Zatiahnuté
24°
Bratislava
Zina
21.5.2024
796. deň na Ukrajine: Pri ostreľovaní ukrajinskej Odesy zomrelo päť ľudí
Zdielať na

796. deň na Ukrajine: Pri ostreľovaní ukrajinskej Odesy zomrelo päť ľudí

Zdroj: TASR

KYJEV / V ukrajinskej Odese opäť útočili Rusi raketami. Útoky si vyžiadali najmenej päť obetí. Viac ako dvadsať ľudí zostáva v starostlivosti lekárov. Štyria z nich sú vo vážnom stave. Zostrelená raketa zasiahla okrem iného budovu právnickej akadémie. Požiar takmer úplne zničil strechu tejto stavby.

Pri ostreľovaní ukrajinskej Odesy zomrelo päť ľudí

Na päť vzrástol počet obetí ruského útoku na juhoukrajinský prístav Odesa, ku ktorému došlo v pondelok 29. apríla. Jeden z 32 zranených zomrel v nemocnici. Na telegrame to dnes oznámil šéf správy Odeskej oblasti Oleh Kiper.

"Počet mŕtvych po ruskom raketovom útoku vzrástol na päť. Muž, ročník 1960, zomrel v nemocnici," uviedol Kiper. Viac ako dvadsať zranených podľa neho zostáva v starostlivosti lekárov, štyria z nich vo veľmi vážnom stave, vrátane štvorročného dievčatka, osem z nich je vo vážnom stave.

Starosta Odesy Hennadij Truchanov už v pondelok uviedol, že zahynuli tri ženy a jeden muž. Kiper predtým uviedol, že okrem priamych úmrtí pri ruskom údere zomrel tiež muž, ktorý počas raketového útoku utrpel mŕtvicu.

Rusko tvrdí, že zostrelilo šesť rakiet odpálených z Ukrajiny

Rusko tvrdí, že v utorok 30. apríla zostrelilo šesť taktických rakiet ATACMS z Ukrajiny, ktorá ich dostala od Spojených štátov. Ruskom dosadený gubernátor Krymu Sergej Axionov uviedol, že jedna z rakiet bola zostrelená nad dedinou Donskoje ležiacou pri metropole Simferopol. Na platforme Telegram napísal, že po jej zostrelení sa do oblasti rozptýlila nevybuchnutá submunícia. Ľudí varoval, aby sa k takýmto malým výbušninám nepribližovali a ak ich zbadajú, majú zavolať záchranárov či políciu.

Ukrajina od vypuknutia ruskej invázie často podniká útoky na Krym, k najnovším správam o zostrelených raketách sa však dosiaľ nevyjadrila. Spojené štáty minulý týždeň informovali, že vo februári poslali na Ukrajinu rakety ATACMS. Kyjev momentálne čaká aj na novú zásielku amerických zbraní po tom, ako USA nedávno po prieťahoch v Kongrese odobrili poskytnutie rozsiahleho balíka vojenskej pomoci pre Ukrajinu.

​Ukrajinu prijmú do NATO až po tom, ako vyhrá vojnu, tvrdí Zelenskyj

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa domnieva, že Ukrajina bude prijatá do Severoatlantickej aliancie až po tom, ako vyhrá vojnu, ktorú proti nej pred viac ako dvoma rokmi rozpútalo Rusko. Zelenskyj to uviedol pri stretnutí dôstojníkov, ktorí podstupujú výcvik podľa aliančných štandardov. Stretnutia sa zúčastnil aj generálny tajomník aliancie Jens Stoltenberg. 

O deň skôr 29. apríla na spoločnej tlačovej konferencii so Zelenským v Kyjeve dal Stoltenberg najavo, že neočakáva od júlového summitu vo Washingtone, že by Ukrajina dostala pozvanie do aliancie. Na takomto kroku by sa totiž muselo zhodnúť všetkých 32 členských krajín.

"Podľa môjho osobného názoru sa dostaneme do NATO, až keď zvíťazíme. Nepredpokladám, že by nás počas vojny prijali do NATO. Pre niektorých z členov by to bolo riziko, iní sú jednoducho voči tomu skeptickí," povedal šéf štátu. Podľa Zelenského je vstup politickou otázkou a aby politicky Ukrajinu prijali do aliancie, je potrebné víťazstvo. Potom sa už podľa ukrajinského prezidenta nikto nebude pýtať, či krajina dodržiava aliančné štandardy a aká je úroveň jej ozbrojených síl.

Slovensko posiela Ukrajine desať áut, ktoré prispejú k záchrane životov

Slovensko posiela na Ukrajinu desať áut, ktoré budú použité v rámci asistencie pri záchrane životov či vyrovnávaním sa s následkami živelných pohrôm. Ukrajinská strana si autá prebrala v utorok 30. apríla v priestoroch medzinárodného humanitárneho logistického centra v rámci Mechanizmu Únie v oblasti civilnej ochrany v Haniske. Informoval o tom tlačový odbor Ministerstva vnútra SR. Vozidlá budú prerozdelené cez štátnu pohotovostnú službu pre mimoriadne situácie Ukrajiny v Zakarpatskej oblasti na územie celej Ukrajiny, tam, kde budú najviac potrebné.

"Teším sa, že Slovenská republika podporuje Ukrajinu a jej obyvateľov v tak ťažkých časoch. Som rád, že môžem byť sprostredkovateľom tejto pomoci. Na druhej strane by som bol o to radšej, ak by Ukrajina takúto pomoc nepotrebovala. Ďakujem sekcii krízového riadenia za činnosť, ktorú s nasadením vykonávajú, " uviedol štátny tajomník rezortu Patrik Krauspe.

K symbolickému odovzdaniu áut došlo aj za účasti riaditeľa záchrannej zdravotnej služby Slavomíra Grušku a generálneho riaditeľa sekcie krízového riadenia Ervína Erdélyiho. "Tieto autá boli využívané na záchranu životov a tiež na administratívnu prácu," priblížil Gruška s tým, že verí, že budú Ukrajine slúžiť spoľahlivo.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy