Oblačno
25°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Nobelova cena mieru pre EÚ. Zrazu si ju nemá kto prevziať!
Zdielať na

Nobelova cena mieru pre EÚ. Zrazu si ju nemá kto prevziať!

Pre niektorých to bola šokujúca správa, pre iných bizarná pikoška. Reč je o Nobelovej cene za mier, ktorú získala Európska únia. Reakcie na to boli prinajmenšom rozporuplné. Viaceré štáty sa dokonca rozhodli, že svojich predstaviteľov nepošlú ani na odovzdávanie ceny. A dnes je už jasné, že tam nepôjdu ani tí slovenskí.

Odmena vo výške 930 tisíc eur, medaila a diplom! Aj to je súčasť Nobelovej ceny za mier Európskej únii za to, že vyše šesť desaťročí prispieva k šíreniu mieru, demokracie a ľudských práv v Európe.

Rozporuplné reakcie

Cena je nezákonná, je to absolútny škandál a snáď len obrovský vtip. Naopak, Európa získala ocenenie v tom najvhodnejšom čase a rozhodne si ho zaslúži! Takéto negatívne ale aj pozitívne reakcie rozpútala tohtoročná Nobelova cena za mier, ktorú získala EÚ.

"Myslel som si, že som sa zobudil na jar na deň bláznov - 1. apríl," vraví William Dartmounth, britský euroskeptik. Hoci na odovzdávanie ceny bolo pozvaných všetkých 27 členských krajín, svoju neúčasť potvrdilo už prinajmenšom šesť premiérov a aj český prezident Václav Klaus: "Som si nemohol ani vo sne predstaviť, že by to niekto myslel vážne. Dávať to byrokratickej inštitúcii, to je prázdne vyznamenanie."

Prezident a premiér majú iné povinnosti

Europoslankyňa Monika Flašíková-Beňová: "Európska únia potrebuje viac spolupráce a nie odlišnosti a mne to príde také trošku detinské." Nuž a na odovzdávanie ceny neprídu ani slovenskí predstavitelia. "Prezident republiky na udelenie Nobelovej ceny nepôjde, pretože v tom čase bude na oficiálnej návšteve v Českej republike," informoval hovorca prezidenta Marek Trubač.

Hovorkyňa premiéra SR Roberta Fica Beatrice Hudáková: "Premiér vzhľadom na potrebu riešenia aktuálnych problémov na Slovensku sa na odovzdávaní nezúčastní." Minister financií SR Peter Kažimír: "Je súčasť dobrého správania, že keď vás niekto odmení, a my sme súčasťou EÚ, tak by sme mali byť aj pri preberaní takejto ceny."

Koľko štátnych predstaviteľov sa napokon zúčastní na odovzdávaní ceny, to zatiaľ nie je jasné. Istý je len dátum možnej blamáže a tým je 10. december.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

Európska únia_Chorvátsko_vstup_3 vlajky_EÚ

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy