Zatiahnuté
15°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Vo všeobecných ambulanciách chýbajú zdravotné sestry. S riešením prichádzajú lekári
Zdielať na

Vo všeobecných ambulanciách chýbajú zdravotné sestry. S riešením prichádzajú lekári

BRATISLAVA / Katastrofálny nedostatok kvalifikovaných zdravotných sestier trápi Bratislavský kraj už dlhodobo. Nie je výnimkou, že ambulancie ponúkajú sestrám plat na úrovni dvetisíc eur a služobné auto. No napriek tomu neúspešne.

"Z nášho pohľadu sú problémy najmä v regiónoch Malacky a Senec. Je to dané častokrát aj tým, že práve všeobecne zdravotná dostupnosť v týchto regiónoch Bratislavského samosprávneho kraja je najhoršia," priblížil ​Peter Kardoš, riaditeľ odboru zdravotníctva Bratislavského samosprávneho kraja. Nedostatok kvalifikovaných zdravotných sestier v Bratislavskom kraji spôsobuje aj to, že mnohé odchádzajú za lepšími podmienkami, a to nielen platovými, do blízkeho Rakúska či Česka.

Župa priznáva, že niekedy musela privrieť oko, ak nechcela paralyzovať fungovanie ambulancií. "Komu tým prospejete, keď začnete pokutovať ambulanciu, ktorá objektívne polroka - rok objektívne inzeruje na internete, že hľadá sestru, no nikto sa jej neprihlásil. Zamestná tam napríklad praktickú sestru, hoci ten výnos im hovorí, že má tam byť sestra," uviedol Tomáš Szalay, lekár Bratislavského samosprávneho kraja.

Podľa odborníkov by bolo príliš jednoduché povedať, že máme iba nedostatok zdravotných sestier, pretože platí aj druhá rovnica. "Ak ju nájdete, je hrozne drahá, sme v Bratislave. A keď sa predsa len rozhodnete ju zaplatiť, tak vy trištvrte roka pracujete, aby vám ona, ako tak mohla robiť sparina v tej ambulancii," uviedla Patrícia Eftimová, všeobecná praktická lekárka.

S iniciatívou, ako vyriešiť situáciu v bratislavskom regióne, prichádzajú samotní všeobecní lekári, ktorí oslovili župu. Spúšťajú vzdelávanie prostredníctvom edukačnej platformy aj pre praktické sestry či nemocničné sestry, ktoré by chceli v budúcnosti pracovať v ambulanciách všeobecných lekárov. "Takže vzdelávanie rozdelíme na časť odbornú, legislatívnu a komunikačnú," priblížila Jana Striško Senčáková, všeobecná praktická lekárka.

"Všeobecný lekár má veľa nových kompetencií, ktoré mu pribudli za týchto posledných 10 rokov. Potrebujeme dovzdelať zdravotné sestry, pretože nám vedia pomôcť. Tým pádom, keď nás odľahčia, my vybavíme ako lekári viacero pacientov," ozrejmila Adriana Šimková, hlavná odborníčka MZ SR pre všeobecné lekárstvo.

Projekt vzdelávania zdravotných sestier by sa mal začať po novom roku a zatiaľ bude fungovať iba v Bratislavskom samosprávnom kraji. "Poznám pomerne veľa sestier, ktoré pracujú v nemocnici. Chceli by z tej nemocnice odísť, ale boja sa tej práce vo všeobecnej ambulancii, lebo vedia, že tam je hromada procesov, o ktorých nemajú bledomodrý šajn," uviedol Szalay.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy