Skoro jasno
17°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Google sa pustil do boja proti Islamskému štátu
Zdielať na

Google sa pustil do boja proti Islamskému štátu

WASHINGTON / Spoločnosť Google hľadá arabsky hovoriacich ľudí. Tí majú pomôcť zakročiť proti džihádistickým skupinám, ktoré videokanál YouTube využívajú na nábor radikálov.

V posledných mesiacoch sa na internete objavilo niekoľko videí, v ktorých radikáli lákajú moslimov po celom svete do boja proti takzvaným neveriacim.

Google chce šíreniu propagandistických materiálov zabrániť. Pomôcť majú arabsky hovoriaci zamestnanci, ktorí dokážu takýto materiál včas identifikovať. Spoločnosť potvrdila, že už má takýchto ľudí v každom časovom pásme.

Poslednou kvapkou bolo dvadsaťdvaminútové video, ktoré zobrazuje brutálnu popravu jordánskeho pilota Moaza al-Kasasbu. Kým ho stihli odstrániť, viselo YouTube niekoľko hodín.

Boj s extrémistami

Islamisti sa zverejňovaním hrozieb na internete snažia zastrašiť svet a Google to už nechce viac tolerovať. Pridáva sa tak k ďalším technologickým spoločnostiam, ktoré v posledných mesiacoch zaviedli opatrenia v boji proti extrémistickému obsahu.

Podmienky pri nahrávaní síce užívateľov vystríhajú pred nezverejňovaním videí s obsahom podnecujúcim k páchaniu trestných činov, ale tento obsah sa nefiltruje a videá sa bez problémov dostávajú na internet.

SITA/Poprava Jamesa Foleyho

Najatí ľudia sledujú obsah videí a posudzujú, či má byť video vekovo obmedzené, alebo dokonca odstránené.

NIE násiliu

Priame zobrazenie násilia na svojich stránkach Google povoľuje, musí však mať dokumentárnu hodnotu.

TV JOJ/Japonský rukojemník Kendži Goto

Účty a zábery prevádzkované teroristickými skupinami bude dôsledne odstraňovať. "Google má jasnú politiku. Odstránime všetky videá, ktoré porušia pravidlá," cituje hovorcu spoločnosti Daily Mail.

Pozrite si časť zverejneného videa s popravou jordánskeho pilota. YouTube video stiahol:

UPOZORNENIE: Obsah videa nie je vhodný pre maloletých a mladistvých čitateľov

Súvisiace články

Najčítanejšie správy