Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
V regiónoch sú nespokojní. Rušenie pohotovostí prinesie komplikácie
Zdielať na

V regiónoch sú nespokojní. Rušenie pohotovostí prinesie komplikácie

MEDZILABORCE / Všade to budú mať ďaleko. Obyvatelia miest na severovýchode Slovenska nie sú nadšení z toho, že im chcú úplne zrušiť detské pohotovosti. Navyše v regiónoch, kde pribúdajú ľudia v seniorskom veku, je problémom aj skrátenie doby fungovania pohotovostí pre dospelých.

​"V Medzilaborciach všetko zrušiť treba, tu už len zomrieť," povedala obyvateľka Medzilaboriec. "Z médií sa dozvedáme informácie, ktoré sú rozporuplné. Nevieme, čo majú rušiť, kedy majú rušiť a prečo to majú rušiť," vyjadril sa primátor Medzilaboriec Vladislav Višňovský. V okrese Medzilaborce žije celkovo zhruba 2 000 detí. Ak by tu detskú pohotovosť zrušili, do tej najbližšej by museli cestovať desiatky kilometrov.

"Zrušenie detskej pohotovosti je veľký problém, pretože do Humenného je to 42 km a z niektorých obcí v okrese aj 60 km," avizoval primátor Medzilaboriec. Sieť detských pohotovostí budú redukovať v troch fázach. Z pôvodných 61 na 40 do konca roka 2024. Do zoznamu zoškrtaných detských pohotovostí sa dostala aj poliklinika v Sabinove. Podľa primátora ide o nesystémové riešenie. Ministerstvo zdravotníctva plánuje detskú pohotovosť v Medzilaborciach zrušiť spolu s ďalšími deviatimi v iných mestách Slovenska. Sieť týchto pohotovostí chcú začať redukovať od júla budúceho roka. "Je to rozhodnutie od stola," myslí si Michal Repaský, primátor mesta Sabinov

Pre obyvateľov okrajových obcí okresu je to do Prešova takmer 50 kilometrov. V kraji, kde žije veľké množstvo ľudí zo sociálnych dávok, to bude luxusom. Ministerstvo zdravotníctva argumentuje hlavne tým, že zmeny fungovania detských pohotovostí boli iniciované priamo lekármi. A sú vraj navrhované s čo najmenším dosahom na dostupnosť zdravotnej starostlivosti. "8 633 detí bolo za minulý rok ošetrených na pohotovosti," komentoval situáciu Michal Repaský. "Všetky čísla, ktoré má poliklinika Sabinov k dispozícii, osvedčujú to, aby ten pevný bod detskej pohotovostnej služby bol zachovaný," povedal riaditeľ polikliniky Sabinov Radoslav Ernst.

"Cez 13-tisíc detí my teraz presunieme ako horúci zemiak do Prešova," dodal primátor mesta Sabinov. Primátor Sabinova chce presadiť zmenu rozhodnutia. A v boji proti ministerskému rozhodnutiu už oslovil aj ZMOS. A nie je jediný. "Jednoznačne budeme bojovať za zachovanie APS, deti nesmú byť rukojemníkmi v tomto prípade," hovoril Michal Repaský. Ani z plánovaného skrátenia pracovnej doby pohotovostí pre dospelých nie sú ľudia nadšení. Od nového roka budú fungovať nie do desiatej, ale do ôsmej večer. Pre Medzilaborčanov je to problém, keďže pred pár rokmi im zrušili aj nemocnicu.

"U nás funguje pohotovosť a keby niečo, budeme musieť volať záchranku," povedal Radovan Bajaj, riaditeľ zariadenia sociálnych služieb (ZSS) Kamjana. Petra Lániková, hovorkyňa ministerstva zdravotníctva, avizovala, že: "Skrátenie fungovania pohotovostí do 20. hodiny vyplýva aj z vyťaženosti APS medzi 20. a 22. hodinou. V prípade výrazného zhoršenia zdravotného stavu majú pacienti možnosť navštíviť urgentný príjem alebo si privolať ZZS." Obyvateľka Medzilaboriec situáciu komentovala, že: "ale to je veľká diaľka. A kým človeka dovezú niekde do Humenného, Stropkova, Svidníka, tak aj zomrie".

Súvisiace články

Najčítanejšie správy