Zatiahnuté, dažďové prehánky
12°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
V internáte zomrel len 17-ročný chlapec. Príčinou mali byť drogy
Zdielať na

V internáte zomrel len 17-ročný chlapec. Príčinou mali byť drogy

PIEŠŤANY / Len 17-ročný mladík zomrel nadránom v internáte v Piešťanoch. Keď ho našli, stratil vedomie a nedýchal. Podľa informácií TV JOJ pravdepodobne skolaboval po užití extázy.

Smutné ráno mali zamestnanci a študenti Strednej priemyselnej školy elektrotechnickej v Piešťanoch. V jednej z izieb miestneho internátu zomrel 17-ročný Janko. Podľa informácií TV JOJ ku komplikáciám došlo okolo pol piatej nadránom. Chlapcovi mal privolať záchranárov jeho kamarát. "Na základe volania na tiesňovú linku vyslalo Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby Slovenskej republiky ambulanciu rýchlej lekárskej pomoci k mladistvému pacientovi, ktorý stratil vedomie a nedýchal. Operátor tiesňovej linky okamžite zahájil telefonickú asistovanú neodkladnú resuscitáciu až do príjazdu posádky na adresu," informovala Petra Klimešová, hovorkyňa OS ZZS SR.

Napriek snahe záchranárov sa im žiaka nepodarilo oživiť a lekár musel konštatovať úmrtie. Podľa informácií TV JOJ sa mal Jankovi zdravotný stav skomplikovať po užití drogy - extázy. S informáciami o intoxikácii pracuje aj polícia. "K úmrtiu 17-ročného študenta došlo z doposiaľ presne nezistených príčin, pravdepodobne po intoxikácii organizmu. Poverený policajt nariadil vykonať súdno-znaleckú pitvu, ktorá určí presné príčiny a okolnosti úmrtia mladého študenta," priblížila Mária Linkešová, hovorkyňa KR PZ Trnava.

Polícia bude preverovať aj to, odkiaľ mal žiak drogy. Smutnú správu nám potvrdilo aj vedenie školy. Podľa riaditeľa ide o prvý takýto prípad na ich strednej škole. "Môžeme potvrdiť, že na našom internáte došlo k úmrtiu študenta. Boli privolané záchranné zložky aj polícia. Žiaľ, študentovi už nedokázali pomôcť. Vyjadrujeme úprimnú sústrasť rodine aj príbuzným a vo veci beží stále vyšetrovanie," uviedol Jozef Kolník, riaditeľ SPŠE Piešťany. 

Podľa odborníka je veľmi zriedkavé, aby človek - hlavne mladý - po užití extázy zomrel. Dôvodov, prečo Ján zomrel, môže byť viac - jeho zdravotný stav, ale aj zloženie drogy. "Či sú tam nejaké iné prímesy a takisto tá otázka je správne položená, aký je zdravotný stav toho človeka. Pretože tam dochádza k výraznému zvýšeniu metabolizmu, akcia srdca, stúpa krvný tlak, takže boli zaznamenané úmrtia, keď došlo k náhlemu zlyhaniu srdca alebo došlo ku krvácaniu do mozgu," vysvetlil Ľubomír Okruhlica, hlavný odborník MZ SR v odbore medicína drogových závislostí.

Pri väčšine drog platí, že človek nevie čo dostane. Druhým faktorom je to, v akom zdravotnom stave je v tom čase jeho organizmus.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy