Jasno
11°
Bratislava
Servác
13.5.2024
794. deň na Ukrajine: Rusko tvrdí, že na východe Ukrajiny dobylo ďalšiu dedinu
Zdielať na

794. deň na Ukrajine: Rusko tvrdí, že na východe Ukrajiny dobylo ďalšiu dedinu

Zdroj: TASR

KVYJEV / Ruské sily pokračujú v postupe v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Najnovšie dobyli obec Novo-bachmutivku, ktorá leží blízko Avdijivky. Už v sobotu 27. apríla ruská armáda hlásila dobytie dvoch dedín. Rusi v noci na nedeľu 28. apríla útočili aj dronmi a zasiahli hotel v juho-ukrajinskom Mykolajive. Objekt zachvátili plamene, k obetiam ani zraneniam ale nedošlo. Veliteľ ukrajinskej armády Syrskyj tvrdí, že situácia ukrajinských jednotiek na fronte sa zhoršuje. Poukázal na veľký počet ruských úderov na energetiku. Ukrajina podľa neho nutne potrebuje ďalšie rakety, muníciu a bojovú techniku.

Rusko tvrdí, že na východe Ukrajiny dobylo ďalšiu dedinu

Ruské ministerstvo obrany v nedeľu oznámilo, že jeho sily prevzali kontrolu nad ukrajinskou dedinou Novobachmutivka, ktorá sa nachádza približne desať kilometrov severne od dobytej Avdijivky v Doneckej oblasti. Kyjev sa k správe ruského rezortu obrany zatiaľ nevyjadril. Ruské sily dosiahli za uplynulý týždeň výrazné úspechy vo východnej časti Doneckej oblasti, čo podnietilo nezvyčajnú kritiku ukrajinských ozbrojených síl zo strany spriaznených vojenských blogerov.

Kanál The Deep State v aplikácii Telegram začiatkom tohto týždňa obvinil oblastných veliteľov ukrajinských jednotiek zo zrútenia obrany v celej Doneckej oblasti, čo spôsobilo značné straty. Moskva ešte v sobotu 27. apríla tvrdila, že jej silám sa v okolí mesta Doneck podarilo zatlačiť hlboko do ukrajinských obranných línií. Ukrajinská armáda pripustila, že Rusi dosiahli v oblasti niekoľko taktických úspechov a jej vlastné pozície sa zhoršili.

Ruské drony poškodili hotel aj infraštruktúru

Ruské drony v noci na nedeľu 28. apríla udreli na juhoukrajinské mesto Mykolajiv, čo spôsobilo vážne poškodenie na miestnom hoteli a na energetickej infraštruktúre. Informoval o tom gubernátor Mykolajivskej oblasti Vitalij Kim. Ruský útok viedol k vzniku požiaru hotela, ktorý sa neskôr podarilo uhasiť, oznámil Kim. Z Mykolajivu hlásil aj poškodenie infraštruktúry, ktorá produkuje teplo. Podľa neho nedošlo k žiadnym obetiam.

Podľa ukrajinských médií išlo o hotel, ktorý jeho majitelia nedávno zrekonštruovali po ruskom útoku z roku 2022. Úrady tiež spresnili, že k zásahu došlo v historickej časti centra mesta, pričom v okolí sa nenachádza žiadne vojenské zariadenie. Ruská štátna agentúra RIA tvrdila, že útok na Mykolajiv cielil na lodenicu, kde sa montujú námorné bezpilotné lietadlá, a na hotel, v ktorom boli ubytovaní anglicky hovoriaci žoldnieri bojujúci za Kyjev.

Zelenskyj vyzýva západ na podporu protivzdušnej obrany

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odsúdil v sobotu 27. apríla neskoro večer ruské útoky na plynárenskú infraštruktúru krajiny. Zelenskyj v pravidelnom video-posolstve poukázal na to, že Rusko napadlo infraštruktúru, cez ktorú prúdi plyn z Ukrajiny do Európskej únie. Napriek ruskej invázii, ktorá trvá už viac než dva roky, ruský plyn naďalej prúdi cez Ukrajinu, aj keď v oveľa menšom množstve. 

Rusko v priebehu soboty 27. apríla opätovne podniklo raketové útoky na Ukrajinu, pričom sa zameralo predovšetkým na energetické zariadenia. Poškodené boli štyri tepelné elektrárne. Zelenskyj v tejto súvislosti opäť vyzval Západ, aby Ukrajine poskytol viac podpory v oblasti protivzdušnej obrany. Ukrajinský prezident zároveň dodal, že sa pracuje na odstránení škôd po bombardovaní.

Situácia na fronte sa zhoršuje, tvrdí veliteľ ukrajinskej armády

Súvisiace články

Najčítanejšie správy