Zatiahnuté
10°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
465. deň na Ukrajine: Je čas na protiofenzívu, uviedol Zelenskyj
Zdielať na

465. deň na Ukrajine: Je čas na protiofenzívu, uviedol Zelenskyj

KYJEV / Rusi sa na Ukrajine sústredia na úplné dobytie Luhanskej a Doneckej oblasti. Po Bachmute je najväčším ruským cieľom mesto Marjinka. Podľa najnovšej správy americkým analytikov síce nemá mesto veľký strategický význam, ale Rusi potrebujú informovať aspoň o nejakých vojenských úspechoch za posledné mesiace. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyhlásil, že jeho krajina by potrebovala 50 systémov protivzdušnej obrany Patriot, ale má len dva. Ukrajinské úrady na pokyn Zelenskeho kontrolovali všetky proti-letecké kryty a zistili, že približne pätina je nepoužiteľná.

​Zelenskyj: Ukrajina je pripravená na protiofenzívu

Ukrajina je pripravená spustiť dlho očakávanú protiofenzívu s cieľom oslobodiť Ruskom okupované územie. Prezident Volodymyr Zelenskyj to uviedol v rozhovore pre americký denník Wall Street Journal zverejnenom v sobotu. "Pevne veríme, že uspejeme," povedal Zelenskyj. "Neviem, ako dlho to bude trvať. Úprimne povedané, môže to ísť rôznymi spôsobmi, aj úplne inak. Ale ideme na to a sme pripravení," dodal.  Kyjev dúfa, že protiofenzíva na znovuzískanie územia zmení dynamiku vojny. Zelenskyj minulý mesiac povedal, že pred jej spustením Ukrajina musí počkať na dodávku západných obrnených vozidiel.

Vedenie v Kyjeve tiež dlhodobo vyvíja diplomatický tlak na udržanie západnej podpory a zvýšenie vojenskej pomoci a zbraní. Pre Ukrajinu to je kľúčové, aby uspela vo svojich plánoch. Rusko okupuje rozsiahle územia na východe, juhu a juhovýchode Ukrajiny. Dlhšie obdobie suchého počasia vyvolalo očakávania z bezprostredného začatia protiofenzívy. V posledných niekoľkých týždňoch tiež Ukrajina zintenzívnila útoky na ruské muničné sklady a logistické trasy. Ukrajinská armáda v sobotu v dennej správe z bojiska uviedla, že súčasným ohniskom bojov je Mariinka v Doneckej oblasti. Ukrajinské sily tam odrazili 14 útokov ruských vojakov, uvádza sa v správe.

Počet obetí vojenskej činnosti v ruskej Belgorodskej oblasti vzrástol na štyri

Na štyri vzrástol počet obetí piatkovej vojenskej činnosti na území ruskej Belgorodskej oblasti ležiacej pri hraniciach s Ukrajinou. Príčina úmrtia obetí ostáva nejasná. Tamojší gubernátor Viačeslav Gladkov totiž uviedol, že obete zahynuli v dôsledku ukrajinského ostreľovania, no partizánska skupina Légia Slobody Ruska, ktorá sa prihlásila k niektorým útokom v Belgorodskej oblasti, uviedla, že ruská armáda zabila dvoch civilistov, lebo si ich pomýlila s príslušníkmi tejto protikremeľskej milície. Podľa Gladkova zomreli dve ženy v aute pri ostreľovaní cesty v obci Maslova Pristaň a ďalšie dve obete si vyžiadal raketový útok v pohraničnej obci Sobolevka. Pri útoku okrem toho utrpelo zranenia šesť ľudí.

Útoky na Belgorodskú oblasť sa podľa ruských úradov v posledných dňoch zintenzívnili. Úrady preto pristúpili k evakuácii približne 2500 ľudí z okresu Šebekino. Légia Sloboda Ruska, ktorá sama seba označila za protikremeľskú milíciu, ktorá chce Rusko oslobodiť od prezidenta Vladimira Putina, tento týždeň oznámila, že začala s druhým vpádom na územie Ruska cez Belgorodskú oblasť. Táto partizánska skupina pritom uviedla, že sa dohodla s ukrajinskou armádou, aby povolila evakuáciu ruských civilistov na územie Ukrajiny. Ukrajinská armáda však toto tvrdenie nepotvrdila a v minulosti poprela, že by s touto skupinou koordinovala akékoľvek kroky. Televízia Sky News upozorňuje, že tvrdenia Légie Sloboda Ruska nedokázala nezávisle overiť.

​Ukrajina by potrebovala 50 systémov Patriot, ale má len dva, povedal Zelenskyj

Ukrajina má zatiaľ iba dva americké systémy protivzdušnej obrany Patriot, ale potrebovala by ich 50. V rozhovore s americkým listom The Wall Street Journal to povedal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Patriot je podľa neho jediný systém, ktorý dokáže zlikvidovať určité typy ruských rakiet. Ukrajina zatiaľ dostala jeden systém od Spojených štátov a jeden od Nemecka a Holandska. V tejto chvíli má prisľúbené tri ďalšie. Zelenskyj v rozhovore uviedol, že za súčasného nedostatku zbraní si Ukrajina musí vyberať medzi ochranou civilistov a vojakov. Podčiarkol, že bez efektívnej protivzdušnej obrany je akákoľvek protiofenzíva veľmi ťažká. "Predstavte si vojaka, ktorý chápe, že nemá nad hlavou pomyselnú strechu. A pritom nechápe, prečo v iných krajinách toto je,"povedal Zelenskyj.

Aj keď by si Ukrajina priala ďalšie dodávky zbraní zo Západu, je podľa Zelenského pripravená protiofenzívu začať. "Chceli by sme mať určité veci, ale nemôžeme čakať ďalšie mesiace," zhrnul. Patriot je taktický obranný raketový systém, ktorý umožňuje odhaliť a likvidovať nepriateľské taktické balistické rakety, strely s plochou dráhou letu i lietadla. Systémy majú vo výzbroji okrem USA aj Poľsko, Holandsko, Nemecko, Grécko, Rumunsko, Japonsko, Taiwan, Izrael, Saudská Arábia alebo Kuvajt. Systém bol tiež v súvislosti s ruskou agresiou inštalovaný na leteckej základni Sliač na strednom Slovensku, nemecká armáda ho ale presunie do Litvy na ochranu júlového summitu NATO. Ďalšie systémy potom Nemecko vyslalo do Poľska, ale aj odtiaľ ich mieni stiahnuť. 

Rusko sa vráti k novej zmluve START, ak USA upustia od nepriateľského postoja

Rusko v sobotu varovalo Spojené štáty pred oháňaním sa ultimátami v súvislosti s kolapsom novej zmluvy START o jadrovom odzbrojovaní. Moskva zároveň uviedla, že sa k tejto zmluve vráti, až keď sa Washington vzdá svojho nepriateľského postoja. Ruský prezident Vladimir Putin začiatkom roka oznámil, že Moskva pozastavuje svoju účasť na novej zmluve START, poslednej významnej dohode s USA o jadrovom odzbrojení. Tá obmedzuje počty jadrových zbraní oboch krajín a upravuje inšpekcie. V reakcii na tento krok Ruska Washington tento týždeň oznámil odvetené kroky. Tie zahŕňajú napríklad odobratie víz ruským jadrovým inšpektorom, zamietnutie aktívnych žiadostí o monitorovanie jadrových lokalít či zrušenie povolení na vstup do amerického vzdušného priestoru pre ruské lietadlá.

Podľa námestníka ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Riabkova tento krok Spojených štátov nebol prekvapením, pretože Washington o ňom Moskvu pred zverejnením informoval. "Naše rozhodnutie pozastaviť zmluvu START je neotrasiteľné bez ohľadu na opatrenia a protiopatrenia americkej strany," uviedol Riabkov."Našou vlastnou podmienkou pre návrat k plnému uplatňovaniu dohody je, aby sa USA vzdali svojho zásadne nepriateľského postoja k Rusku," dodal Riabkov. Podľa poradcu amerického prezidenta pre národnú bezpečnosť Jakea Sullivana ponúka vláda Spojených štátov Rusku a Číne rozhovory o kontrole jadrového zbrojenia bez predbežných podmienok a Washington chce s Moskvou rokovať o dohode o jadrovom odzbrojovaní, ktorá nahradí novú zmluvu START platnú do roku 2026.

Prigožin: Z Bachmutu sa stiahlo už 99 percent vagnerovcov

Zakladateľ ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin oznámil, že takmer všetci jeho bojovníci sa už stiahli z dobytého východoukrajinského mesta Bachmut. Prigožin v piatok večer uviedol, že z Bachmutu sa stiahlo už 99 percent vagnerovcov. "Všetky pozície boli v príslušnom poradí odovzdané (ruskému) ministerstvu obrany," povedal. Šéf vagnerovcov avizoval stiahnutie svojich žoldnierov na začiatok júna. Teraz uviedol, že zo strany ukrajinských ozbrojených síl už nedošlo k žiadnym "provokáciám". Dodal, že jeho jednotky sa stiahnutú z frontovej línie, naďalej však zostanú dislokované v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Veliteľ ukrajinských pozemných síl Olexandr Syrskyj informoval, že ukrajinská armáda zastavila boje v okrajových Bachmutu a sústredí sa na iné úlohy. Prigožin oznámil 20. mája, po mesiacoch krutých bojov, dobytie tohto mesta, ktoré malo pred vojnou 70.000 obyvateľov. Zároveň už vtedy avizoval, že jeho vojaci sa z mesta začnú sťahovať.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy