Zatiahnuté
11°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Pediatri nevládzu a žiadajú kratší čas na pohotovosti. Pre rodičov našli náhradu
Zdielať na

Pediatri nevládzu a žiadajú kratší čas na pohotovosti. Pre rodičov našli náhradu

BRATISLAVA / Minulý rok zlyhal pokus skrátiť ordinačné hodiny pohotovostí. Po hodinách a hodinách rokovaní, ktoré iniciovali pediatri, ministerka zdravotníctva znova navrhne cez poslancov od 1. júla skrátenie ordinačných hodín z 22. na 20. hodinu. Mnohí pediatri na dôchodku totiž nevládzu a radšej zatvárajú ambulancie. Výmenou za to však rodičia pediatra nájdu v ambulancii každý pracovný deň a raz do týždňa aj do 18.00.

​Zmena detským pacientom niečo berie, aj niečo dáva. Detská pohotovosť sa síce zatvorí nie o desiatej, ale o ôsmej večer. Avšak pediatra po novom nájdete v ambulancii každý pracovný deň. Pediater totiž aj doteraz musel ordinovať 35 hodín týždenne, ale pokojne len tri alebo štyri dni v týždni. "Sa nám tu rozmohol taký nešvár, že (lekári) si to rozložia do štyroch dní v týždni, tak majú trojdňový víkend. To sa nám zase prejavuje vo zvýšenej návštevnosti pohotovosti práve v tie dni, keď nie je v práci," vysvetlil poslanec Tomáš Szalay (SaS).

"Chceme, aby sa skrátili ordinačné hodiny do ôsmej ambulantnej pohotovostnej služby, ale za podmienky, že ambulancie pre deti a dorast budú ambulovať päť dní v týždni a z toho jeden deň do 18.00 hod," povedala ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD). Hlavná odborníčka ministerstva zdravotníctva Elena Prokopová vysvetlila, že je to z dôvodu, aby aj na miestach, kde sa rušia napríklad pevné body APS bol k dispozícii pediater do osemnástej hodiny.

Predseda ZMOS Jozef Božík uviedol príklad. Tvrdí, že v jeho regióne je päť pediatrov. Každý jeden z nich by odpracoval jeden deň v pracovnom týždni. "To znamená, že bude slúžiť od 15. do 18. hod, čo umožní aspoň počas pracovných dní dať rodičom šancu s deťmi pri nejakému probléme," doplnil.

Pediatri majú odpoveď kritikom aj vo forme presných analýz návštevnosti každej jednej pohotovosti za jeden rok. "Sú miesta, kde povedzme zrušenie alebo skrátenie o dve hodiny môže vyvolať určitý prenos pacientov do ústavnej pohotovostnej služby, ale v priemere na viac ako troch štvrtinách miestach to bolo nie viac, ako dvaja až traja pacienti," dodala Elena Prokopová.

Opozícia má výhrady

Opozícia nie je proti, no zatiaľ nevie, či návrh podporí. Hovoria o tom, že je to príliš malá náplasť na obrovský problém a tiež, že je šitá horúcou legislatívnou ihlou. "Je to súčasť riešenia, ktoré ale musí byť komplexnejšie. Očakával by som, že táto zmena pohotovostí, ten komplexný mix opatrení, že prejde normálnym legislatívnym procesom, normálnym pripomienkovým konaním," tvrdí poslanec Peter Stachura (KDH ).

"Podľa vlastných ministerských predikcií to vyzerá tak, že až polovica pediatrov a pediatričiek nám bude chýbať. Na toto ministerka nedala žiadne, ale absolútne žiadne riešenia," kritizuje návrh poslanec Oskar Dvořák (PS). "Nie je to systémová zmena, Je to možno také volanie o pomoc, aby sme uchránili dennú ambulantnú starostlivosť," tvrdí Dolinková.

Na stole je aj zlučovanie 

ZMOS chce stále rokovať aj na tému zlučovania pohotovostí. "Požadujeme, a to je naša požiadavka trvalá, aby tam, kde ten počet je niekde medzi desiatimi a pätnástimi lekármi, pediatrami a majú záujem o tú pohotovosť samotní pediatri, aby sme tie pevné body zachovali," vysvetlil Jozef Božík zo ZMOS.

"Chcem si zavolať všetkých pätnástich primátorov, ktorých sa týka zlučovanie ambulantných pohotovostných služieb a vysvetľovať to, že nemáme zdravotnícky personál, respektíve pokiaľ tam nemá pätnásť lekárov, ktorí by sa tam striedali a slúžili, tak nevieme ten pevný bod zachovať," dodala ministerka. 

Súvisiace články