Oblačno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Egypt sa mstí za brutálnu vraždu svojich občanov, bombarduje pozície radikálov
Zdielať na
Zahraničie

Egypt sa mstí za brutálnu vraždu svojich občanov, bombarduje pozície radikálov

KÁHIRA / Radikáli z Islamského štátu (ISIS) v nedeľu zverejnili na internete video, na ktorom je zachytená poprava skupiny mužov. Má ísť o egyptských kresťanov, ktorých ISIS uniesol v januári v Líbyi. Egypt už na brutálne video zareagoval bombardovaním pozícii islamistov.

Na zverejnenom zázname vidieť, ako ozbrojenci v čiernom oblečení nahnali zajatcov v oranžových kombinézach, s rukami zviazanými za chrbtom, na pláž údajne pri Tripolise. Tam ich prinútili kľaknúť si a sťali ich.

Niekoľkominútový záznam má názov "Odkaz písaný krvou pre vyznávačov kríža" a stojí tam: "Ľudia kríža, verní stúpenci nepriateľskej egyptskej cirkvi."

Jeden z ozbrojencov vyhlásil "Dobyjeme Rím, s Alláhovým zvolením", čo má údajne potvrdzovať špekulácie o tom, že sa Islamský štát snaží rozšíriť oblasť svojho pôsobenia. Líbya totiž leží len 500 kilometrov od Talianska.

UPOZORNENIE: Obsah videa nie je vhodný pre maloletých a mladistvých čitateľov.

Pozrite si časť zverejneného videa:

Právo potrestať vraždy

Egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí vyhlásil sedemdňový smútok a zvolal krízové zasadnutie Rady národnej obrany.

ISIFA/ februárová poprava kresťanov


Tú tvoria okrem hlavy štátu premiér, ministri obrany a vnútra a najvyšší armádni predstavitelia. Sísí vyhlásil, že si vyhradzuje právo "potrestať zločinné vraždy vo vybranej chvíli a primeranými prostriedkami.

"Egypt a celý svet momentálne vedie boj proti extrémistickým skupinám, ktoré vyznávajú extrémistickú ideológiu a zdieľajú rovnaké ciele," uviedol prezident, ktorý zakázal egyptským občanom cesty do Líbye.

Odpoveď Egypta

Odpoveď Egypta na zverejnenie brutálneho videa na seba nenechala dlho čakať. Egyptské letectvo v pondelok ráno začalo s bombardovaním pozícií radikálov hlásiacich sa k ISIS.

Twitter

Podľa najnovších informácií nálety neprežilo štyridsať až päťdesiat radikálov.

Pomoc zo zahraničia

Francúzsko aj Egypt žiadajú, aby sa situáciou v Líbyi zaoberala Bezpečnostná rada OSN a navrhla nové opatrenia. Spojené arabské emiráty informovali, že sú pripravené Egyptu v boji proti radikálom pomôcť.

Pozrite si reportáž redaktorky Martiny Uličnej:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy