Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Ťažký boj proti islamistom. Egypt rokuje s líbyjskými kmeňmi
Zdielať na

Ťažký boj proti islamistom. Egypt rokuje s líbyjskými kmeňmi

KÁHIRA / Stovky líbyjských kmeňových vodcov sa v Káhire stretli s predstaviteľmi egyptskej vlády. Egypťania dúfajú, že získajú ich pomoc v boji proti islamskému extrémizmu, ktorý sužuje región.

Islamským milíciám sa v líbyjskom chaose darí. Severoafrický producent ropy má momentálne dve súperiace vlády podporované armádou, ktoré sa ešte pred štyrmi rokmi spojili a zvrhli diktátora Muammara Kaddáfiho.

Egyptský prezident Abdel Fattah Síssí vidí nárast islamského extrémizmu v Líbyii ako veľkú hrozbu pre bezpečnosť regiónu a snaží sa o spoluprácu s kmeňovými lídrami.

Podľa analytikov chce Síssi presvedčiť arabské štáty, aby v Líbyi vykonali intervenciu ako v Jemene, s cieľom bojovať proti Islamskému štátu a iným radikálnym skupinám, ktoré sa pokúšajú verbovať nových členov a získať vplyv v obrovskej púštnej krajine. 

Dôležitá úloha

Egyptský minister zahraničných vecí Sameh Šukri v pondelok otvoril konferenciu, ktorá potrvá do štvrtku slovami, o významnej úlohe kmeňov pri opätovnom získavaní stability v krajiny.

Egypt k diskusiám prizval líbyjských kmeňových lídrov, pretože práve ich považuje za "chrbtovú kosť" spoločnosti a hlavného strojcu stability, bezpečnosti a územnej celistvosti v krajine.

"Egypt bude podporovať svojich bratov v Líbyi, až dokým nedosiahnu bezpečnosť a mier," vyhlásil Šukri.

Dohodnúť sa ale so stovkami kmeňových lídrov na stratégii boja proti extrémizmu, nebude vôbec jednoduché a podľa agentúry Reuters to potrvá dlho.

Dve líbyjské vlády totiž podporujú rôzne kmene a milície.

Dve vlády

Medzinárodne uznaná vláda, ktorú Egypt podporuje, začala pôsobiť na východe krajiny, pretože konkurenčná ozbrojená frakcia s názvom Libya Dawn ovládla hlavné mesto Tripolis a vytvorila si tam vlastnú vládu.

Podľa analytikov ale väčšina kmeňov, ktoré do Káhiry prišli, sú na strane medzinárodne uznanej vlády, zatiaľ čo prívrženci vlády v Tipolise sa objavili v malom počte. 

Radikálni islamisti z ISIS rozširujú v Líbyi svoj vplyv. Na líbyjskom pobreží nedávno popravili asi tridsať etiópskych kresťanov. Pozrite si časť z videa:

UPOZORNENIE: Obsah videa nie je vhodný pre maloletých divákov

Súvisiace články

Najčítanejšie správy