Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Svedectvo zo zajatia: Islamský štát je sekta, opisuje mladé dievča
Zdielať na

Svedectvo zo zajatia: Islamský štát je sekta, opisuje mladé dievča

DAMASK / Dvadsaťjedenročná francúzska študentka po návrate z Islamského štátu varuje ďalšie dievčatá pred cestami do kalifátu. V Sýrii strávila tri mesiace, potom sa dostala za podozrivých okolností späť do Turecka. Predali ju za 1 800 eur, väznili a hrozili smrťou. Úrady súhlasili, aby poskytla rozhovor pre agentúru AFP. Jej svedectvo má odradiť iné dievčatá od cesty do Sýrie.

Dvadsaťjedenročná francúzska študentka snívala o živote v kalifáte založenom organizáciou Islamský štát v Sýrii a Iraku. Podarilo sa jej tam dostať a taktiež rýchlo vytriezvieť. Musela sa vydať a prežila niekoľko týždňov vo väzení, než sa jej podarilo dostať do Turecka a odtiaľ späť domov. Jej výpoveď získala agentúra AFP.

Žena, ktorú si agentúra pomenovala ako Nadiu, prežila tri mesiace v sýrskom meste Rakka, kde má IS hlavný stan. Prvého júna ju turecká polícia zadržala na hranici, keď unikala zo Sýrie. Potom čakala v záchytnom tábore v Gaziantepe na vydanie do Francúzska. Turecké úrady súhlasili, aby podala svedectvo o živote s IS.

"Hovorím, aby som otvorila oči dievčatám, ktoré tam odchádzajú v domnení, že Západ je proti moslimom a že IS, to je kalifát. Nie je to kalifát, je to sekta," povedala Nadia. Mala na sebe dlhú sukňu a vlasy zakryté šatkou. Opísala svoju cestu k radikálom prostredníctvom sociálnych sietí a postupnú radikalizácii, ktorá ju prinútila k ceste do bojujúce Sýrie.

Vymývanie mozgov

Ako povedala Nadja, bolo to vymývanie mozgov. "Hovoria: žiješ v krajine, kde nie je islam, kde ho zakazujú. Ak umrieš, pôjdeš do pekla. Človeka to rýchlo zastraší, potom sa uzavrie a je na to sám. Nakoniec si povie - tak dobre, odídem, pôjdem do krajiny, kde platí boží zákon, "opísala svoje rozhodovanie Nadia. Muž, ktorý ju získal, jej poslal šek na 1 800 eur (49 000 korún). Nadia odišla do Ženevy a tam si kúpila letenku do Istanbulu.

Na letisku čakali dvaja muži, ktorí ju odprevadili do Sanliurfa na juhu Turecka. "Ďalší deň sme prekonali 50 kilometrov autom, potom sme 20 minút išli pešo, preskočili drôty a tam na nás čakali a odviezli do sýrskeho Tall Abjadu," povedala Francúzka. Do Rakky vzdialenej 100 kilometrov od hranice dorazila 7. marca.

Hrozba smrti

Zaviedli ju do domu, kde bolo niekoľko desiatok iných žien. "Všetkým odobrali doklady aj mobilné telefóny. Povedali mi, že ak chcem z toho domu vyjsť von, musím sa vydať. Platil tam zákaz volať rodičom a používať internet. Povedali, že je to kvôli našej bezpečnosti," pokračovala Nadia. Po štrnástich dňoch súhlasila, že sa vydá za toho, kto ju pre IS získal, pretože jeho rodným jazykom bola francúzština. Zostala s ním ale len deň a potom manželstvo zrušila.

Jej bývalý manžel ju zoznámil s dvoma Francúzkami, ku ktorým sa presťahovala. Lenže potom ju radikáli začali podozrievať, že pracuje pre francúzsku políciu, a uväznili ju. "Každý deň mi hrozili, že zomriem a že ma zabijú," tvrdila.

Len zbrane

Opakovala im, že v Rakci panujú nespravodlivosti a že podľa nej to nie je islam. "Tam nie je korán, ale len zbrane. Ženy tam prichádzajú len, aby zabezpečili pohodlie bojovníka," povedala Nadia.

Podarilo sa jej dozorcu presvedčiť o svojej nevine a on jej pomohol dostať sa domov. Jeden muž ju odviezol autom k hranici, vrátil jej doklady a pomohol prejsť do Turecka. "Vrátiš sa do Francúzska, ale budeš držať pusu a zabudneš na všetko," pohrozil jej.

Pochybný útek

Tu ale podľa AFP začínajú problémy, pretože odborníci vraj považujú takýto únik za málo pravdepodobný. Málokomu, koho IS raz získal, dovolia odísť a najmä ženám. Nadiu v Turecku rýchlo zatkli na základe informácií, ktoré mali od francúzskej rozviedky.

Ženu v utorok poslali do Francúzska, kde ju umiestnili do väzby. Nadia mala síce z väzenia strach, ale rozhodla sa vydať svedectvo o podvode radikálov. "Väčšina ľudí naverbovaných Islamským štátom sú konvertiti. Korán poznajú málo a ich motívom je skôr nenávisť než vojna," tvrdí Nadia. Odvety IS sa vraj nebojí a dúfa, že jej prípad pomôže odradiť ostatné od úvah odísť do kalifátu.

Príliv utečencov naštrbil európsku jednotu. Záplavami utečencov sa Európe v minulosti vyhrážalo viacero silných nepriateľov. Aj Islamský štát. Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy