Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Prvá Ruska sa pridala k radikálom z Islamského štátu
Zdielať na

Prvá Ruska sa pridala k radikálom z Islamského štátu

MOSKVA / Za radikálmi z organizácie Islamský štát sa vybrala prvá žena z Moskvy. Oznámil to otec devätnásťročnej študentky, podľa ktorého je je jeho dcéra Varvara Karaulovová od minulého týždňa nezvestná. Tistili, že si kúpila jednosmernú letenku do Istanbulu, odkiaľ zrejme pokračovala do Sýrie.

Karaulovová bola v druhom ročníku štúdia na prestížnej Moskovskej štátnej univerzite. Študovala religionistiku a minulý rok sa začala učiť arabsky. Rodina v tom nevidela nič mimoriadne, pretože okrem islamu študovala aj vieru ortodoxných kresťanov. Donedávna nosila na krku krížik a keď si otec v apríli všimol, že ho už nenosí, povedala mu, že sa jej roztrhla retiazka.

Posledné miesto, kde bolo možné vystopovať jej mobilný telefón, bolo blízko turecko-sýrskej hranice. Rodičia o jej zmiznutí informovali políciu minulý štvrtok, otec chce odísť do Turecka, aby sa podieľal na pátraní. Rodičia ani netušili, že si dcéra obstarala cestovné doklady, zistili to až teraz.

Nábor s ľuďmi

Alexander Verchovskij z nevládneho strediska Sova, ktoré monitoruje prejavy extrémizmu, povedal denníku The Moscow Times, že nábory ľudí k radikálom nezačali s príchodom IS, ale že ich uskutočňujú už dávno ľudia zo severného Kaukazu.

Zatiaľ sa vraj nedá povedať, či je odchod Karaulovovej začiatkom nového trendu medzi mladými Ruskami.

Atentát

Ukáže sa to, až zaregistrujú ďalšie prípady. Zatiaľ je známych len pár žien zo severného Kaukazu, ktoré sa chceli pripojiť k IS. V apríli bola v Nalčiku zadržaná osemnásťročná Čečenka, ktorá mierila do Sýrie za svojím čečenským snúbencom, ktorý tam bojuje v radoch IS. V januári spáchala osemnásťročná Diana Ramazovová z Dagestánu samovražedný atentát v Istanbule a zabila jedného policajta. Bola údajne vydatá za člena IS, ktorý zomrel minulý rok v Sýrii.

Zástupca Kremľa pre severný Kaukaz Sergej Melikov v marci povedal, že v IS a ďalších radikálnych skupinách v Sýrii a Iraku bojuje 1 500 ľudí zo severného Kaukazu.

Na stranu bojovníkov z Islamského štátu sa už údajne pridali tisícky zahraničných žoldnierov. Podľa eurokomisárky Věry Jourovej aj jeden Čech.

Do bojov sa zrejme zapojili aj Slováci:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy