Zatiahnuté
19°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
795. deň na Ukrajine: Rusko podľa Zelenského využíva meškajúce dodávky zbraní zo Západu na ofenzívu
Zdielať na

795. deň na Ukrajine: Rusko podľa Zelenského využíva meškajúce dodávky zbraní zo Západu na ofenzívu

Zdroj: TASR

KYJEV / Ukrajina a USA už pracujú na konkrétnom texte bezpečnostnej dohody, tvrdí Zelenskyj. ​Ukrajinská armáda hlási odrazenie viacerých útokov v Doneckej oblasti. ​Poľskí poľnohospodári ukončili blokády hraničných priechodov s Ukrajinou. ​Rusko podľa Zelenského využíva meškajúce dodávky zbraní zo Západu na ofenzívu.

Ukrajina a USA už pracujú na konkrétnom texte bezpečnostnej dohody, tvrdí Zelenskyj

Ukrajina a Spojené štáty chcú spolupracovať ešte užšie na základe bilaterálnej bezpečnostnej dohody. Obe krajiny už pracujú na konkrétnom texte, uviedol ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. TASR o tom informuje podľa pondelkovej správy agentúry DPA.
Bezpečnostná dohoda s USA by mala byť pre Ukrajinu "najsilnejšou" zo všetkých takýchto dokumentov, ktoré Kyjev v posledných mesiacoch podpísal s rôznymi európskymi štátmi.

Termín podpisu Zelenskyj neuviedol. V pravidelnom večernom videopríhovore však dodal, že v rámci rozhovorov už stanovujú konkrétne úroveň podpory na tento rok, ako aj na celé najbližšie desaťročie. Dohoda má zahŕňať vojenskú, finančnú a politickú pomoc a podporu spoločnej výroby zbraní. "Táto dohoda by mala byť skutočne príkladná a odrážať silu amerického vedenia," vyhlásil Zelenskyj.

USA sú už teraz najdôležitejším podporovateľom Ukrajiny v jej obrannej vojne proti Rusku. Len nedávno schválil americký Kongres ďalší balík pomoci za 57 miliárd eur. Zelenskyj v príhovore tiež povedal, že ukrajinské vedenie naďalej podporuje mierovú konferenciu, ktorá sa má konať v júni vo Švajčiarsku. Dúfa, že na nej získa podporu z celého sveta. Svetové spoločenstvo by malo najmä primať Rusko k účasti, doplnil ukrajinský líder.

​Ukrajinská armáda hlási odrazenie viacerých útokov v Doneckej oblasti

Ukrajinská armáda v pondelok (29. 4.) oznámila, že odrazila 55 ruských útokov na niekoľko obcí v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Informuje o tom TASR na základe správy agentúry AFP. Moskva v nedeľu tvrdila, že ruským silám sa na frontovej línii podarilo dobyť dedinu Novobachmutivka približne 10 kilometrov severne od Avdijivky, ktorú dobyli vo februári.

Ukrajinské sily uviedli, že "odrazili 55 útokov" ruských síl na obce severne a západne od Novobachmutivky vrátane dediny Očeretyne, kde boli v nedeľu hlásené ťažké boje. Dodali, že naďalej "brzdia nepriateľa" v niekoľkých dedinách západne od mesta Doneck vrátane obce Krasnohorivka.

Kyjev informoval, že ruské sily sa s podporou letectva "15-krát pokúsili prelomiť obranu ukrajinských jednotiek". Krasnohorivka leží asi 20 kilometrov západne od Donecka a slúži ako strategické miesto ukrajinskej obrany. Zraniteľnejšou sa stala po ruskom dobytí miest Avdijivka a Marjinka.

​Poľskí poľnohospodári ukončili blokády hraničných priechodov s Ukrajinou

Poľskí poľnohospodári zrušili blokády na hraničných priechodoch s Ukrajinou a ukončili dva mesiace trvajúci protest voči dovozu ukrajinských poľnohospodárskych výrobkov. TASR informuje podľa agentúry AFP. "Doprava je umožnená cez všetky hraničné priechody (s Ukrajinou)," uviedol Michal Derus, hovorca daňovej komory v poľskom Ľubelskom vojvodstve. Farmári ako poslednú uvoľnili blokádu pri obci Hrebenne. "Prejazd je umožnený všetkým nákladným vozidlá, ak nevezú tovar podliehajúci sankciám," dodal Derus.

Farmári priechody blokovali od februára. Podľa nich ukrajinské výrobky nespravodlivo konkurovali domácej produkcii a znižovali ceny na poľskom trhu. Poľsko vlani zaviedlo dočasné embargo na ukrajinské obilie. Poľsko pevne podporuje Ukrajinu, ktorá čelí ruskej invázii. Nezhody v spojitosti s poľnohospodárskymi produktami však viedli k napätiu medzi Varšavou a Kyjevom.

​Zelenskyj: Rusko využíva meškajúce dodávky zbraní zo Západu na ofenzívu

Rusko využíva meškanie dodávok západných zbraní na ofenzívu, vyhlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok na spoločnej tlačovej konferencii s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom v Kyjeve. TASR informuje na základe správy agentúry AFP. "Spoločne musíme narušiť ruskú ofenzívu," povedal Zelenskyj. "Rýchlosť dodávok doslova znamená stabilizáciu frontovej línie," dodal ukrajinský prezident.

Stoltenberg uviedol, že spojenci NATO nedodali Ukrajine to, čo sľúbili. Podľa neho však nie je neskoro na to, aby Ukrajina zvíťazila vo vojne s Ruskom. "Ukrajina je už mesiace preťažená, nútená rozdeľovať svoju muníciu... Ešte však nie je neskoro na to, aby Ukrajina zvíťazila," povedal generálny tajomník NATO.

Podľa Stoltenberga má niekoľkomesačné meškanie americkej vojenskej pomoci pre Ukrajinu "vážne dôsledky na bojisku". Ruskej armáde sa podarilo postúpiť pozdĺž frontovej línie a nedostatok prostriedkov protivzdušnej obrany umožnil, že svoje ciele zasiahlo viac ruských rakiet. Zdôraznil však, že ďalšia podpora je už na ceste. "Ruská armáda sa teraz snaží využiť situáciu, keď čakáme na dodávky od nášho partnera," povedal Zelenskyj. Podľa vyjadrenia ukrajinského prezidenta už zbrane začali prichádzať, ale pomaly. "Tento proces sa musí urýchliť," uviedol.

Americký Kongres a následne aj prezident Joe Biden minulý týždeň po niekoľkomesačných prieťahoch schválili pomoc Ukrajine. Podľa Bidena sa dodávky začnú okamžite. Ukrajina v nedeľu uviedla, že situácia jej jednotiek v Doneckej oblasti sa zhoršuje. V Doneckej a Charkovskej oblasti prebiehajú posledné týždne intenzívne boje. Ruské sily sa usilujú o územné zisky pozdĺž vyše 1000 kilometrov dlhej frontovej línie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy