Zatiahnuté
21°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Rušia pohotovosť, hoci s lekármi problém nie je. Rodičia sú zaskočení
Zdielať na

Rušia pohotovosť, hoci s lekármi problém nie je. Rodičia sú zaskočení

SENICA / V Senici na poliklinike majú päť rokov ambulantnú detskú pohotovostnú službu pre deti a dorast. Bez toho, aby sa ich niekto na niečo pýtal sa dozvedeli, že od polovice budúceho roka pohotovosť zrušia, a pritom majú dostatok pediatrov, ktorí chcú slúžiť.

Detskí lekári v Senici nesúhlasia zo zrušením ambulantnej služby pre deti. "Rodičia ju radi využívajú, niekedy aj zneužívajú, ale ich edukujeme," uviedla pediatrička Jana Planková. Zriadili ju na poliklinike pred piatimi rokmi. Teraz prišiel návrh, čo všetkých nemilo prekvapilo.

"Nikto s nami tieto veci nekonzultoval. Údaje, ktoré sa zbierali, nešili cez nás. My by sme poskytli všetky potrebné údaje," vysvetlil riaditeľ polikliniky v Senici Jozef Mikuš.

"Tým, že sa to robí celoplošne, tak tam nastávajú aj chyby. Geograficky dáva logiku pre celý región Záhorie, aby bola ambulantná pohotovostná služba pre detí a dorasť práve v Senici," dodal primátor Senice Martin Džačovský. V okrese Senica žije okolo 60-tisíc ľudí a nemajú ani nemocnicu. Teraz by im zrušili aj pohotovosť.

Rodičia sú proti

"Keď máte dieťa v horúčkach a do Skalice je polhodina cesty, tak je to veľmi ďaleko," uviedol príklad pán Ján, ktorý je sám otcom. V Senici majú dosť pediatrov, ktorí chcú slúžiť a liečiť malých pacientov aj mimo pracovnej doby, a majú aj veľmi slušné technické vybavenie. "My máme pulzný oxymeter, máme EKG vyšetrenie," pokračuje pediatrička Monika Markovičová.

Z ministerstva zdravotníctva sme dostali písomné stanovisko, v ktorom uviedli, že rezort zdravotníctva predložil aj kompromisný návrh. Detaily ešte budú predmetom rokovaní so zástupcami samospráv a poskytovateľov zdravotnej starostlivosti.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy