Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
470. deň na Ukrajine: ​Ruské ostreľovanie pripravilo o život tri generácie jednej rodiny
Zdielať na

470. deň na Ukrajine: ​Ruské ostreľovanie pripravilo o život tri generácie jednej rodiny

KYJEV / Ukrajinské sily počas uplynulej noci výraznejšie zatlačili na pozície ruských jednotiek v Záporožskej oblasti. Ruská strana informuje o prvom rozsiahlom tankovom útoku. Na niektorých miestach došlo podľa správ na sociálnych sieťach k prelomeniu prvej obrannej línie Rusov. Americké médiá informujú, že podľa ich zdrojov sa už protiofenzíva začala. Kyjev zatiaľ tieto správy nekomentoval a vývoj na bojiskách komunikuje veľmi stroho. Štátna tajomníčka ukrajinského ministerstva obrany Hana Maljarová však potvrdila, že ruské sily sa aktívne bránia ukrajinským jednotkám južne od mestečka Orichiv. Ukrajinci zároveň potvrdili, že ich vojská pokračujú v postupe v okolí mesta Bachmut. Pravdepodobne britskými strelami "Storm Shadow" vo štvrtok, 8. júna, Ukrajinci opätovne zasiahli pozície ruských vojsk v meste Luhansk.

​Ruské ostreľovanie pripravilo o život tri generácie jednej rodiny

Tri generácie jednej rodiny - starý otec, otec a vnuk - zahynuli v dôsledku ruského ostreľovania na východe Ukrajiny, uviedla vo štvrtok, 8. júna, tamojšia polícia. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP. K obetiam na životoch podľa nej došlo v meste Ukrajinsk v Doneckej oblasti. Leží zhruba 45 kilometrov severozápadne od Donecka, správneho centra oblasti. "Ruskí vojaci ostreľovali rezidenčnú oblasť delostrelectvom. Zahynul štvorročný chlapec, jeho otec i starý otec," spresnila polícia na sociálnych sieťach s tým, že zranenia utrpeli štyri ďalšie deti vo veku od troch do 13 rokov a jeden dospelý.

Hladina vody v Kachovskej priehrade klesla pod "mŕtvy bod", píše Unian

Hladina vody v zničenej Kachovskej priehrade klesla na 12,5 metra, pričom minimum potrebné pre odber vody do zásobovacích kanálov je 12,7 metra. Podľa tlačovej agentúry Unian to dnes povedal šéf spoločnosti Ukrhidroenerho Ihor Syrota. Týka sa to podľa neho okrem iného dodávok pre Záporožskú jadrovú elektráreň, ktorá využíva vodu z kachovského rezervoáru na chladenie. Voda naďalej cez zničenú hrádzu vodného diela odteká.

Zelenskyj navštívil zaplavenú Chersonskú oblasť

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok navštívil Chersonskú oblasť na juhu Ukrajiny, ktorá je po zničení hrádze Kachovskej priehrady zasiahnutá záplavami a prebiehajú tam evakuačné práce. TASR správu prevzala z agentúry AFP a denníka The Guardian. "Pracovná cesta do Chersonskej oblasti... Diskutovali sme o mnohých dôležitých otázkach vrátane situácie v regióne v dôsledku katastrofy, evakuácii obyvateľstva z potenciálnych záplavových zón, zmenšenia rizík vyplývajúcich z pretrhnutia priehrady či poskytnutia podpory pre ľudí v zaplavených oblastiach," napísal Zelenskyj v príspevku na platforme Telegram.

Ukrajinský prezident v Chersone rokoval aj o obnovení tamojšieho ekosystému. Podľa neho je dôležité "odhadnúť vzniknuté škody a prideliť finančné prostriedky na odškodnenie obyvateľov postihnutých katastrofou " a tiež vypracovať program na kompenzáciu strát alebo presun podnikov v rámci Chersonskej oblasti.

Gubernátor Chersonskej oblasti Olexandr Prokudin uviedol, že voda z pretrhnutej Kachovskej priehrady zaplavila už viac než 600 kilometrov štvorcových územia na Kyjevom ovládanom pravom brehu i na Ruskom okupovanom ľavom brehu rieky Dneper. Ukrajinské úrady hlásili zatiaľ hlásili tri obete záplav, ruskí predstavitelia na okupovaných územiach hovoria o piatich obetiach.

V súvislosti s poškodením vodného diela ukrajinskí vládni predstavitelia a predstavitelia OSN varovali pred humanitárnou a ekologickou katastrofou, ktorej dôsledky sa budú vyhodnocovať niekoľko dní a oveľa dlhšie sa z nich bude región spamätávať.

Z útoku na priehradu sa navzájom obviňujú Moskva a Kyjev. Podľa Kyjeva ním chcelo Rusko útokom spomaliť dlho očakávanú ukrajinskú ofenzívu. Rusko tvrdí, že išlo o sabotáž s cieľom zastaviť dodávky vody na anektovaný polostrov Krym.

Najmenej tri osoby utrpeli zranenia pri ruskom ostreľovaní Chersonu

Najmenej traja ľudia utrpeli vo štvrtok zranenia pri ruskom ostreľovaní juhoukrajinského mesta Cherson. V tom čase tam prebiehala evakuácia obyvateľov zo zaplavených ulíc po pretrhnutí hrádze neďalekej Kachovskej vodnej nádrže. TASR správu prevzala z webovej stránky denníka The Guardian, ktorý sa odvolal na miestnu políciu.

"Ostreľovanie ťažkými zbraňami sa začalo práve počas evakuácie občanov, ktorých domovy boli zaplavené," uviedlo vo vyhlásení ukrajinské ministerstvo vnútra. Opätovne uviedlo, že Rusko opustilo ľudí na území, ktoré v Chersonskej oblasti Moskva okupuje, a nestará sa o ich bezpečie, hoci po zničení priehrady uviazli v zatopených obciach. Niektorí obyvatelia márne čakajú na strechách svojich domov na pomoc, informovali médiá. "Rusko naďalej bráni Ukrajine v záchrane toho najcennejšieho - ľudských životov," dodalo ukrajinské ministerstvo vnútra.

 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy