Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
468. deň na Ukrajine: Rusko útočilo aj na Kyjev a Charkov, letecký poplach platil na celej Ukrajine
Zdielať na

468. deň na Ukrajine: Rusko útočilo aj na Kyjev a Charkov, letecký poplach platil na celej Ukrajine

KYJEV / Rusko vyhodilo do vzduchu Kachovskú priehradu. Nezávislosť a územná celistvosť Ukrajiny je podľa lídrom B9 jedinou cestou k mieru. Rusko útočilo na Kyjev aj Charkov, letecký poplach platil na celej Ukrajine. Proukrajinskí partizáni tvrdia, že obsadili pohraničnú ruskú obec. Moskva tvrdí, že Ukrajina pri útokoch na juh Doneckej oblasti prišla o 1 500 mužov.

Rusko vyhodilo do vzduchu Kachovskú priehradu

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok 6. júna urgentne zvolal zasadanie svojej Národnej bezpečnostnej rady v súvislosti s explóziou na priehrade Nova Kachovka na rieke Dneper na juhu Ukrajiny. Ukrajina v utorok ráno obvinila Rusko, že vyhodilo do vzduchu veľkú priehradu Nova Kachovka na rieke Dneper v južnej Chersonskej oblasti, a nariadila evakuácie ľudí zo záplavových zón. Priehrada sa nachádza v časti Chersonskej oblasti, ktorú okupujú ruské sily.

Viac sa dozviete tu:

Lídri B9: Nezávislosť a územná celistvosť Ukrajiny je jedinou cestou k mieru

Lídri krajín Bukureštskej deviatky (B9) potvrdili neochvejnú podporu nezávislosti, zvrchovanosti a územnej celistvosti Ukrajiny v rámci jej medzinárodne uznaných hraníc. Považujú to za jedinú cestu, ako v Európe obnoviť mier a poriadok založený na pravidlách. Vyplýva to zo spoločného vyhlásenia prezidentov B9 prijatého na utorkovom samite tohto zoskupenia v Bratislave. TASR o tom informoval Martin Strižinec, hovorca prezidentky Zuzany Čaputovej.

Krajiny B9 dôrazne odsúdili nelegálnu vojnu proti Ukrajine. "Ukrajina má legitímne právo na obranu proti tejto agresii v súlade s medzinárodným právom vrátane Charty OSN," zhodli sa lídri.

Moskvu vyzvali, aby zastavila útoky na ukrajinské civilné obyvateľstvo a infraštruktúru i deportácie detí a sexuálne násilie páchané počas konfliktu na Ukrajine. Požadujú tiež, aby Rusko bezpodmienečne stiahlo svoje jednotky z ukrajinského územia. Podľa lídrov B9 musí byť tiež vyvodená zodpovednosť voči tým, ktorí sú zodpovední za agresiu a vojnové zločiny spáchané na ukrajinskom území.

Na Rusko chcú krajiny B9 naďalej vyvíjať medzinárodný tlak vrátane ekonomických sankcií. Bielorusko vyzvali, aby prestalo podporovať ruskú agresiu na Ukrajine. "Rusko je najväčšou a priamou hrozbou pre bezpečnosť spojencov a musíme byť pripravení na to, že ňou ostane aj naďalej. Záväzok Severoatlantickej aliancie chrániť každý centimeter územia spojencov a voči článku 5 je neochvejný," uviedli lídri vo vyhlásení.

Od samitu NATO vo Vilniuse očakávajú ďalšie posilnenie spojeneckej obrany na východnom krídle NATO s cieľom odstrašiť akúkoľvek agresiu. Taktiež podporujú euroatlantické ašpirácie Ukrajiny a rozhodnutie z roku 2008 o tom, že Ukrajina sa raz stane členom NATO. Očakávajú, že na júlovom samite NATO vo Vilniuse bude spustený nový politický formát, ktorý povedie Ukrajinu k členstvu v Aliancii vtedy, keď to podmienky dovolia.

Rusko útočilo na Kyjev aj Charkov, letecký poplach platil na celej Ukrajine

Rusko v noci na dnes znovu útočilo na Kyjev, na ktorý podľa tunajších predstaviteľov smerovalo vyše 20 rakiet, ktoré sa ale podarilo zostreliť. Útoky boli hlásené tiež z Charkova. Letecký poplach platil dočasne opäť na celom území Ukrajiny, informujú agentúry Ukrinform a Reuters.

Vitalij Kličko, starosta ukrajinskej metropoly, ktorá je v posledných týždňoch terčom nočných útokov pravidelne, uviedol, že výbuchy, ktoré sa v Kyjeve ozývali, boli spôsobené zásahmi protivzdušnej obrany proti ruským útočným prostriedkom. "Všetky boli zostrelené," doplnil neskôr šéf kyjevskej vojenskej správy Serhij Popko.

Padajúce trosky poškodili cestu a trolejbusové vedenie. Podľa predbežných informácií si útok nevyžiadal žiadne obete.

Taktiež v Charkove, ktorý je druhým najväčším mestom východoeurópskej krajiny, boli počuť explózie. Podľa tunajších úradov mesto čelilo raketovému útoku, v dôsledku ktorého bol poškodený vodovodný systém aj niekoľko domov.

Proukrajinskí partizáni tvrdia, že obsadili pohraničnú ruskú obec

Skupina proukrajinských bojovníkov známa ako Ruský dobrovoľnícky zbor (RDK) v pondelok zverejnila videá s tvrdením, že obsadila obec Novaja Tavolžanka v ruskej Belgorodskej oblasti pri hranici s Ukrajinou. Skupina uviedla, že ruské úrady obec opustili a nechali ju v rukách RDK. Informoval o tom portál britskej televízie Sky News.

Pohraničná oblasť v Rusku je v posledných týždňoch terčom množstva útokov, z ktorých Moskva obviňuje Ukrajinu. Kyjev popiera, že stojí za útokmi, ale k zodpovednosti za ne sa hlásia dve ruské protikremeľské skupiny - Légia Sloboda Rusku (LSR) a Ruský dobrovoľnícky zbor.

Na videu zverejnenom v pondelok skupinou RDK vidieť najmenej štyroch bojovníkov na ceste neďaleko južného okraja obce Novaja Tavolžanka, približne 1,5 kilometra od ukrajinskej Charkovskej oblasti.

Dvaja proukrajinskí bojovníci pozerajú do kamery: jeden drží modrú vlajku RDK a ďalší tvrdí, že v obci zostala už len ich skupina. "Keďže guvernér (Belgorodskej oblasti Viačeslav Gladkov) nemá toto územie pod kontrolou, budeme sa rozprávať s jeho šéfmi, ktorí sú v Moskve," dodali muži.
Ďalšie video zachytáva vojaka, ako sa pohybuje po pustej ulici.

Portál Sky News pripomenul, že nemôže videá nezávisle overiť. Tieto správy prišli deň po tom, čo sa veliteľ RDK Denis Nikitin objavil vo videu a predniesol spoločné vyhlásenie RDK a Légie Sloboda Rusku. Obe partizánskej skupiny v ňom ruskému gubernátorovi Gladkovovi navrhli rozhovory a prípadne odovzdanie dvoch zajatých ruských vojakov, ale Gladkov ich ponuku odmietol.  

Moskva tvrdí, že Ukrajina pri útokoch na juh Doneckej oblasti prišla o 1 500 mužov

Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že Ukrajina pri útokoch na juh Doneckej oblasti prišla o 1500 mužov a 140 tankov a ďalších bojových vozidiel. Napísala to rusko jazyčná verzia BBC, podľa ktorej sa to však nedá overiť a iné zdroje o tom neinformujú. Kyjev v pondelok, 5. júna, varoval pred psychologickými operáciami nepriateľa a uviedol, že očakávanú rozsiahlu protiofenzívu ešte nezačal.

"Celkové straty ukrajinských jednotiek na juhodoneckom smere predstavovali viac ako 1500 ukrajinských vojakov, 28 tankov, vrátane ôsmich leopardov vyrobených Nemeckom," citovala BBC ruské ministerstvo, podľa ktorého Ukrajina prišla tiež o tri obrnené vozidlá AMX-10 francúzskej výroby a 109 bojových obrnených vozidiel.

Tvrdenie Ruska, ani Ukrajiny, ktorá už viac ako 15 mesiacov čelí ruskej agresii, nie je možné nezávisle overiť.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy