Jasno
18°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Pakistanská armáda zatkla útočníkov, ktorí napadli Malalu
Zdielať na

Pakistanská armáda zatkla útočníkov, ktorí napadli Malalu

ISLAMABÁD / V Pakistane zatkli extrémistov, ktorí v roku 2012 spáchali útok na mladú pakistanskú bojovníčku za právo dievčat na vzdelanie Malalu Júsufzaiovú. Podľa agentúry AFP to dnes oznámila pakistanská armáda.

Na Malalu a jej dve kamarátky v roku 2012 9. septembra zaútočili pakistanskí povstalci napojení na hnutie Taliban. Cestou zo školy v pakistanskom údolí Svát ju v autobuse strelili do hlavy a do krku.

Blog na BBC

Niekoľko dní bolo dievča v kritickom stave, potom bolo prevezené do Birminghamu v Británii, kde sa podrobilo sérii náročných operácií. Žiadny z útočníkov doteraz nebol zadržaný. Viac si prečítajte tu.

Už pred útokom Malala pod pseudonymom písala na server BBC  blog o problémoch pakistanských žien a detí. Pokus o jej zavraždenie vyvolal medzinárodnú vlnu sympatií a podpory.

Sacharovova cena

Bola favoritkou Nobelovej ceny za mier, Európsky parlament jej udelil Sacharovovu cenu za slobodu myslenia. Prijal ju americký prezident Barack Obama aj britská kráľovná Alžbeta II. Jej kniha I am Malala (Som Malala) sa stala bestsellerom.

Nobelovu cenu nakoniec nezískala, no ľuďom sa svojou húževnatosťou a bojovnosťou vryla do pamätí:

Pakistanská armáda v piatok vyhlásila, že desiatku útočníkov identifikovala a zatkla. Teroristická skupina, ktorá za pokusom o atentát stála, si podľa armády hovorí Šúra a bola napojená na Pakistanské hnutie Taliban. Skupina vraj mala v úmysle zaútočiť i na ďalších 22 ľudí.

Zadržaných teraz čakajú obvinenia pred protiteroristickým súdom, napísali pakistánske médiá. Malala žije naďalej v Británii, pretože Taliban sa vyhrážuje jej aj jej príbuzným smrťou.

Aby toho nebolo málo, Malala sa na druhom mieste umiestnila aj v rebgríčku udeľovania cien Žena roka. Toto podujatie si chce hlavne uctiť ženy z oblasti zábavy, charity, vzdelávania, módy a politiky.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy