Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
469. deň na Ukrajine: Ukrajinci ukázali, ako čelia humanitárnej a ekologickej pohrome
Zdielať na

469. deň na Ukrajine: Ukrajinci ukázali, ako čelia humanitárnej a ekologickej pohrome

UKRAJINA / Voda zo zničenej Kachovskej priehrady zaplavila 24 lokalít na pravom brehu Dnepru. Niekde už klesla, inde naďalej stúpa. Televízia JOJ dostala od ľudí, ktorí žijú v Chersone množstvo videí a fotografií, ktoré ukazujú ako Ukrajinci čelia tejto humanitárnej i ekologickej pohrome. Viac sa dozviete vo videu.

Situáciu v súvislosti so zničenou Kachovskou priehradou sledujeme v ONLINE reportáži :

Ruská invázia na Ukrajinu za rok vytvorila 120 miliónov ton uhlíkových emisií

"V dôsledku ruskej invázie na Ukrajinu sa len počas prvého roka vytvorilo 120 miliónov ton uhlíkových emisií, čo je ekvivalent emisií vyprodukovaných krajinou veľkosti Belgicka za rovnaké obdobie," píše sa v dokumente predstavenom v stredu, 7. júna, medzinárodným tímom výskumníkov počas Konferencie o klimatickej zmene v nemeckom Bonne. TASR správu prevzala od tlačovej agentúry DPA. Holandský výskumník Lennard de Klerk s jeho kolegami systematicky vypočítali priame a nepriame emisie, ktoré vyprodukovala vojna. Emisie iných skleníkových plynov - napríklad metánu - prepočítali do ekvivalentu uhlíkových emisií, aby bolo možné vykonať jednoduchšie porovnania. Výpočet odhaduje, že najväčší podiel emisií, približne 50 miliónov ton, spôsobí povojnová rekonštrukcia, keď bude potrebné obnoviť elektrárne, priemysel a budovy.

Priame bojové operácie sú zodpovedné za 19 percent celkových emisií. Väčšinu z toho spôsobilo spaľovanie pohonných látok ruským vojskom, pričom do objemu prispeli aj ukrajinské jednotky, píše sa v dokumente. Pätnásť percent emisií vyprodukovali požiare, ktoré často prepuknú v okolí bojových línií. "V prvom rade je to, samozrejme, ľudská tragédia," povedal de Klerk pre agentúru DPA. "Ale sú tu aj obrovské škody na životnom prostredí," dodal. Výpočet zohľadňuje aj úniky z plynovodov Nord Stream a faktory, ako sú emisie spôsobené lietadlami, ktoré sa od zavedenia sankcií voči Rusku vyhýbajú jeho vzdušnému priestoru.

Ukrajinci odpálili čpavkovod z Togliatti do Odesy, tvrdia Rusi

Ukrajinskí sabotéri údajne v utorok vyhodili do vzduchu čpavkovod vedúci z ruského Togliatti do ukrajinskej Odesy. Informuje o tom TASR na základe stredajších správ agentúr AFP a Reuters, ktoré sa odvolávajú na ruské ministerstvo obrany. K výbuchu došlo podľa ruského ministerstva v Charkovskej oblasti na východe Ukrajiny, pričom utrpelo zranenia aj niekoľko civilistov. Kyjev na tieto tvrdenia Ruska bezprostredne nereagoval. Ukrajinské úrady ale ešte v utorok obvinili Rusko z ostreľovania čpavkovodu v Charkovskej oblasti s tým, že došlo k jeho poškodeniu, no bez úniku čpavku.

Ukrajinská armáda zaznamenala zisky pri Bachmute

Ukrajinská armáda postúpila na frontovej línii pri meste Bachmut na východe Ukrajiny za uplynulých 24 hodín o 1 100 metrov. V stredu to uviedla námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maľarová. "Ukrajinské sily sú pri Bachmute v ofenzíve už niekoľko dní, pričom ruská armáda prešla do defenzívy a snaží sa udržať svoje pozície," opísala situáciu na frontovej línii Maľarová. Rusko tento týždeň uviedlo, že Ukrajina spustila v Doneckej oblasti sériu útokov, ktoré sa ruskej armáde podarilo odraziť. Moskva naznačila, že tieto udalosti považuje za začiatok plánovanej ukrajinskej protiofenzívy. Ruské ministerstvo obrany v stredu uviedlo, že Ukrajina podnikla pri Bachmute útočné operácie, no neboli úspešné.

Dobytie Bachmutu oznámil 20. mája po mesiacoch krvavých bojov šéf ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevegnij Prigožin. Kyjev úplné dobytie tohto mesta poprel. Vagnerovci, ktorí viedli boje o Bachmut, sa ale krátko po oznámení úplného dobytia z mesta stiahli a pozície odovzdali ruskej armáde. Maľarová povedala, že Rusku v Bachmute chýbajú vojaci a posily, preto sa sťahuje z iných pozícii na fronte. Tajomník ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany Olexij Danilov v stredu poprel ruské špekulácie, že ukrajinská protiofenzíva už začala. "Keď spustíme protiofenzívu, každý o tom bude vedieť, uvidia to," povedal v rozhovore pre Reuters.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy