Jasno
12°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
V osade horelo deväť chatrčí, bez strechy nad hlavou ostalo 46 ľudí
Zdielať na

V osade horelo deväť chatrčí, bez strechy nad hlavou ostalo 46 ľudí

STROPKOV / Takmer 50 ľudí prišlo v Stropkove o strechu nad hlavou. Stalo sa tak po mohutnom požiari, ktorý vypukol uprostred noci v tamojšej osade. Ľudia sa zachránili len v tom, čo mali na sebe. Z horiaceho príbytku doslova vytiahli aj manželov po osemdesiatke. Príčina požiaru nateraz nie je známa. Bez strechy nad hlavou ostali aj tri desiatky detí.

Rozsiahly požiar zasiahol v stredu 17. apríla chatrče v Stropkove v lokalite Za jarkom. Zhorelo deväť obydlí, v ktorých bývalo 46 obyvateľov. Pre TASR to uviedol operačný dôstojník Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Prešove.

V dôsledku požiaru, ktorý vypukol krátko po polnoci, musí mesto zabezpečiť náhradné bývanie a základné potreby pre postihnutých obyvateľov. "Občania si pomáhajú navzájom, mnohí našli útočisko u príbuzných. Súčasne riešime poskytnutie stravy, oblečenia a ďalších nevyhnutných potrieb," uviedol. Aktuálne krízový štáb zisťuje, koľko obyvateľov bude potrebovať náhradné bývanie.

Vyhlásili mimoriadnu situáciu

V Stropkove vyhlásili mimoriadnu situáciu v súvislosti so stredajším požiarom, ktorý zničil deväť obydlí v lokalite Za jarkom. Pre TASR to potvrdil tamojší primátor Ondrej Brendza. Požiar o strechu nad hlavou pripravil 46 ľudí, z toho minimálne desať detí.

"Nemáme žiadne straty na životoch ani zranenia, len materiálne škody," povedal. Dodal, že mesto okamžite zvolalo krízový štáb v spolupráci s odborom krízového riadenia okresného úradu, Červeným krížom, komunitným centrom a terénnymi sociálnymi pracovníkmi.        

Obyvateľom budú postavené stany

"Len deti sme zobrali, jak boli v pyžame. Všetko aj doklady tam ostali," opísala Jana Makulová, obyvateľka Stropkova. "Babka s dedkom, čo majú 80 rokov ostali vzadu v chyži, len sme ich ťahali von," opísal Ján Fedák, obyvateľ Stropkova.

Takúto spúšť po sebe zanechal masívny požiar, ktorý vypukol uprostred noci. Mnohí sa zobudili na to, že niekto kričí, že horí. Rodičia vzali deti v pyžamách a utekali von. "My sme spali, odrazu kričali, že horíme," priblížila Makulová. 

Deväť skromných príbytkov zhorelo. Viacero rodín prišlo o všetko. V zhorených príbytkoch im ostalo nielen ošatenie ale aj peniaze a osobné doklady. O strechu nad hlavou prišlo dovedna 49 ľudí, z toho 29 detí. Primátor mesta zvolal krízový štáb. "Zabezpečujeme náhradné bývanie spolu s červeným krížom v podobe stanov," ozrejmil Ondrej Brendza, primátor mesta Stropkov. 

"Sú to rodičia žiakov našej školy, takže sa snažíme byť 100 % nápomocní. Ráno sme im poskytli raňajky. Poskytneme im aj priestor na stany," informovala Daniela Vatraľová, riaditeľka základnej školy. "Je treba vysloviť slová vďaky všetkým zasahujúcim hasičom. Situáciu zvládli a vďaka nim počítame škody na majetku a nie obete," dodal Brendza. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy