Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Bojovníčka za práva dievčat Malala chce byť premiérkou
Zdielať na

Bojovníčka za práva dievčat Malala chce byť premiérkou

OSLO / Mladá pakistánska bojovníčka za právo dievčat na vzdelanie, Malala Júsufzai, pred stredajším prevzatím Nobelovej ceny za mier povedala, že chce byť premiérkou. V rozhovore v televízii BBC povedala, že by rada slúžila krajine a praje si, aby sa v Pakistane každé dieťa mohlo vzdelávať.

Sedemnásťročné dievča je najmladšou laureátkou Nobelovej ceny za mier v dejinách. Získala ju spoločne s indickým aktivistom za práva detí Kailášom Satjárthím a obaja si ju v Osle slávnostne prevzali v stredu, na výročie úmrtia zakladateľa ceny Alfreda Nobela.

Funkcia premiérky

BBC Júsufzai prezradila, že by sa chcela vydať na politickú dráhu a po dokončení štúdií v Británii, by sa mohla pokúšať o funkciu premiérky.

"Chcem slúžiť svojej krajine a mojím snom je, aby sa moja krajina stala rozvinutou krajinou, kde sa bude môcť každé dieťa vzdelávať," povedala Júsufzai BBC v nórskej metropole. "Ak môžem poslúžiť svojej krajine najlepšie prostredníctvom politiky a tým, že sa stanem premiérkou, tak sa preto určite rozhodnem," povedala Júsufzai.

Sklamaná

Inšpiráciou je pre ňu bývalá pakistánska premiérka Bénazír Bhutt, ktorá bola zavraždená v roku 2007. Aj Malalu sa pokusili zabiť radikáli z hnutia Taliban, keď ju v roku 2012 vážne postrelili do hlavy.

Dievča povedalo, že je pre ňu veľkou cťou dostať ocenenie spoločne s Satjárthím, ktorý sa tiež pokúša presadzovať práva detí. "Teraz je táto cena pre mňa veľmi dôležitá a dala mi  viac nádeje, viac odvahy a ja sa cítim silnejšia než predtým, pretože vidím, že veľa ľudí je so mnou," dodáva Malala.

Na spoločnej tlačovej konferencii so Satjárthím v utorok Júsufzai vyjadrila sklamanie nad tým, že sa stredajšej ceremónie nezúčastnia premiéri Pakistanu a Indie. Podľa Nobelovho výboru je dôležité, že Pakistánka a Ind, moslimka a hinduista, spoločne bojujú za vzdelanie a proti extrémizmu.

Pozrite si video, na ktorom je vidieť aktivistku hneď po útoku Talibanu:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy