Zatiahnuté, dažďové prehánky
11°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
797. deň na Ukrajine: V Moskve vystavili vojenskú techniku ukoristenú z Ukrajiny
Zdielať na

797. deň na Ukrajine: V Moskve vystavili vojenskú techniku ukoristenú z Ukrajiny

Zdroj: TASR

KYJEV / Spojené štáty uvalili sankcie na stovky osôb a subjektov v súvislosti s Ruskom.

​V Moskve vystavili západnú vojenskú techniku ukoristenú počas vojny na Ukrajine

V ruskej metropole Moskva v stredu otvorili výstavu západnej vojenskej techniky ukoristenej ukrajinskej armáde počas bojov na Ukrajine. Expozíciu organizovanú ruským ministerstvom obrany tvorí viac ako 30 kusov ťažkej techniky západnej výroby vrátane bojového tanku M1 Abrams americkej výroby a obrneného bojového vozidla Bradley, tanku Leopard 2 a obrneného vozidla pechoty Marder z Nemecka a obrnené vozidlo AMX-10RC francúzskej výroby, spresnila agentúra AP. Vystavené sú aj strelné zbrane či vojenské dokumenty. Výstava pod holým nebom sa koná v areáli pamätníka druhej svetovej vojny na Poklonnej hore v západnej časti Moskvy a zostane otvorená mesiac. Ruskí vojenskí blogeri vo svojich statusoch na sociálnych sieťach poukazujú na paralely medzi touto výstavou a ukoristenou nemeckou vojenskou technikou vystavovanou v Sovietskom zväze počas druhej svetovej vojny a po nej. Obsah statusov ruských blogerov potvrdzuje aj slogan na transparente nad vchodom do areálu: "História sa opakuje".

​USA uvalili nové sankcie na stovky subjektov Rusku alebo Číne

Spojené štáty uvalili nové sankcie na stovky osôb a subjektov v súvislosti s Ruskom. Sankcie sa vzťahujú aj na viac ako desiatku firiem so sídlom v Číne a v Hongkongu, informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na údaje z webu amerického ministerstva financií. Sankcie sú namierené napríklad proti spoločnostiam spojeným s ruským projektom na ťažbu zemného plynu a výrobu skvapalneného zemného plynu LNG 2 v Arktíde. Uvalené boli tiež na ruskú leteckú spoločnosť Pobeda, čo je nízkonákladová divízia Aeroflotu.

Útoky ruskej armády na východe Ukrajiny si vyžiadali ďalších päť obetí

Pokračujúce útoky ruskej armády na Charkovskú a Doneckú oblasť na severovýchode a východe Ukrajiny si v stredu vyžiadali päť obetí na životoch. S odvolaním sa na miestne úrady o tom informovala agentúra AFP. V Charkovskej oblasti v stredu ráno dve riadené letecké bomby zasiahli centrum mesta Zoločiv ležiaceho približne 15 kilometrov od hraníc s Ruskom. Podľa gubernátora Charkovskej oblasti Oleha Synehubova o život tam prišli najmenej dvaja ľudia - 67-ročný muž a 38-ročná žena.

Ďalších šesť civilistov vrátane 11-ročného chlapca utrpelo zranenia. Ďalšou obeťou ostreľovania ruskou armádou sa stala 67-ročná obyvateľka obce Leľukivka neďaleko mesta Kupiansk v Charkovskej oblasti. Dve obete na životoch a šesť zranených hlásili v stredu úrady z mestečka Hirnyk v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Táto lokalita sa nachádza asi 15 kilometrov od frontovej línie a ruská armáda naň v stredu zaútočila paľbou z raketometov. Obeťami sú 57-ročná žena a 64-ročný muž. Moskva pri svojich útokoch na ciele na Ukrajine začala v posledných týždňoch používať nové silné riadené letecké bomby, ktoré majú ničivý účinok, doplnila AFP.

Rusko tvrdí, že zasiahlo južný štáb ukrajinskej armády, Kyjev to nekomentoval

Rusko oznámilo, že jeho armáda zasiahla štáb operačného velenia južného zoskupenia ukrajinských ozbrojených síl. Ministerstvo obrany v Moskve to uviedlo v správe o vývoji vojny proti Ukrajine; Kyjev správu nekomentoval. Podľa Moskvy bol štáb zasiahnutý pri nasadení "operačného a taktického letectva, raketových síl a delostrelectva". Ďalšie informácie ministerstvo o útoku nezverejnilo, ale uviedlo, že ruské sily zlepšujú svoje pozície na celom fronte.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy