Skoro jasno
17°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Nobelovú cenu mieru dostali chemickí inšpektori
Zdielať na

Nobelovú cenu mieru dostali chemickí inšpektori

OSLO / Laureátmi tohtoročnej Nobelovej ceny za mier sa stali inšpektori Organizácie pre zákaz chemických zbraní (OPCW). Oznámil to dnes Nobelov výbor v nórskom Osle.

Odmena 920 000 €

Týždeň oznamovania mien laureátov prestížnej Nobelovej ceny odštartoval v pondelok udelením ocenenia za medicínu. Pokračoval dnes oznámením laureáta Nobelovej ceny za mier a zavŕši sa v pondelok udelením ceny za ekonómiu. "Nedávne udalosti v Sýrii, kde boli chemické zbrane opäť použité, podčiarkli nevyhnutnosť úsilia o ich likvidáciu," vysvetlil výbor.

Všetky ocenenia slávnostne odovzdajú 10. decembra v Osle. Každá z cien je dotovaná sumou osem miliónov švédskych korún (približne 920.000 eur).

Nominovaní: Pápež aj Putin

Medzi nominovanými, ktorých bol tento rok rekordný počet - až 259, boli aj pápež František, šéf Kremľa Vladimir Putin, iránsky prezident Hasan Rúhání, bývalá prezidentka Írska Mary Robinsonová, predsedníčka jedinej nezávislej organizácie na monitorovanie volieb v Rusku Lilija Šibanovová, pakistanská aktivistka Malála Júsufzajová, konžský lekár Denis Mukwege, ktorý založil kliniku pre obete znásilnenia, čínsky aktivista a disident Chu Ťia, bývalý nemecký kancelár Helmut Kohl alebo predsedníčka moskovskej Helsinskej skupiny Ľudmila Alexejevová.

Víťazkou sa nestala najhorúcejšia kandidátka. Tou bola 16 ročná Pakistančanka Malalaj. Je bojovníčkou za práva žien na vzdelanie vo svojej krajine a prežila útok radikálov.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti TWITTER a vyhrajte!

SITA/AP

Súvisiace články

Najčítanejšie správy