Zatiahnuté, dažďové prehánky
11°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
798. deň na Ukrajine: USA obvinili Rusko z použitia chemických zbraní na Ukrajine
Zdielať na

798. deň na Ukrajine: USA obvinili Rusko z použitia chemických zbraní na Ukrajine

KYJEV / USA obvinili Rusko z použitia chemických zbraní na Ukrajine. USA uvalili nové sankcie. Macron nevylučuje vyslanie vojakov na Ukrajinu, ak Rusko prelomí frontovú líniu. ​Fico vylúčil vyslanie slovenských vojakov na Ukrajinu. Z Odesy hlásili 13 zranených po dopade ruskej rakety.

USA obvinili Rusko z použitia chemických zbraní na Ukrajine

Spojené štáty obvinili v stredu Rusko z toho, že použilo proti ukrajinským silám chemickú zbraň v rozpore s medzinárodným dohovorom o zákaze tejto výzbroje. Informovali o tom agentúry Reuters a AFP, píše TASR. Ministerstvo zahraničných vecí USA uviedlo, že ruské sily použili chemickú zbraň chlórpikrín, pričom na Ukrajine využívajú aj slzotvorný plyn ako "metódu vedenia boja", čo je tiež porušením Dohovoru o chemických zbraniach. "Použitie takýchto chemických látok nie je ojedinelým prípadom a je pravdepodobne motivované snahou ruských síl vytlačiť ukrajinské sily z opevnených pozícií a dosiahnuť taktickú výhodu na bojisku," napísalo ministerstvo vo vyhlásení.

Kremeľ odmietol obvinenia USA, že ruské sily použili na Ukrajine chemickú zbraň v rozpore s medzinárodným dohovorom o zákaze tejto výzbroje. Informuje o tom TASR podľa správ agentúr Reuters a AFP. "Videli sme o tom správy. Takéto obvinenia sú úplne nepodložené," povedal hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Moskva sa podľa jeho slov naďalej riadi záväzkami vyplývajúcimi z dohovoru, ktorý zakazuje chemické zbrane, povedal hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

Chlórpikrín je na zozname zakázaných dusivých látok Organizácie pre zákaz chemických zbraní (OPCW), ktorá na zmienený dohovor dohliada. Nemecké sily tento plyn použili počas prvej svetovej vojny ako jednu z prvých chemických zbraní, píše Reuters. Ruské sily používajú aj granáty so slzotvorným plynom, uvádza ukrajinská armáda, podľa ktorej po vystavení toxickým látkam ošetrili najmenej 500 ukrajinských vojakov, pričom jedného slzotvorný plyn zadusil. 

USA uvalili nové sankcie

Biely dom totiž uvalil nové sankcie na desiatky osôb a právnických subjektov, ktoré sa snažia obchádzať doterajšie západné sankcie a Rusku pomáhajú získavať technológie a zariadenia zo zahraničia. Dokonca najnovšie sankcie vyhlásené americkým ministerstvom financií zasiahli aj jednu firmu zo Slovenska. Tá nakupuje počítačové vybavenie či softvér a predáva ho spoločnostiam v Rusku. Na doplnený zoznam pribudli aj firmy z Číny, Belgicka, Turecka a Spojených arabských emirátov.

Macron nevylučuje vyslanie vojakov na Ukrajinu, ak Rusko prelomí frontovú líniu

Francúzsky prezident Emmanuel Macron potvrdil, že nevylučuje vyslanie vojakov na Ukrajinu. Táto otázka by podľa neho "legitímne" vznikla, ak by Rusko prerazilo frontovú líniu a Kyjev by požiadal o takúto pomoc. Uviedol to pre týždenník The Economist v rozhovore, ktorý bol zverejnený vo štvrtok, informovala agentúra AFP. "Nič nevylučujem, pretože čelíme niekomu, kto nič nevylučuje," odpovedal Macron na otázku, či stojí za svojimi vyhláseniami, že by sa nemalo vylúčiť vyslanie západných vojsk na Ukrajinu. Vyvolal tým v Európe rozruch a dištancovali sa od nich viacerí európski predstavitelia.

Francúzsky prezident povedal, že "ak by sa Rusko rozhodlo zájsť ďalej, budeme si musieť všetci položiť otázku" o vyslaní vojsk na Ukrajinu. Nevylúčenie tohto kroku označil za "strategický budíček" pre svojich partnerov.

Fico vylúčil vyslanie slovenských vojakov na Ukrajinu

Premiér SR Robert Fico vylúčil vyslanie slovenských vojakov na Ukrajinu. Uviedol to počas štvrtkovej hodiny otázok v parlamente v reakcii na vyjadrenia francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona. "Ukrajina nie je členský štát NATO. Slovensko s vojnou na Ukrajine nemá nič spoločné a veľmi jasne odkazujem celému Slovensku, že nech nás žiada ktokoľvek o čokoľvek, noha slovenského vojaka neprekročí slovensko-ukrajinskú hranicu," skonštatoval.

​Z Odesy hlásili 13 zranených po dopade ruskej rakety

Najmenej 13 ľudí utrpelo v stredu večer zranenia v ukrajinskom prístavnom meste Odesa, keď ho zasiahla ruská balistická raketa, ktorá spôsobila veľký požiar. Oznámili to tamojší predstavitelia. TASR informácie prevzala od agentúr Reuters a DPA. "Zatiaľ je známych 13 zranených," napísal gubernátor Odeskej oblasti Oleh Kiper na sociálnej sieti. Zábery zverejnené na internete ukazujú plamene a veľké mračná dymu. Súkromná kuriérska spoločnosť Nova Pošta neskôr oznámila, že raketa zasiahla jej triediace stredisko v Odese, ale jej zamestnanci neboli medzi obeťami.
Správy nebolo možné nezávisle overiť.

Odesa je častým cieľom ruských útokov. Rakety zasiahli toto mesto na juhu Ukrajiny aj v posledných dvoch dňoch a pripravili tam podľa ukrajinských úradov o život osem ľudí.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy