Oblačno
21°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Nobelovu cenu za mier dostali aktivisti bojujúci za práva detí a dievčat
Zdielať na
Zaujímavosti

Nobelovu cenu za mier dostali aktivisti bojujúci za práva detí a dievčat

OSLO / V piatok o jedenástej hodine doobeda stredoeurópskeho času oznámil nórsky Nobelov výbor meno laureáta Nobelovej ceny za mier. Ocenenie získala pakistanská tínedžerka bojujúca za práva dievčat na vzdelanie Malála Jusafzaj a indický aktivista za práva detí Kailaš Satyarthi.

Nobelov výbor ocenil laureátov za ich boj proti potláčaniu práv detí a mladých ľudí a ich boj za práva všetkých detí na vzdelanie.

Indický bojovník za práva detí povedal, že jeho Nobelova cena za mier je poctou deťom, ktoré stále trpia v otroctve a pri nútených prácach.

Podľa pozorovateľov a tipérov mal šancu pápež František či bývalý spolupracovník amerických tajných služieb Edward Snowden. 

Nobelov výbor je známy tým, že rád oceňuje kontroverzných kandidátov. Napríklad v roku 2009 získal prestížnu cenu krátko po svojom nástupe do úradu americký prezident Barack Obama, v roku 2012 prekvapivo Európska únia.

Nobelova cena za mier:

Minulý rok výbor vyznamenal nie veľmi známu Organizáciu pre zákaz chemických zbraní (OPCW), ktorá v tom čase len pripravovala likvidáciu sýrskeho chemického arzenálu.

Dvestosedemdesiatosem nominantov

Tento rok bolo na toto významné ocenenie nominovaných 278 osôb a organizácií. Skloňovanými menami boli aj konžský lekár Denis Mukwege, ktorý pomáha obetiam znásilnenia, americký propagátor nenásilného odporu Gene Sharp, bývalý nemecký kancelár Helmut Kohl či bieloruský disident Ales Bjaljacki.

Ocenených okrem finančnej odmeny osem miliónov švédskych korún (takmer 877 tisíc eur), čaká aj tradičný slávnostný ceremoniál, ktorý sa uskutoční v deň výročia úmrtia Alfreda Nobela 10. decembra.

Zdielať na

Súvisiace články