Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
467. deň na Ukrajine: Ukrajina varuje pred psychologickou hrou Ruska
Zdielať na

467. deň na Ukrajine: Ukrajina varuje pred psychologickou hrou Ruska

KYJEV / Ukrajinci údajne začali s protiofenzívou na piatich častiach frontu. S týmto vyjadrením však prišlo ruské ministerstvo obrany. Kyjev tieto správy Kremľa poprel. Ukrajina o termíne začiatku invázie z taktických dôvodov mlčí. Varuje však pred psychologickou hrou Moskvy. Jej súčasťou majú byť napríklad falošné videá o zabitých, zranených a zajatých ukrajinských vojakoch. Podľa najnovších správ z frontu sa má Ukrajincom dariť v oblasti Bachmutu, kde postupne obsadzujú vyvýšené miesta. Boje zúria aj v Donecku a pod paľbou je aj prihraničný ruský Belgorod.

Kyjev tvrdí, že ofenzívu ešte nezačal, ruské správy o opaku sú vraj falošné

Ukrajinská armáda dala v pondelok 5. júna podľa médií najavo, že ešte nezačala očakávanú veľkú protiofenzívu, ktorej odrazenie už však ohlásilo ruské ministerstvo obrany. Podľa ukrajinských médií Kyjev tiež varoval pred psychologickými operáciami nepriateľa. Námestníčka ukrajinského ministra obrany Hana Maljarová vyhlásila, že Rusko sa snaží odviesť pozornosť od bojov v oblasti východoukrajinského Bachmutu, kde podľa nej ruské sily zaznamenávajú neúspechy. Moskva v máji ohlásila, že mesto obsadila, Kyjev to nepotvrdil.

Ruské ministerstvo obrany v noci na dnes oznámilo, že Ukrajina v nedeľu ráno začala rozsiahlu ofenzívu na piatich úsekoch frontu v Doneckej oblasti. Podľa neho však snaha ukrajinských síl prelomiť ruskú obranu nebola úspešná a Ukrajinci prišli o techniku a tiež o viac ako 250 vojakov. Ruské ministerstvo tvrdí, že obranu osobne na jednom z úsekov frontu riadil náčelník ruského generálneho štábu Valerij Gerasimov.

"Nemáme takéto informácie a nekomentujeme falošné správy akéhokoľvek druhu," povedal agentúre Reuters hovorca ukrajinského generálneho štábu. "Vojna pokračuje. Až do úplného víťazstva," vyhlásil podľa tlačových agentúr tajomník ukrajinskej bezpečnostnej rady Oleksij Danilov.

​​Šéf vagnerovcov Prigožin opäť kritizoval ruskú armádu

Zakladateľ ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin v nedeľu opätovne kritizoval ruskú armádu. Šéf vagnerovcov v príspevku na platforme Telegram uviedol, že vojaci v máji zamínovali cestu, ktorú Prigožinovi žoldnieri využívali na sťahovanie sa z mesta Bachmut na východe Ukrajiny. Takisto zverejnil dokumenty, v ktorých sa píše o prestrelke medzi vagnerovcami a vojakmi ruskej armády. Tieto tvrdenia však nebolo možné bezprostredne overiť, upozorňuje DPA. Ruské ministerstvo obrany sa k záležitosti nevyjadrilo. Prigožin v piatok oznámil, že takmer všetci jeho bojovníci sa už z Bachmutu stiahli. "Všetky pozície boli v príslušnom poradí odovzdané (ruskému) ministerstvu obrany," povedal.

Šéf Vagnerovej skupiny už v 20. mája avizoval, že jeho vojaci sa z mesta začnú sťahovať. Krátko predtým ohlásil dobytie tohto mesta, ktoré malo pred vojnou 70 tisíc obyvateľov. Veliteľ ukrajinských pozemných síl Olexandr Syrskyj informoval, že ukrajinská armáda zastavila boje v okrajových Bachmutu a sústredí sa na iné úlohy. O Bachmut sa viedli prudké boje napriek tomu, že podľa vojenských analytikov nemá reálnu strategickú hodnotu. Moskva tvrdila, že jeho dobytie jej umožní ďalší postup v Donbase.

Dva drony údajne dopadli do Kalužskej oblasti

Dva drony dopadli na diaľnicu v ruskej Kalužskej oblasti susediacej s Moskovskou. Oznámil to v pondelok tamojší gubernátor Vladislav Šapša s tým, že nedošlo k žiadnemu výbuchu. TASR o tom píše podľa správy agentúry Reuters. Okolitú "oblasť uzavreli," uviedol Šapša na platforme Telegram. Podľa informácií, ktoré gubernátor poskytol, dopadli drony do oblasti ležiacej približne 280-300 kilometrov južne od Moskvy. Ide o územie medzi mestami Žizdra a Duminiči, uvádza denník The Guardian. Rusko minulý týždeň oznámilo, že ukrajinské drony dopadli do bohatých moskovských štvrtí. Kyjev toto tvrdenie poprel.

Vodca separatistov spochybnil tvrdenia o odrazenej ofenzíve

Vodca proruských separatistov v Doneckej oblasti Alexandr Chodakovskij v pondelok - v rozpore s tvrdeniami Moskvy o údajnom prekazení ukrajinskej ofenzívy v Donbase - uviedol, že Ukrajincov "sprevádza úspech". TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.
Na základ Chodakovského tvrdení bol ukrajinský útok západne od mesta Vuhledar limitovanou taktickou akciou, a nie väčšou vojenskou operáciou. Ruská armáda v noci na pondelok vyhlásila, že odrazila rozsiahlu ofenzívu ukrajinských síl na piatich úsekoch frontu v Doneckej oblasti, ktorá bola vlani anektovaná Moskvou.

Tieto tvrdenia však nebolo možné overiť. "Nepriateľovi sa podarilo dostať nás do ťažkej situácie," napísal následne na platforme Telegram vodca proruských separatistov v Doneckej oblasti. Tvrdenia Moskvy o údajnom odrazení ukrajinskej ofenzívy Kyjev však Chodakovskij priamo nekomentoval. Ani vo vyhlásení ukrajinského generálneho štábu sa neuvádzali žiadne mimoriadne udalosti v danom regióne, iba skutočnosť, že Vuhledar a okolité dediny boli vystavené ruskému ostreľovaniu. Chodakovskij do roku 2014 pôsobil ako šéf miestnej protiteroristickej jednotky Bezpečnostnej služby Ukrajiny (SBU). Po tom, čo vlani vo februári začala ruská vojenská ofenzíva na Ukrajinu, boli ním vedené jednotky proruských separatistov včlenené do ruskej národnej gardy, píše DPA.

Ukrajina za 24h vypálila na Belgorodskú oblasť 650 striel, tvrdí gubernátor

Ukrajinské ozbrojené sily údajne vypálili za posledných 24 hodín na ruskú Belgorodskú oblasť 650 striel. Tvrdí to tamojší gubernátor Viačeslav Gladkov, uvádza TASR na základe správy denníka The Guardian. Gladkov už predtým v pondelok uviedol, že v oblasti horelo bližšie nešpecifikované energetické zariadenie. Požiar podľa jeho slov spôsobila bomba zhodená dronom. K nijakým zraneniam ani obetiam však podľa jeho slov nedošlo a v oblasti neboli obmedzené ani žiadne služby. Americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW) vo svojej pondelňajšej správe tvrdí, že nálety a ostreľovanie Belgorodskej oblasti sa v ostatnom čase stávajú čoraz viac ústredným bodom kritiky namierenej voči ruskému vojenskému vedeniu.

Známi ruskí vojenskí blogeri odsudzujú Moskvu aj za to, že dôsledne neinformuje verejnosť o aktuálnej situácii v Belgorodskej oblasti. Ruský rezort obrany podľa jedného z týchto blogerov zlyháva aj v tom, že nepodporuje obranu tohto pohraničného regiónu aj prostredníctvom financovania dobrovoľníckych jednotiek. Bývalý príslušník ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB) a niekdajší veliteľ proruských separatistov v Donbase Igor Girkin tvrdí, že Kremeľ nemôže so situáciou v Belgorodskej oblasti spraviť nič bez masívneho a "nákladného presmerovania zdrojov" z iných regiónov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy