Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Moslimkám zakázali behať, aby nestratili panenstvo
Zdielať na

Moslimkám zakázali behať, aby nestratili panenstvo

MELBOURNE / Riaditeľ jednej moslimskej školy v austrálskom Melbourne údajne zakázal dievčatám počas telesnej výchovy cezpoľný beh. Podľa neho by týmto spôsobom mohli prísť o panenstvo. Napísal to denník The Guardian.

Vicepremiér a minister vzdelania austrálskeho štátu Viktória James Merlino povedal, že kontrolný úrad zodpovedný za vzdelávacie normy sa prípadom už začal zaoberať.

Jeden z bývalých učiteľov islamskej školy povedal, že nariadenie vychádza z presvedčenia riaditeľa Omara Hallaka. Ak ženy príliš veľa behajú, môžu podľa jeho názoru "stratiť panenstvo".

Zlomená noha

"Riaditeľ sa tiež domnieva, že existujú vedecké dôkazy ukazujúce, že keď sa dievča zraní, napríklad si pri hraní futbalu zlomí nohu, môže zostať neplodná," povedal denníku the Guardian niekdajší učiteľ zo strednej školy Al-Taqwa, ktorá sídli na západnom predmestí Melbourne.

Na opatrenia sa sťažovali aj študentky. "Tento dopis sa týka zrušeného cezpoľného behu. Je to útok na všetky dievčatá, ktoré sa chceli udalosti zúčastniť," napísali vraj žiačky školy z melbournského predmestia Truganina. "Ak budú mať dievčatá na sebe patričné oblečenie, mali by mať možnosť bežať. Ako riaditeľ školy by ste mali jednať so všetkými rovnoprávne," dodali študentky.

Izrael neexistuje

Riaditeľ Hallak je ale už známy svojimi kontroverznými prehláseniami. Začiatkom tohto mesiaca federálny minister vzdelávania Christopher Pyne žiadal od Hallaka vysvetlenie, keď riaditeľ študentom školy tvrdil, že radikálna skupina Islamský štát je spiknutím západných krajín vedených Spojenými štátmi a že Izrael neexistuje.

Al-Taqwa, kam chodí zhruba 1 700 žiakov vo veku od 5 do 18 rokov, je najväčšou moslimskou školou v štáte Viktórie. Podľa údajov dostupných na internete dostala v roku 2013 na prevádzku z verejných financií 15 miliónov austrálskych dolárov.

Pozrite si video:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy