Skoro jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Radikálni islamisti sa na novom videu vyhrážajú ďalšími útokmi
Zdielať na

Radikálni islamisti sa na novom videu vyhrážajú ďalšími útokmi

RÁKKA / Radikáli z hnutia Islamský štát zverejnili video, na ktorom sa Európe a USA vyhrážajú ďalšími teroristickými útokmi. Moslimov na Západe vyzývajú, aby vraždili, pálili autá a domy.

Islamský štát zverejnil propagandistické video tento týždeň. Traja bojovníci v ňom vyzývajú svojich "bratov" v Európe k vraždeniu neveriacich a polície.

Muži hovoria po francúzsky, využívajú však i arabské výrazy. Zároveň sa vyhrážajú ďalšími útokmi v Európe a USA. 

Dvaja z nich majú severoafrický a západoafrický prízvuk. Tretí podľa prízvuku pochádza z predmestia Paríža, píše The Independent

reprofoto: vocativ.com

"Zdôrazňujem všetkým Francúzom, ktorí si myslia, že sa Islamský štát nedostane do Európy," začína prvý z militantov. "S božou pomocou sa tam dostaneme. Budeme rozširovať svoje pôsobenie v Európe - vo Francúzsku, Belgicku, Nemecku, Švajčiarsku i USA. Prihováram sa všetkým mojim bratom, ktorí sa nemôžu pripojiť k Islamskému chalifátu: Bráňte sa všetkými prostriedkami, zabite ich, zničte ich, podpáľte im autá a domy! Hovorím vám, ak uvidíte policajta, zabite ho! Zabite ich všetkých!  Zabite všetkých neveriacich, ktorých uvidíte na ulici!" vyhlásil muž na videu.

Vocativ.com

YouTube video pre porušenie pravidiel stiahol, priniesol ho však server Vocativ, pozrite sa:

Propagandistické videá

Video zachytávajúce troch bojovníkov IS bolo zverejnené krátko po tom, ako Al Káida vydala iný propagandistický kúsok. Na tomto videu islamisti z Arabského polostrova prijali zodpovednosť za minulotýždňové útoky v budove francúzskeho satirického týždenníka Charlie Hebdo.

Na zázname s názvom "Správa o požehnanom zásahu v Paríži" hovorí vodca hnutia Nasr al-Ansi o tom, že práve jeho muži si "zvolili cieľ, vypracovali plán a financovali útok".  Pozrite si reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy