Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
472. deň na Ukrajine: Ďalšia krajina sľúbila vojenskú pomoc
Zdielať na

472. deň na Ukrajine: Ďalšia krajina sľúbila vojenskú pomoc

KYJEV / Ukrajinskí vojaci na niekoľkých miestach na východe a juhu krajiny prerazili prvú ruskú obrannú líniu. Tvrdí to britská vojenská rozviedka. Postup hlásia ukrajinské jednotky aj z okolia Bachmutu. Objavili sa aj správy, podľa ktorých majú Rusi straty, keď sa pokúšajú stiahnuť svoje jednotky cez vlastné mínové polia. Pri nočných útokoch ruských dronov v Odese zahynuli najmenej traja ľudia. Trosky dronu zostreleného ukrajinskou obranou totiž dopadli na panelový dom, ktorý začal horieť. Rusi počas útoku zasiahli aj vojenské letisko v Myrhorode, v Poltavskej oblasti. V Záporožskej jadrovej elektrárni odstavili aj posledný zo šiestich reaktorov, opatrenie je reakciou na katastrofálne záplavy, ktoré elektráreň ohrozujú po zničení Kachovskej priehrady.

Ukrajina podľa Londýna prelomila časť ruských línií, inde je postup malý

Ukrajinská armáda za uplynulých 48 hodín podnikla významné operácie proti ruským pozíciám na niektorých miestach na východnej a južnej Ukrajine a zaznamenala pokrok, informovala dnes britská vojenská rozviedka. Kyjev a Moskva sa aj dnes obviňujú z ostreľovania miest pod zničenou Kachovskou priehradou. Nemecký kancelár Olaf Scholz sa chystá opäť telefonovať Putinovi a žiadať stiahnutie ruských vojsk z Ukrajiny, kde Moskva vlani vo februári začala inváziu.

Britskí spravodajcovia tvrdia, že ukrajinské jednotky prerazili na bližšie nespresnených miestach prvú ruskú obrannú líniu, inde je ale ich pokrok menší. Ruské jednotky si viedli rôzne: niektoré vykonávajú slušné obranné operácie, iné vraj trochu chaoticky ustúpili a objavuje sa čoraz viac správ o tom, že Rusi majú straty, keď sa sťahujú cez vlastné mínové polia.

Zelenskyj potvrdil, že na Ukrajine už prebieha protiofenzíva

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu 10. júna bez ďalších podrobností potvrdil, že na Ukrajine už prebieha protiofenzíva zameraná na získanie území okupovaných ruskými silami. Vyjadril sa tak na spoločnej tlačovej konferencii s kanadským premiérom Justinom Trudeauom, ktorý je na návšteve Kyjeva. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP. "Na Ukrajine prebiehajú protiofenzívne a obranné akcie: v tejto fáze nebudem hovoriť o podrobnostiach," povedal Zelenskyj. Ruský prezident Vladimir Putin už v piatok tvrdil, že očakávaná ukrajinská protiofenzíva proti ruským silám sa už začala, avšak je bezúspešná.

Zelenského sa v sobotu novinári v Kyjeve pýtali aj na tieto Putinove tvrdenia o údajnom "neúspechu" protiofenzívy, on však pokrčil plecami a odmietavo zdvihol obočie, uvádza denník The Guardian. "Je zaujímavé, čo Putin povedal o našej protiofenzíve. Podľa mňa je dôležité, aby Rusko vždy cítilo, že im (ruským silám) už neostáva veľa času," povedal Zelenskyj. Dodal, že je v každodennom kontakte s ukrajinskými vojenskými veliteľmi, a to vrátane šéfa ozbrojených síl Valerija Zalužného, pričom všetci sú podľa jeho slov "teraz pozitívne naladení - povedzte to Putinovi!"

​Nočné útoky na Odesu si vyžiadali najmenej tri civilné obete

Najmenej tri obete na životoch i viacero zranených si v noci na sobotu vyžiadali ruské útoky dronmi na ukrajinské prístavné mesto Odesa.
Trosky jedného z dronov sa zrútili na viacposchodovú obytnú budovu a spôsobili tam požiar, uviedlo vo vyhlásení na sociálnej sieti Facebook južné velenie ukrajinskej armády. Tlaková vlna pritom poškodila aj niekoľko okolitých bytoviek. Armáda spresnila, že o život prišli traja civilisti a ďalších 26 utrpelo zranenia. Ukrajinská protivzdušná obrana neskôr informovala, že Rusko v noci na sobotu útočilo na ciele na území krajiny ôsmimi raketami a 35 dronmi, pričom zostrelených bolo 20 dronov Šáhid iránskej výroby a dve balistické rakety. Okrem Odesy útočili Rusi aj na ciele v Poltavskej oblasti, kde sa terčom útokov stalo vojenské letisko v Myrhorode, ako aj v Charkove a v Dnepropetrovskej oblasti.

V okupovanej záporožskej elektrárni odstavili posledný z reaktorov

Posledný zo šiestich reaktorov Záporožskej jadrovej elektrárne (ZAES) uviedli do stavu tzv. studenej odstávky, čo je najbezpečnejší prevádzkový režim. K tomuto opatreniu sa pristúpilo vzhľadom na katastrofálne záplavy spôsobené poškodením Kachovskej priehrady, ako aj na pokračujúce ostreľovanie v blízkosti elektrárne, informovala v sobotu agentúra AP. Ako uviedla ukrajinská štátna spoločnosť Enerhoatom vo vyhlásení zverejnenom v piatok večer, k studenej odstávke šiesteho z reaktorov ZAES došlo už vo štvrtok. V režime studenej odstávky sú všetky riadiace tyče vsunuté do jadra reaktora, aby sa zastavil proces jadrového štiepenia a generovanie tepla a tlaku. Doposiaľ bolo v tomto režime päť reaktorových blokov ZAES, zatiaľ čo šiesty bol v tzv. horúcej odstávke.

Enerhoatom súčasne uviedol, že zničenie Kachovskej priehrady momentálne nepredstavuje pre ZAES "priamu hrozbu". K prepnutiu šiesteho reaktora do režimu studenej odstávky prispela aj skutočnosť, že v dôsledku ostreľovania došlo k poškodeniu vedenia, ktoré pripájalo elektráreň na ukrajinskú energetickú sieť. Ukrajinu na budúci týždeň navštívi riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Grossi, ktorý okrem Kyjeva pricestuje aj do záporožskej elektrárne. Grossi v piatok vyjadril znepokojenie nad "zvýšenými vojenskými aktivitami" v okolí tejto najväčšej atómovej elektrárne v Európe, ktorú okupujú ruské vojská, ale stále v nej pracujú zamestnanci ukrajinského Enerhoatomu. MAAE v piatok večer vyjadrila obavy aj v súvislosti s pokračujúcim poklesom hladiny v nádrži s vodou používanou na ochladzovanie reaktorov záporožskej elektrárne. Tento úbytok spôsobilo zničenie priehrady Kachovskej vodnej nádrže na rieke Dneper zo 6. júna. ZAES má však napriek tomu zrejme dostatok vody na zaistenie chladenia na niekoľko týždňov až mesiacov.

​Kanadský premiér v Kyjeve oznámil ďalšiu vojenskú pomoc 

Ďalší balík vojenskej pomoci v hodnote 500 miliónov kanadských dolárov počas návštevy Kyjeva sľúbil ukrajinskej armáde kanadský premiér Justin Trudeau. Na tlačovej konferencii s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským tiež povedal, že Kanada sa pripojí ku krajinám, ktoré sa budú podieľať na výcviku ukrajinských pilotov bojových lietadiel.

Kanada zabaví Rusku nákladné lietadlo Antonov, ktoré vlani pristálo na jej území a jej úrady podniknú kroky na to, aby lietadlo získala Ukrajina, povedal Trudeau. Agentúra Reuters napísala, že kanadský premiér prišiel do Kyjeva, aby dal Ukrajine najavo podporu v čase, keď podľa západných zdrojov začala očakávanú protiofenzívu a kedy aj miesta vzdialené stovky kilometrov od frontovej línie sú terčom ruských vzdušných úderov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy