Jasno
21°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Nobelovu cenu za chémiu získali Američania a Nemec
Zdielať na

Nobelovu cenu za chémiu získali Američania a Nemec

ŠTOKHOLM / Tohtoročnú Nobelovu cenu za chémiu získali Američania Eric Betzig a William Moerner a Nemec Stefan Hell. Kráľovská švédska akadémia vied uviedla, že troch vedcov ocenila preto, že umožnili študovať molekulárne procesy v reálnom čase.

"Vzhľadom na ich úspechy môže optický mikroskop nahliadnuť do nanosveta," píše akadémia vo svojom vyhlásení.

Betzig pracuje na Howard Huges Medical Institue v Ashburne v Spojených štátoch. Moerner je profesorom na Stanfordskej univerzite.

Nemec Hell je riaditeľom Inštitútu Maxa Plancka pre biofyzikálnu chémiu v Nemecku.

Minulý rok dostali Nobelovu cenu za chémiu Američania Martin Karplus, Michael Levitt, Arieh Warshel za to, že vytvorili základ pre počítačové modelu slúžiace na lepšie porozumenie zložitých chemických procesov.

SITA

Už tretia

Chémia bola treťou z tohtoročných Nobelových cien. V pondelok sa udeľovali Nobelove ceny za lekárstvo. Tú dostala trojica neurológov - americko-britský vedec John O'Keefe a nórski manželia May-Britt a Edvard Moserovi - za objav buniek, ktoré v mozgu pomáhajú v priestorovej orientácii.

SITA

V utorok oceňovali fyziku. Nobelovu cenu získali Japonci Isamu Akasaki a Hirošima Amano a Američanovi japonského pôvodu  Shujimovi Nakamurovi za vývoj modrých svetelných diód, ktoré umožnili vytvorenie nového, ekologického svetelného zdroja.

SITA

Vo štvrtok sa svet dozvie nositeľa Nobelovej ceny za literatúru a v piatok za mier. Budúci pondelok vyhlási akadémia Nobelovu cenu za ekonómiu.

Pomenovaná je po vynálezcovi dynamitu Alfredovi Nobelovi a udeľuje sa od roku 1901 za úspechy vo vede, literatúre a miery.

SITA

Ocenenia za chémiu sú často v úzadí pre vedcov ako bol Albert Einstein, hoci práve tento odbor bol pravdepodobne najbližšie k samotnému zakladateľovi.

Takto rozhodovali o laureátoch, pozrite si video:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy