Zatiahnuté
23°
Bratislava
Zina
21.5.2024
Nobelovu cenu mieru dostane Európska únia
Zdielať na

Nobelovu cenu mieru dostane Európska únia

Laureátom tohtoročnej Nobelovej ceny mieru sa stala Európska únia. Prekvapujúci výber držiteľa prestížneho ocenenia dnes predpoludním oznámil nórsky Nobelov výbor. Cena má slúžiť ako morálna podpora pre úniu bojujúcu s dlhovou krízou.

Zatiaľ nemenovaný predstaviteľ 27-členného bloku cenu založenú švédskym vynálezcom dynamitu Afredom Nobelom prevezme počas decembrovej slávnosti v Osle. Ocenenie zahŕňa diplom, medailu a šek na zníženú odmenu v hodnote osem miliónov švédskych korún, v prepočte asi 930-tisíc eur.

Pomoc pri obnove zničenej Európy

Európsku úniu Nobelov výbor ocenil pre podiel na obnove po druhej svetovej vojne a za jej úlohu v šírení stability v bývalých postkomunistických krajinách po páde Berlínskeho múru v roku 1989. "Stabilizácia, v ktorej EÚ zohrala svoju úlohu, pomohla zmeniť rozorvanú Európu z kontinentu vojny na kontinent mieru," uviedol predseda výboru Thorbjoern Jagland.

Európski politici cenu privítali

Stály predseda Európskej rady Herman Van Rompuy a predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz privítali udelenie Nobelovej ceny mieru za rok 2012 Európskej únii. Van Rompuy povedal, že ocenenie uznáva úlohu bloku ako "najväčšieho mierotvorcu v histórii". "Sme všetci veľmi hrdí, že úsilia Európskej únie na udržanie mieru v Európe boli ocenené," uviedol.

Podľa Schulzových slov je cena rovnako uznaním povojnového zmierenia v Európe, ktorá navyše môže slúžiť ako inšpirácia. "Sme hlboko dojatí a poctení, že Európska únia získala Nobelovu cenu mieru," povedal Schulz v reakcii. "Zmierenie je to, o čom je Európska únia. Môže slúžiť ako inšpirácia. EÚ je unikátny projekt, ktorý nahradil vojnu mierom, nenávisť solidaritou".

Z pár štátov veľmoc

Európska únia oficiálne vznikla v roku 1993 na základe Maastrichtskej zmluvy. Jej základy však položilo šesť krajín ešte v roku 1952, keď vzniklo Európske spoločenstvo pre uhlie a oceľ (ESUO) a z neho o šesť rokov rok neskôr aj Európske hospodárske spoločenstvo (EHS). Dnes má EÚ 27 členov, v ktorých dokopy žije viac ako 500 miliónov obyvateľov.

Blok v súčasnosti funguje na základe Lisabonskej zmluvy z roku 2009. Hlavnými orgánmi sú Európsky parlament, Európska komisia a Európska rada. Blok má aj svoj súdny dvor a vlastnú centrálnu banku. K najväčším úspechom EÚ sa radí vytvorenie spoločnej menovej únie, ktorá však aktuálne zápasí s dlhovou krízou, a vznik zóny voľného pohybu osôb a tovarov známej ako schengenský priestor.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy