Oblačno
18°
Bratislava
Monika
7.5.2024
473. deň na Ukrajine: Po zničení Kachovskej priehrady je naďalej nezvestných 29 ľudí
Zdielať na

473. deň na Ukrajine: Po zničení Kachovskej priehrady je naďalej nezvestných 29 ľudí

UKRAJINA / Ukrajinský generálny štáb informoval, že ruské sily sa snažia o úplné obsadenie Luhanskej a Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. V tejto časti frontu sa odohralo 35 bojov. Jedna z ukrajinských brigád zverejnila video z oslobodenej dediny Blahodatne v Doneckej oblasti blízko hraníc so Záporožskou oblasťou. Vojaci vchádzajú do jednej z budov a z okna vyvesujú ukrajinskú vlajku. Podľa ukrajinského vedenia v oblasti Velikej Novosilky pokračuje ofenzíva ukrajinských síl. Rusi v noci zaútočili na Dnepropetrovskú oblasť. Protiletecká obrana zničila najmenej 3 drony iránskej výroby, dva z nich sa zrútili v oblasti na západe Ruska. V okolí miest Marhanec a Nikopol nasadila ruská armáda do bojov ťažké delostrelectvo.

Po zničení Kachovskej priehrady je naďalej nezvestných 29 ľudí

"Pátranie po 29 nezvestných osobách v dôsledku zničenia Kachovskej priehrady na rieke Dneper v Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny pokračuje," uviedlo v nedeľu ukrajinské ministerstvo vnútra. Ministerstvo spresnilo, že na pravom, Kyjevom ovládanom brehu rieky Dneper je stále pod vodou 32 miest a dedín s 3 784 domami. Na záchranných a čistiacich prácach sa od utorkového zničenia priehrady podieľa zhruba 1 400 zamestnancov pohotovostných služieb. Evakuácie tiež prebiehajú na Ruskom ovládanom ľavom brehu rieky Dneper, pričom z oboch brehov medzičasom evakuovali tisícky ľudí. Úroveň vody naďalej klesá. "Dneper mal pri oblastnej metropole Cherson v nedeľu v ranných hodinách 4,18 metra, čo je viac než polmetrový pokles v porovnaní s predchádzajúcim dňom," uviedli ukrajinské úrady. Prevádzkovatelia vodnej elektrárne v Kachovke tiež uviedli, že voda v priehrade klesá.

Ukrajinská armáda vykonáva ofenzívne akcie v Záporožskej oblasti

Ukrajinské ozbrojené sily dosiahli lokálne úspechy vo svojej ofenzíve proti ruskej armáde v Záporožskej oblasti na juhu krajiny, vyplýva z hodnotenia západných expertov. "Ukrajinské jednotky postúpili na západe Záporožskej oblasti juhozápadne a juhovýchodne od mesta Orichiv," uviedol americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW). Podľa inštitútu v danej oblasti prebiehajú ukrajinské ofenzívne akcie na dovedna štyroch úsekoch frontovej línie. Ruská armáda naopak oznámila, že útoky ukrajinských ozbrojených síl úspešne odrazila v spomínanej oblasti, ako aj v Doneckej oblasti v okolí východoukrajinského mesta Bachmut, píše DPA. ISW uvádza, že ukrajinské sily neprekvapujúco utrpeli straty pri počiatočných útokoch proti niektorým z najlepšie pripravených ruských síl na Ukrajine. Počiatočné útoky – a najmä vybrané zábery, ktoré ruské zdroje zámerne šíria a zdôrazňujú – ale nie sú reprezentatívne pre všetky ukrajinské operácie, dodáva inštitút.

Šojgu vyznamenal vojakov, ktorí údajne zničili nepriateľské tanky

Ruský minister obrany Sergej Šojgu udelil v nedeľu najvyššie vojenské vyznamenania príslušníkom armády, ktorí údajne zničili nepriateľské tanky a obrnené vozidlá. "Zábery zo slávnostného udeľovania vyznamenaní odvysielala ruská štátna televízia," informuje denník The Guardian. Šojgu vojakom udelil Zlatú hviezdu Hrdinu Ruskej federácie za údajné zničenie bližšie nešpecifikovaných nepriateľských tankov a obrnených vozidiel. Ministerstvo obrany v Moskve v predchádzajúcich dňoch opakovane tvrdilo, že sa ruským silám darí odrážať pokračujúcu protiofenzívu ukrajinskej armády, pričom boli zničené štyri ukrajinské tanky Leopard nemeckej výroby a päť bojových vozidiel typu Bradley vyrobených v USA. Ministerstvo zverejnilo aj viacero videí, ktoré údajne zachytávajú útoky na obrnené vozidlá ukrajinskej armády z bojových vrtuľníkov a dronov. Tieto tvrdenia ani zábery ale nebolo možné nezávisle overiť.

Macron vyzýva Irán, aby prestal podporovať Rusko v jeho vojne proti Ukrajine

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v sobotu, 10. júna, vyzval iránskeho prezidenta Ebráhíma Raísího, aby "okamžite ukončil" podporu, ktorú Irán poskytuje ruskej armáde počas jej invázie na Ukrajinu. "Táto podpora zahŕňa aj dodávky útočných dronov," pripomenul vo svojom sobotňajšom vyhlásení Elyzejský palác. Podľa agentúry AFP Macron v telefonickom rozhovore s Raísím zdôraznil vážne "bezpečnostné a humanitárne dôsledky" dodávok dronov z Iránu pre Rusko a vyzval Teherán, aby okamžite ukončil podporu, ktorú takto poskytuje ruskej agresívnej vojne proti Ukrajine.

Telefonát sa uskutočnil deň po tom, ako hovorca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť John Kirby upozornil, že Rusko dostáva od Iránu materiál na výstavbu továrne na drony na svojom území. Táto továreň by mohla byť plne funkčná začiatkom budúceho roka. V súvislosti s týmto oznámením Biely dom zverejnil satelitnú snímku umiestnenia potenciálnej továrne v špeciálnej ekonomickej zóne Alabuga v Tatárskej republike, približne 900 kilometrov východne od Moskvy. "Zdá sa, že vojenské partnerstvo medzi Ruskom a Iránom sa prehlbuje," uviedol Kirby vo vyhlásení s odvolaním sa na informácie amerických tajných služieb. Podľa Spojených štátov Rusko dostalo z Iránu stovky dronov, ktoré majú útočiť na Kyjev a "terorizovať" Ukrajincov. Teherán tieto tvrdenia poprel. USA tvrdia, že drony sa vyrábajú v Iráne, prepravujú sa cez Kaspické more "a potom ich ruské sily používajú proti Ukrajine." Biely dom dodal, že vydá nové vládne odporúčanie, ktoré má pomôcť podnikom a vládam, aby sa neúmyselne nepodieľali na iránskom programe výroby bezpilotných lietadiel.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy