Oblačno
14°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Samovražedný islamista zverejnil selfie, do sídla IS pozval americké bombardéry
Zdielať na

Samovražedný islamista zverejnil selfie, do sídla IS pozval americké bombardéry

DAMASK / Propagácie chtivý bojovník Islamského štátu preukázal svojim kolegom bojovníkom medvediu službu. Selfie, ktorú umiestnil na internet, vyznačila spojeneckým lietadlám presnú adresu základne džihádistov. Netrvalo dlho a Američania zrovnali sídlo radikálov so zemou.

Islamský štát je známy svojou profesionálnou propagandou na sociálnych sieťach. Nie všetci jeho príslušníci sú však rovnako zdatní.

Selfie ako mapa

Dôkazom je incident, ktorý sa odohral v Sýrii. Jeden z členov Islamského štátu si urobil selfie pred lokálnym veliteľstvom džihádistov a následne ju zverejnil na internete.

Neuvedomil si, že tým nakreslil virtuálnu mapu s presným umiestnením základne. Nie dlho po zverejnení fotografie lokalizovali sídlo extrémistov americkí spravodajcovia na Floride a vyslali proti nemu útočné lietadlá. Základňu zrovnali so zemou.

Celá operácia netrvala ani 24 hodín, tvrdí generál amerického letectva Hawk Carlis. Podľa portálu lidovky.cz, si neodpustil ani poznámku o intelektuálnej kapacite bojovníka.

"Spravodajcovia monitorovili socálne médiá a zrazu vidia nejakého blbca, ako stojí pred veliteľstvom a chváli sa jeho výbavou a významom pre ISIL (Islamský štát v Sýrii a Levante)," cituje amerického generála portál The Telegraph.

22 hodín

"Aby som to skrátil. Asi o 22 hodín neskôr tri JDAMS (Joint Direct Attack Munition - inteligentné bomby) celú tú budovu zničili. Vďaka jedinému príspevku na sociálnych sieťach. Neuveriteľná práca," dodal generál.

Detaily operácie hovorca letectva Spojených štátov odmietol upresniť.

Na videosieti LiveLeak sa objavilo video, ako islamisti nakrúcajú zabíjanie rukojemníkov. Ide o paródiu, ktorou chcú jej tvorcovia zrejme bojovať proti neľudským praktikám Islamského štátu:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy