Oblačno
15°
Bratislava
Galina
3.5.2024
471. deň na Ukrajine: Rusi tvrdia, že zničili ukrajinskú ofenzívu. Kyjev tvrdí, že sa ešte ani nezačala
Zdielať na

471. deň na Ukrajine: Rusi tvrdia, že zničili ukrajinskú ofenzívu. Kyjev tvrdí, že sa ešte ani nezačala

KYJEV / Ruské sily pokračovali aj počas uplynulej noci v leteckých útokoch na ukrajinské mestá a civilnú infraštruktúru. Naďalej pokračujú intenzívne boje na fronte v Záporožskej a Doneckej oblasti. K najťažším bojom v Záporožskej oblasti dochádza podľa dostupných správ naďalej južne od mestečka Orichiv v smere na Tokmak. Spojené štáty dnes oznámili, že poskytnú Ukrajine ďalšiu vojenskú pomoc. Tentokrát v hodnote dvoch miliárd dolárov, zameranú najmä na proti-vzdušnú obranu.

USA oznámili balík vojenskej pomoci pre Ukrajinu v hodnote dvoch miliárd dolárov

Spojené štáty poskytnú Ukrajine ďalšiu vojenskú pomoc v hodnote dvoch miliárd dolárov (Takmer 44 miliárd Sk), zameraná bude predovšetkým na protivzdušnú obranu, konkrétne odpaľovacie zariadenia a rakety Hawk, delostreleckú muníciu kalibru 105 a 203 milimetrov, bezpilotné systémy Puma, raketové systémy navádzané laserom a prostriedky na výcvik a údržbu. Nový balík vojenskej pomoci pre Ukrajinu dnes podľa agentúry Reuters oznámil Pentagon.

​Všetko naznačuje, že za zničenie Kachovskej priehrady sú zodpovední Rusi, tvrdí Borrell

Vyhlásil to v piatok, 9. júna, šéf európskej diplomacie Borrell. Mali ju zničiť výbušniny, umiestnené v blízkosti turbín. Objavili sa však aj ďalšie dôkazy. V čase poškodenia Kachovskej priehrady došlo v oblasti podľa nórskych seizmológov k výbuchu. Zaznamenali ho ich stanice v Rumunsku. Kto explóziu spôsobil nezverejnili.

Priehradu však v tom čase plne ovládali ruské jednotky. Explóziu podľa amerických médií potvrdil aj popredný predstaviteľ Bidenovej admnistratívy. Ukrajinské tajné služby zase zverejnili zvukový záznam, ktorý podľa nich zachytáva rozhovor dvoch ruských vojakov.

Putin: Ukrajinská protiofenzíva sa už začala, zatiaľ je však neúspešná

Ruský prezident Vladimir Putin v piatok, 9. júna, uviedol, že očakávaná ukrajinská protiofenzíva proti ruským silám sa už začala, zatiaľ je však bez úspechu. TASR o tom informuje podľa správ agentúry AFP a britského denníka The Guardian. "S určitosťou môžeme konštatovať, že táto ukrajinská ofenzíva sa začala," povedal Putin v rozhovore, ktorý bol zverejnený na platforme Telegram.

Podľa jeho slov však ukrajinská armáda nedosiahla svoje ciele v žiadnej oblasti boja vďaka odvahe ruských vojakov a správnej organizácii jednotiek.
Kyjev začiatok očakávanej rozsiahlej protiofenzívy doteraz oficiálne nepotvrdil. V uplynulých dňoch sa však boje na frontovej línie na juhovýchode Ukrajiny zintenzívnili.

Ukrajina poprela správy o údajnom začiatku protiofenzívy

Kyjev podľa agentúry Reuters poprel tvrdenia o začiatku svojej protiofenzívy proti ruským jednotkám, informuje TASR. Stanica NBC News s odvolaním sa na vysokopostaveného predstaviteľa ukrajinských ozbrojených síl a vojaka z oblasti blízko frontových línií vo štvrtok uviedla, že ofenzíva ukrajinskej armády sa už začala. Denník The Washington Post citoval "štyroch jednotlivcov" z radov ukrajinských ozbrojených síl, ktorí tvrdili to isté. Generálny štáb ukrajinskej armády to však pre Reuters poprel. "Nemáme takúto informáciu," uviedol prostredníctvom svojho hovorcu.

Britské ministerstvo obrany vo svojom štvrtkovom brífingu informovalo o ťažkých bojoch pozdĺž "viacerých úsekov frontu" s tým, že iniciatívu vo väčšine týchto oblastí prebral Kyjev. Ukrajinská armáda uviedla, že záplavy v Chersonskej oblasti prinútili ruské jednotky na ústup od piatich do 15 kilometrov a mieru ruského ostreľovania znížili "prakticky o polovicu".

Ruská tlačová agentúra TASS vo štvrtok podľa Reuters uviedla, že vysokopostavený veliteľ ruskej armády informoval tamojšieho prezidenta Vladimira Putina o odrazení rozsiahleho ukrajinského útoku v juhoukrajinskej Záporožskej oblasti. Ruský minister obrany Sergej Šojgu predtým vyhlásil, že ruské jednotky odolali pokusom ukrajinských vojakov prelomiť frontovú líniu v Záporoží, pričom mali ukrajinskej strane spôsobiť ťažké straty.

V Záporožskej oblasti prebiehajú intenzívne boje

Intenzívne boje medzi ukrajinskými a ruskými jednotkami prebiehali v piatok v Záporožskej oblasti na juhu Ukrajiny, informovala agentúra AFP s odvolaním sa na ruské zdroje. "V tejto chvíli prebiehajú aktívne boje v regióne medzi Orichivom a Tokmakom," uviedol na platforme Telegram predstaviteľ Moskvou dosadených úradov Vladimir Rogov. "Nepriateľ (ukrajinská armáda) vyvíja neuveriteľné úsilie, útoky. Márne. Naše sily sa držia. Frontová línia je stabilná," dodal.

Ukrajinská armáda v príspevku na sociálnej sieti Facebook uviedla, že v Záporožskej oblasti "protivník zostáva v defenzíve". Agentúra AFP pripomína, že tieto tvrdenia nebolo možné bezprostredne overiť z nezávislých zdrojov. Správy o zintenzívnení bojov prichádzajú v čase, keď sa očakáva rozsiahla ukrajinská protiofenzíva zameraná na oslobodenie Ruskom okupovaných území, ktorá sa podľa niektorých analytikov už začala. Boje na frontovej línii sa v uplynulých dňoch zreteľne zintenzívnili, konštatuje DPA.  

 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy