nova Kachovka na rieke Dneper na juhu Ukrajiny. Ukrajina v utorok ráno obvinila Rusko, že vyhodilo do vzduchu veľkú priehradu Nova Kachovka na rieke Dneper v južnej Chersonskej oblasti, a nariadila evakuácie ľudí zo záplavových zón. Priehrada sa nachádza v časti Chersonskej oblasti, ktorú okupujú ruské sily.

"Z Chersonu sa stal ostrov. Už sem nepúšťajú obyvateľov na autách. Osobné autá už neprejdú, je tu meter vody. Dostanú sa sem iba záchranári," informoval TV JOJ krátko po 16. hodine nášho času priamo z Chersonu Oleksander Vlasov. Voda zo zničenej Kachovskej priehrady z minúty na minútu zmenila životy ľudí žijúcich na oboch brehoch Dnepra.

"Rusi o jej vyhodení hovorili už vlani. Ale viete, za toho polroka sa všetci ľudia trošku upokojili a nikto si už nemyslel, že by to urobili. A tak prišiel šok. Zatiaľ nevie nikto povedať, do akej hĺbky bola priehrada poškodená," priblížil politický expert Serhyi Danijov. Od toho sa totiž dá vypočítať aká veľká bude vlna.

A aj keď prvé informácie nehovorili o obetiach na životoch, optimizmus nezdieľajú všetci. "Nevieme to, pretože ak ľudia ostali v domoch a nestihli z nich vyjsť, tak tam ostali a sú teraz pod vodou. Takže pravdu sa dozvieme, až keď voda opadne," doplnil Oleksander. "Je to poburujúci akt, ktorým Rusko opäť raz demonštruje brutalitu vojny, ktorú vedie na Ukrajine," uviedol Jens Stoltenberg, generálny tajomník NATO.

V oblasti, ktorú zaliala voda z Kachovskej priehrady sa hneď ráno od 8. hodiny začala evakuácia obyvateľstva. Podľa dostupných informácií ľudí odvážali autobusmi. Z ďalších území Ukrajiny im prišli pomáhať dobrovoľníci. Okamžite sa zmobilizovala humanitárna pomoc. Ľvov ponúkol ubytovanie, zo Záporožia chcú poslať jedlo či oblečenie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy