Oblačno
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Bojovníčok proti Islamskému štátu sa muži boja, po smrti nepôjdu do neba
Zdielať na

Bojovníčok proti Islamskému štátu sa muži boja, po smrti nepôjdu do neba

GAZA / Proti džihádistom bojujú i stovky kurdských žien. Pre Islamský štát to znamená hneď dva problémy - pretrvávajúce boje a boj s ideológiou. Podľa nej totiž kto zomrie rukou ženy, nedostane sa do neba.

Pre teroristov Islamského štátu je postavenie žien jasne definované. Moslimské ženy musia byť zahalené, poslúchať svojho manžela a opustiť dom môžu len vtedy, keď je to naozaj nevyhnutné. Nemoslimky zväčša unesú, znásilnia, predajú alebo ukameňujú, píše nemecký Focus.

Tieto ženy sa chcú konfrontovať s bojovníkmi Islamského štátu. Chcú byť tými, ktoré zabijú teroristov. Stovky kurdských žien bojujú v Sýrii a Iraku proti Islamskému štátu. Často v špeciálnom čiste ženskom oddiele.

SITA

Posmrtný život

Značnú časť kurdských oddielov tvoria ženy. Bojovníčky v zaprášených teniskách a maskáčoch strážia i mestá. V rukách majú zbrane a granáty, píše Financial Times. ženy, ktoré chcú bojovať, prichádzajú i z Turecka.

Bojovníci Islamského štátu čelia problému vlastnej ideológie. "Džihádisti neradi bojujú proti ženám, pretože sa domnievajú, že kto zahynie rukou ženy, nedostane sa do neba," povedala pre Wall Street Journal jedna z bojovníčok.

Pozrite si, ako bojujú kurdské ženy: 

UPOZORNENIE: Obsah videa nie je vhodný pre maloletých a mladistvých čitateľov a citlivé povahy

Najčítanejšie správy