Jasno
21°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
GALÉRIA: Silné búrky zasiahli Dubaj. Voda zaplavila ulice aj rušné letisko
Zdielať na

GALÉRIA: Silné búrky zasiahli Dubaj. Voda zaplavila ulice aj rušné letisko

DUBAJ / Silné búrky sa v utorok 16. apríla prehnali Spojenými arabskými emirátmi (SAE). Prudký lejak v priebehu niekoľkých hodín zaplavil úseky diaľnic, ulice a rušné letisko v Dubaji. Informuje o tom TASR na základe správy agentúry AP.

Miestne média označili silný dážď za "historickú poveternostnú udalosť", ktorá prekonala "všetko, čo bolo v krajine zdokumentované od začiatku meteorologických meraní v roku 1949". Búrky zasiahli Dubaj v noci na utorok 16. apríla, pričom sa zintenzívnili v utorok o 9.00 hodine miestneho času a počas dňa neutíchali. Miestne meteorologické úrady v utorok večer uviedli, že za uplynulých 24 hodín spadlo v meste viac ako 142 milimetrov zrážok.

Voda zaplavila aj stanice

Na Medzinárodnom letisku Dubaj, ktoré je z pohľadu medzinárodnej dopravy najrušnejšie na svete, spadne za rok v priemere 94,7 milimetra zrážok, pripomína AP. Letisko bolo v utorok večer pre záplavy nútené pozastaviť prílety. Narušená bola aj prevádzka dubajského metra, keď voda zaplavila stanice.

Niektoré školy v SAE pre búrky zatvorili a štátnym zamestnancom odporučili, aby pracovali z domu. Miestne úrady vyslali do ulíc a na diaľnice cisterny na odčerpanie vody. Polícia v emiráte Rás al-Chajmá na severe krajiny informovala o smrti 70-ročného muža, ktorého vozidlo strhla záplavová voda. Najviac zrážok, 145 milimetrov, spadlo v utorok v emiráte Fudžajra na východnom pobreží SAE.

Letisko pozastavilo prevádzku 

Medzinárodné letisko v Dubaji (DXB), ktoré je najrušnejším vzdušným prístavom na svete, v stredu ráno vyzvalo cestujúcich, aby na letisko nejazdili kvôli záplavám, ktoré postihli toto najľudnatejšie mesto Spojených arabských emirátov (SAE). Domáce aerolinky Emirates ráno oznámili, že pozastavili odbavovanie cestujúcich až do polnoci. Podľa štátnej tlačovej agentúry WAM boli utorkové dažde v krajine najsilnejšie za najmenej 75 rokov. Bleskové záplavy si v SAE vyžiadali jednu obeť, 18 ľudí kvôli dažďom v nedeľu zomrelo v Ománe.

"Emirates pozastavujú odbavovanie cestujúcich, ktorí odlietajú z DXB od 8.00 hodiny 17. apríla až do polnoci, pre prevádzkové problémy spôsobené zlým počasím a stav ciest," uviedli aerolinky Emirates na sieti.

Medzinárodné letisko v Dubaji neskôr odporučilo cestujúcim nejazdiť na letisko, ak to nie je potrebné. "Lety sú naďalej oneskorené a odložené. Prosím skontrolujte si stav svojho letu u svojho dopravcu, snažíme sa obnoviť prevádzku, čo najskôr to pôjde," napísalo DXB. Cestujúci, ktorí sú už na letisku, budú odbavení, ale aj dnes sú očakávané meškania v odletoch aj v príletoch.

Takto situáciu opisujú Slováci v Dubaji

​Informáciu o tom, že má prísť silná búrka dostala aj pani Jana, ktorá sa práve preto rozhodla stráviť deň v nákupnom centre. A aj keď lejak, blesky a záplavy vody nevidela, rýchlo zistila, že čosi nie je v poriadku. "Nás prekvapilo, že sa začala valiť voda na prízemia," opísala Jana, dovolenkujúca v Dubaji. 

To bolo približne 19. hodín večer. Keď sa rozhodli, že sa vrátia do svojho hotela, zistili, k že to také jednoduché nebude. Metro nefungovalo a doprava vlastne tiež nie. "Cesty boli extrémne zaplavené," priblížila Jana. Karim, ktorý žije v Dubaji vraví, že toto bola iná búrka nie len pre silný dážď a vietor, ale aj preto, že nemala konca. "To začalo v noci. Zobudili sme sa na to o druhej ráno," uviedol Karim Chami z Dubaja. 

Voda ľuďom siahala po prsia

Dovolenkári zo Šale zostali zaskočení nie len tým, že nefungovala doprava, ale aj tým, že hotely okamžite zodvihli ceny izieb, ktoré sa zapĺňali neuveriteľne rýchlo. "Sme spali v metre v podchode s kopou iných ľudí. Ráno nám doniesli jesť a trochu vody," opísal dovolenkujúci Alexander. Jeho cesta z Dubaja do Abu Dabi bola divoká, no mal šťastie, že vôbec voľajaký taxík zohnal. "Otočili sme sa do protismeru a išli sme cez nejaký nadjazd," priblížil Alexander. 

Jane s manželom zastavil úplne neznámy muž, dokonca sa im dal napiť a aj najesť. To už boli dve hodiny nadránom. Nasadli k nemu s obavami, no pri pohľade na to, čo sa deje okolo dostali väčší strach. "Sme videli okolo seba veľké autá, ktoré boli zaplavené. Ľudia vystupovali a mali vodu po pupok alebo po prsia. To bolo hrozné," opísala Jana. 

Aj oni sa však napokon dostali do svojho hotela. Po búrke, ktorá včera ochromila Dubaj, sa už situácia upokojila, ale ľuďom dnes tamojšie úrady odporúčali ostať ešte doma. Uzatvorené dnes ráno bolo ešte aj letisko, na ktorom včera pristávali lietadlá ako do bazéna. Do Dubaja má zajtra odletieť lietadlo aj z Bratislavy.

Záber povodne v Dubaji si môžete pozrieť tu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy