Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Hinduisti začali s rituálnym zabíjaním tisícov zvierat
Zdielať na

Hinduisti začali s rituálnym zabíjaním tisícov zvierat

KÁTHMANDU / Vyznávači hinduizmu v Nepále v piatok začali s rituálnym zabíjaním tisícov zvierat, ktorých obetovaním si chcú nakloniť jednu z bohýň a získať tak šťastie a úspech. Ignorujú výzvy aktivistov, aby upustili od krviprelievania. Článok nie je vhodný pre maloletých, mladistvých čitateľov a citlivé povahy.

Slávnosť sa opakuje každých päť rokov v chráme Gandhimai pri hranici s Indiou a býva označovaná za najväčšie krviprelievanie svojho druhu na svete.

Nepálske orgány na mieste nasadili stovky policajtov, aby zabránili stretom medzi prívržencami a odporcami kultu.

Rituál za účasti desiatok tisícov ľudí trvá do soboty a podľa organizácie Humane Society International pri ňom zabijú okolo päťstotisíc zvierat.

sita

V piatok na svitaní sa odohral obrad obetovania piatich druhov - potkana, kozy, kohúta, ošípanej a holuba. Nasleduje odrezávanie hláv približne piatich tisíc byvolov a usmrteniu neuniknú ani ďalšie tisíce kôz a kurčiat.

"Je to tu slávnostné. Všetci sme veľmi vzrušení," vyhlásil miestny duchovný. 

sita

Predstaviteľ okresu Bara, kde sa chrám nachádza, Yogendra Dulal tvrdí, že nie je možné zakázať takéto konanie, keďže by to zranilo cítenie hinduistov.

sita

Počas poslednej slávnosti v roku 2009 veriaci usekli hlavy asi tristotisícom zvierat. Toto "divadlo" zanechalo po sebe kaluže krvi v okolí chrámu i vzduch presýtený zápachom surového mäsa. Hlavy popravených byvolov skončili vo veľkej jame. Mäso naopak putuje oddaným dedinčanom.

sita

Slávnosti predchádzali masové protesty ochrancov zvierat. Tí sa snažili akciu zmariť alebo aspoň znížiť počet zabitých zvierat. Tvrdia, že ide o neuveriteľnú krutosť, keďže zvieratá umierajú rukami nekvalifikovaných mäsiarov. Okrem toho sú povaľujúce sa mŕtve telá zdraviu škodlivé.

"Ten pohľad a zvuky sú nepredstaviteľné," vyhlásil riaditeľ indickej pobočky Humane Society International. "Zvieratá revú od bolesti. Niektorí ľudia dokonca pijú krv z bezhlavých, ale stále teplých tiel. A deti sa na to celé pozerajú," dodal. 

Najčítanejšie správy