Oblačno
18°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
466. deň na Ukrajine: Z trosiek vytiahli telo iba dvojročného dievčatka
Zdielať na

466. deň na Ukrajine: Z trosiek vytiahli telo iba dvojročného dievčatka

KYJEV / Na celom území Ukrajiny v noci na nedeľu 4. júna znovu platil proti-letecký poplach pre ďalšiu vlnu ruských útokov dronmi a raketami. Všetky, ktoré mierili na oblasť Kyjeva, sa proti-vzdušnej obrane podarilo zostreliť. Dve strely ale zasiahli letisko v centrálnej časti Ukrajiny. Záchranári v meste Dnipro vytiahli z trosiek bytovky po ruskej paľbe telo iba dvojročného dievčatka. Pri explózii sa zranilo 22 ľudí, z toho 5 detí. Podľa gubernátora oblasti Lysaka strela dopadla do obytnej zóny, kde okrem bytoviek zničila aj rodinné domy, obchod a plynovod. Kyjev reagoval vyhlásením, že Rusko opäť ukázalo, že je teroristickým štátom.

​Pri ruskom útoku na bytovku v Dnipre zomrelo aj dvojročné dievča

Život dvojročného dievčaťa a ďalších 22 zranených si vyžiadal ruský útok na obytnú štvrť v ukrajinskom meste Dnipro, uviedli v nedeľu miestni predstavitelia.  K útoku došlo v sobotu 3. júna večer. Ukrajinské úrady pôvodne hlásili najmenej 20 zranených vrátane detí. Gubernátor Dnipropetrovskej oblasti Serhij Lysak oznámil, že došlo k čiastočnému zničeniu dvoch dvojpodlažných obytných budov, ako aj desiatich súkromných domov, obchodu a plynovodov. Doplnil, že neskôr v troskách domu našli telo dvojročného dievčatka.

Pri útoku utrpelo zranenia aj ďalších 22 ľudí vrátane piatich detí, napísal na platforme Telegram. "Rusko opäť ukázalo, že je teroristickým štátom. Žiaľ, pod troskami sú ľudia," uviedol v sobotu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Zverejnil tiež videozáznam, na ktorom je vidieť záchranárov, ako prehľadávajú zničenú budovu. Šéf kyjevskej vojenskej správy Serhij Popko ráno oznámil, že Ukrajina zničila v noci na nedeľu všetky útočiace rakety a bezpilotné lietadlá, ktoré mierili na oblasť hlavného mesta Kyjev. Agentúra Reuters upozorňuje, že tvrdenie nedokázala nezávisle overiť.

Kyjev tvrdí, že ruské rakety zasiahli operačné letisko v strednej časti Ukrajiny

Dve ruské rakety zasiahli v noci na nedeľu letisko neďaleko mesta Kropyvnyckyj v strednej časti Ukrajiny. Uviedol to hovorca leteckých síl ukrajinskej armády Jurij Ihnat. Ihnat vo vysielaní televízie spresnil, že Rusko vypálilo celkovo "šesť rakiet" a vyslalo "päť útočných bezpilotných lietadiel". "Bohužiaľ, nie všetky rakety sa podarilo zničiť. Štyri rakety zničila ukrajinská protivzdušná obrana. Ďalšie dve rakety zasiahli operačné letisko pri meste Kropyvnyckyj," uviedol bez poskytnutia ďalších podrobností. Mesto Kropyvnyckyj sa nachádza v Kirovohradskej oblasti v strednej časti Ukrajiny, južne od hlavného mesta Kyjev.

Rekonštrukcia Ukrajiny môže byť pre Slovensko príležitosťou

Okrem toho, že okupanti zabíjajú nevinných, zároveň ničia aj nemocnice, školy, cesty, elektrárne či fabriky. Odhady na obnovu sú rôzne. Svetová banka napríklad vypočítala, že na 10 rokov od skončenia vojny bude potrebných vyše 400 miliárd eur. "Toto bude jedna veľká robustná agenda, ktorá si bude vyžadovať úsilie medzinárodného spoločenstva, dvojstranných darcov, zároveň mimovládneho sektora a bude to na dlhé roky," uviedla Ingrid Brocková, štátna tajomníčka Ministerstva zahraničných vecí SR. 

Veľmi dôležitú pozíciu bude mať aj Katarína Mathernová, ktorú vymenovali za veľvyslankyňu celej Európskej únie v Kyjeve. Skúsená diplomatka má výhodu, že už roky aktívne spolupracuje s rôznymi ukrajinskými štruktúrami. "Mám tam vybudované veľmi dobré vzťahy, jednak s oficiálnymi reprezentantmi, ale aj s občianskou spoločnosťou, biznis komunitou a inými," tvrdí Mathernová.

Hoci nikto nevie, kedy sa vojna skončí, podľa nej by prípadní slovenskí obnovovatelia Ukrajiny už teraz mali nadväzovať kontakty. Príležitosť budú mať nielen stavbári, ale aj strojári, chemici, farmaceuti, energetici, pracovníci v IT a mnohé iné profesie. "Kontakty a prepojenia treba vytvárať teraz, nie keď vojna skončí, pretože keď sa skončí, pôjde tam celý svet," vysvetľuje. Podpredseda Európskeho parlamentu Michal Šimečka tvrdí, že ide o veľkú ekonomickú príležitosť, špeciálne pre východné Slovensko.

Pistorius vyzval štáty, aby sa postavili proti ruskej agresii na Ukrajine

Nemecký minister obrany Boris Pistorius v nedeľu vyzval štáty v indicko-tichomorskej oblasti, aby zaujali jasný postoj voči útokom na medzinárodnú bezpečnostnú architektúru, akou je aj vojna rozpútaná Ruskom voči Ukrajine. "Je to neuveriteľne nebezpečné pre svet ako celok: Ak Rusko zvíťazí, odkazom revizionistickým mocnostiam na celom svete bude, že agresia a nevyprovokované použitie vojenskej sily sú prijateľné a môže byť úspešné. Aj tu v indicko-tichomorskom regióne," varoval Pistorius na medzinárodnej bezpečnostnej konferencii v Singapure známej pod názvom Dialóg Šangri-La.

Nemecký minister zároveň poďakoval krajinám v regióne, ktoré dali jasne najavo, že medzinárodné spoločenstvo neakceptuje nelegálnu vojnu Moskvy. Ďalej povedal, že pre Nemecko sa agresívna vojna šéfa Kremľa Vladimira Putina stala historickým zlomom v jeho zahraničnej a bezpečnostnej politike. "Zaväzujeme sa prevziať väčšiu zodpovednosť za našu vlastnú bezpečnosť a bezpečnosť našich spojencov a partnerov. To zahŕňa prehodnotenie našej politiky vývozu zbraní - najmä pokiaľ ide o podporu partnerských krajín s oprávneným záujmom o sebaobranu," dodal Pistorius.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy