Skoro jasno
17°
Bratislava
Pred útekom brancov z Ukrajiny nezastavil ani mobilizačný zákon
Zdielať na

Pred útekom brancov z Ukrajiny nezastavil ani mobilizačný zákon

HRANICA S UKRAJINOU / Na začiatku stáli dobrovoľne v dlhých radoch, dnes utekajú. Otázka nástupu do armády je na Ukrajine mimoriadne citlivá. Vojaci sú vyčerpaní, čelia veľkému tlaku Rusov a chýba im munícia. Nahradiť ich už takmer nemá kto. Mužov v brannom veku nezastavilo ani sprísnenie mobilizačného zákona a útekov za hranice pribúda.

Tlak na frontovej línii zo strany ruskej armády je silný a bojujúci muži potrebujú vystriedať. Dobrovoľne sa už do armády nehlási také množstvo brancov ako tomu bolo na začiatku vojny. Otázka vojenského náboru je v krajine podľa ukrajinských médií mimoriadne citlivá. "Na začiatku vojny mala Ukrajina množstvo dobrovoľníkov vrátane žien. Po dvoch rokoch tá spoločnosť je unavená a spoliehajú sa na to, že to nejako prečkajú alebo, že zostanú v zahraničí a potom sa vrátia," uviedol Pavel Macko, generál vo výslužbe. 

Mužov v brannom veku priviedli do Sobraniec

Práve častým útekom mužov do zahraničia chce ukrajinská vláda zabrániť. Zmeny v mobilizačnom zákone čakali na schválenie niekoľko mesiacov. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v týchto dňoch napokon podpísal zákon, na základe ktorého sa znižuje vek pre odvod do armády z 27 na 25 rokov. "Skrátka, keď chce Ukrajina prežiť, bude musieť dôraznejšie vynucovať tie povinnosti občanov voči štátu," ozrejmil Pavel Macko. 

Je otázne, či sa tým počty útekov znížia alebo naopak. Situácia na našej východnej hranici tomu zatiaľ nijako nenasvedčuje. "Za 3 dni hraniční policajti na vonkajšej hranici s Ukrajinou predviedli na oddelenie spolu 20 osôb, všetko mužov z Ukrajiny," informovala Agnesa Kopernícka, hovorkyňa RHCP v Sobranciach. 

Čo sa s mužmi deje po prekročení hranice?

Záchyty mužov v brannom veku rieši aj ukrajinská strana na dennej báze. Mnohí riskujú životy. Na schengenskej hranici sa v od začiatku vojny utopilo už vyše 20 mužov. Ďalší prichádzajú s falošnými potvrdeniami o rôznych diagnózach hoci sú úplne zdraví. "Od vypuknutia ozbrojeného konfliktu na Ukrajine sme zadržali vyše 1 300 mužov z Ukrajiny," priblížila Kopernická. 

A čo sa s nimi deje po prekročení našej hranice? Pred vyhlásením stanného práva bola možná readmisia, čiže návrat na Ukrajinu. Od začiatku vojny je vydávané potvrdenie o zotrvaní štátneho príslušníka tretej krajiny na území SR a z oddelenia sú prepustení. "Štatút dočasnej ochrany je jednou z foriem medzinárodnej ochrany. Slovenská republika nemá právne nástroje, ktorými by donútila Ukrajincov s legálnym pobytom na území SR k návratu domov," znelo v stanovisku Ministerstva vnútra SR.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy