Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Pápež František blahorečil kresťanským mučeníkom
Zdielať na

Pápež František blahorečil kresťanským mučeníkom

SOUL / Pápež František v piatok počas omše pod šírym nebom v Soule blahorečil 124 kórejským kresťanským mučeníkom z 18. a 19. storočia. Slávnostnú udalosť, ktorá je jedným z vrcholov päťdennej návštevy hlavy katolíckej cirkvi v Južnej Kórei, sledovali stovky tisíc ľudí.

V centre kórejskej metropoly sa zhromaždil až milión ľudí, na ktorých bezpečnosť dohliadalo vyše tridsaťtisíc policajtov. Do najprísnejšie stráženej zóny pod pódiom s oltárom sa ale dostalo len dvestotisíc veriacich, ktorí sa vopred registrovali a prešli bezpečnostnými prehliadkami.

Pred začiatkom omše pápež prešiel davom v otvorenom aute a zastavil sa pri skupine pozostalých po obetiach havárie trajektu Sewol, aby im požehnal, Počet obetí z trajektu smrti stúpa, záchranári našli 171 tiel

Pápež blahorečil viac ako stovku kresťanov, ktorí boli pre svoju vieru zabití v období rokov 1791 až 1888. Blahorečenie je prvým krokom k prípadnému svätorečeniu.

"Boli ochotní prinášať obrovské obete... Ich príklad môže byť poučný pre nás, ktorí žijeme v spoločnosti, kde vedľa neobmedzeného bohatstva ticho bujnie chudoba a kde sa len zriedkakedy venuje pozornosť nárekom tých, ktorí sú v núdzi," povedal pápež zhromaždenému davu. Podľa neho by pamiatka mučeníkov mala vyzývať k otázke, či by sme dnes boli ochotní za niečo položiť vlastný život.

SITA

Násilná smrť katolíkov

Katolícka cirkev je presvedčená, že za vlády dynastie Čoson celkovo zahynulo násilnou smrťou až desaťtisíc kórejských katolíkov. Vládnutie dynastie, ktorá sa snažila uzavrieť Kórejský polostrov pred západnými vplyvmi, skončilo v roku 1910, kedy Japonsko anektovalo Kóreu a začala sa tridsaťpäťročná kolonizácia krajiny. V súčasnosti predstavujú katolíci viac než desať percent z päťdesiatmiliónovej juhokórejskej populácie.

SITA


Pre Františka je návšteva Južnej Kórey jeho treťou zahraničnou cestou od minuloročného zvolenia za pápeža. Ide o prvú návštevu hlavy rímskokatolíckej cirkvi v tejto krajine po dvadsiatich piatich rokoch. Pápež Ján pavol II. v Južnej Kórei v roku 1984 tiež blahorečil veľkú skupinu mučeníkov - boli ich stotri.

Pápeža, ktorý do Kórey priletel vo štvrtok, čaká ešte stretnutie s hendikepovanými v zariadení, ktoré v 70. rokoch založil tamojší katolícky kňaz.

Pápež sa prihováral kresťanom, pozrite si video:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy